Разпределиха честотите в обхват 3.6 GHz, ще се ползват за 5G

Разпределиха честотите в обхват 3.6 GHz, ще се ползват за 5G

На приключил преди минути търг с тайно наддаване Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) разпредели честотите в обхват 3.6 GHz, които ще се ползват от операторите за изграждане на 5G мрежи. Припомняме, че първоначално след консултация с телекомите КРС реши да не провежда търг, а да разпредели наличните 3 ленти според изявените от компанията предпочитания. Последва обаче жалба от страна на БТК и беше насрочена нова дата за провеждане на търг.

Процедурата продължи около два часа и половина и след няколко кръга вече знаем какво е разпределението на честотите за период от 20 години. Новото класиране запазва определената първоначално лента за един от телекомите - A1 остава с честотите 3600-3700 GHz и ще плати за тях 4 700 000 лв. Компанията предложи най-много и избра предпочитаната от нея лента.

Другите две компании обаче разменят местата си. Така БТК ще получи 3700-3800 GHz срещу 4 600 000 лева, а при Telenor ще отидат честотите 3500-3600 GHz за 4 100 000 лв. На теория това би трябвало да е достатъчно за компаниите, които досега имаха честоти за временно ползване в този обхват, да ускорят своите планове за изграждане на 5G мрежи с национално покритие.

 • Някой си знае вече кога ги получава официално :D

  (Не знам какво значи съобщението преди да питате, но предполагам спира бонуса от 500 000 МБ.)
  ivobel721
 • защо да са се прецакали
  няма кой знае каква разлика в този спектър
  Arthur
 • И най прецакани естествено са теленор, то се очакваше че няма да наддават и ще вземат квото остане. Прецакани или самопрецакали се? След като не са наддавали..
  NSWDG
 • И най прецакани естествено са теленор, то се очакваше че няма да наддават и ще вземат квото остане.
  PanasonicMobile
 • Щом всички са доволни. Браво. И да развиват по-бързо мрежите си!
  Чо :)