Да си купя ли iPhone 11 Pro / Pro Max?

Да си купя ли iPhone 11 Pro / Pro Max?

Септември е и традиционно феновете на Apple тръпнат в очакване какво ново ще предложи компанията при мобилните си телефони. В предишната статия покрихме разликите между по-евтините модели iPhone 11 и XR и дали си заслужава преминаването към следващото поколение. В тази обаче ще се спрем по-високия клас смартфони, където и подобренията са по-сериозни.

И така…

Какви са разликите между iPhone 11 Pro / Pro Max и предшествениците им?

Накратко – не са толкова несъществени колкото си мислите!

На пръв поглед няма как да не забележим, че основната камера се е сдобила с трети сензор. Към миналогодишните вече е добавен и 12МР сензор с ултраширокоъгълна оптика, а телефото лещата вече е с бленда f/2.0 за улавяне с до 40% повече светлина спрямо iPhone XS. Основният 12МР сензор също е нов. И селфи камерата е подобрена и вече е с резолюция 12MP и може да записва 4К видео.

Чипсетът е новият Apple A13 Bionic, чийто две бързи ядра са с до 20% по-голяма производителност при 30% по-ниска консумация на енергия. Графичният ускорител в с 20% по-бърз и ползва с 40% по-малко енергия. Тези подобрения помагат за удължаване живота на батерията, но нека не забравяме, че най-големият разход на енергия все още е свързан с дисплея.

Като говорим за екрана, тук подобренията също са значителни. OLED панелът вече достига пикова яркост от 1200 нита при разглеждане на HDR съдържание и до 800 нита под директна слънчева светлина, а освен това е с контраст 2 000 000:1 при 15% по-добра енергийна ефективност. Компанията го нарича Super Retina XDR.

Може би едно от подобренията, които най-много ще харесат феновете, е животът на батерията. Гореизброените фактори и увеличеният капацитет ще допринесат за 4 часа по-дълъг живот на iPhone 11 Pro спрямо XS и цели 5 часа повече за iPhone 11 Pro Max срещу XS Max.

Откъм свързаност виждаме подобрения като гигабитов LTE, поддръжка на Wi-Fi 6 и нов ultra wideband чип, който ще се използва за AirDrop и навигация на закрито. Тези подобрения обаче не би трябвало да са решаващи, тъй като гигабитови скорости през мобилна и Wi-Fi мрежа ще дойдат в България след години, когато тези модели вече ще са в историята.

Накратко да обобщим – “Да го купувам ли?”

При тези модели разликите са повече отколкото между iPhone 11 и XR. Ако много искате да сте на гребена на вълната, със сигурност ще останете доволни ако инвестирате в новите устройства на Apple. Отделно в комплекта за първи път е включено и бързо зарядно плюс USB-C към Lightning кабел, което е добър бонус и особено ако притежавате някой от новите лаптопи MacBook с USB-C портове.

Ако сте с флагман от предишната година, имайте в предвид, че голяма част от екстрите вие вече ги имате, и също е вариант да изчакате да видите Apple какво ще предложи следващата година. Анализатори прогнозираха, че през 2020 ще има още по-големи подобрения, така че може и да си заслужава чакането.

За най-нетърпеливите – A1 и Telenor обявиха, че на 27 септември започват продажбите, така че остана много малко време.

Препоръчани оферти


Втора употреба с гаранция

  • Лично имам страхотен проблем с този телефон - отсрещната страна постоянно ми индикира, че не ме чуват добре.

    Минах през creative center, там становището беше както обикновено - всичко е наред, проблемът не е във вашия телевизор. На въпросът къде точно е, тогава, ми съобщиха с недомлъвки, че бил в БГ мрежата, знаели, че А1 работят по отстраняването му, нямали информация за други мрежи.

    Говорих си с акаунт мениджъра във ВИВАКОМ. Каза ми, че е полудял покрая същия проблем, тъй като му го били разпределили служебно и си скъсал нервите от невъзможност да проведе нормален разговор. Нямал допълнителна информация, но по-скоро било в OS на телефона и те чакали ъпдейт.

    Изчаках последния месец и половина, откакто го взех, за да видя дали няма да се окаже масов проблем и да има официално становище от Apple - нищо подобно.

    Звънях пак на Creative, все пак са оторизиран сервиз - момчето се опита да ме успи с някакви глупости - работили по проблема; имало ъпдейт, който решавал проблема с падането на връзката; да съм си видел настройките - изобщо глупости, които могат да минат пред някоя домакиня на 60, с нула технически знаение. Щеше да е по-откровен, ако ми беше казал - нямам идея откъде е проблемът, пробвай поддръжа извън БГ или дай да видим да го сменяме.

    Та търся съвет или идея какво да правя оттук нататък. Мога да ги вея по всички форуми, ама нямам чак толкова свободно време и не е това целта на упражнението, а паметник за 3К да ми стои вкъщи на шкафа - също ми е доста неадекватно...
    genchbench
  • Хахаха, нямало разлика между дисплеите на един S9 и 6s......

    Само едно бързо въпросче, защо, след като ТОЛКОВА ЧАК няма значение тази дреболия, на хептен "премиум" телефоните, за по 2+ бона дето са, вдигат все пак резолюцията на 400 и нещо пиксела?
    И друго, защо в комплекта на телефон за 1600 лева - айфон11, няма поне едно бързо зарядно, ами трябва НЕзаблудените хора да си го купят отделно??

    абе има една стара и много добра нашенска поговорка за баницата и кой точно е луд покрай нея, ама който не я е чувал.....
    Няма бързо зарядно поради същата причина... на хората не им пука! 1 път ми се е налагало да си зареждам бързо телефона.. през останалото време е на безжично зарядно вечер като си легна.
    Повечето хора им трябва телефон, на който да му издържа батерията целият ден, след което като си легне вечер няма значение дали се зарежда за 30мин или 6 часа...
    Тези неща, за които спамите се гледат от шепа хора (така наречените ентусиасти) и ако телефони се правеха само за тях щяха да струват по 5000лв, не по 2000..
    За останалите 98-99% от хората е въпрос на удобство и не виждат останалите разлики...

    Пример: купувам си дрон (мавик 2 про) за 3000лв - половинката ми го гледа и ми вика - ама ти вече имаш дрон (визира стария мавик 1 про). Аз започвам да и обяснявам как този лети 3 минути повече, как снима много по-хубаво и прочие.
    Тя ми изкара полетните репорти и ми вика - ти средно летиш по 15 мин, това, че ако го напънеш ще изкара с 3 мин повече няма никакво значение - средната дължина на полет за последните 200 полета е 15 мин - какво значение имат тези 3 минути? И беше права.
    После започна да сравнява качеството на снимките и на видеото и ми вика - може и да има някаква разлика, но не я виждам като 1500лв тази разлика...

    Давам този пример просто за да помислите какво виждат повечето хора когато хванат телефона в ръка.
    Пак казвам - ако гледам и търся разликите ще ги открия и ще си кажа - да, амолед е по-добър, fast charge e по-добре, но ако се обърна назад и помисля как си ползвам телефона - пускам си клип в тубата или нетфликс - колкото и да е по-добър дисплеят просто на 2рата минута вече съм влязъл в историята, която гледам и няма никакво значение за мен дали е амолед или IPS...
    Същото важи за всяка друга екстра, която се разглежда под лупа.

    Факт е, че 11-ката е добра така както е и е с 800лв по-евтин от прото - който иска въпросните "благинки" - да киха, останалите ползват това, което е на 99% същият продукт на 70% от цената. Всичко е до баланс и важи за всички производители!

    И за да изтъкна още повече въпросното твърдение, което се опитвам да направя ще споделя едно видео:
    https://www.youtube.com/watch?v=wlbZsecM5z0
    radko89
  • гигантския ноч Служи за поместване на сензори. За сравнение Пиксел 4 има цяла лента. Самсунг няма - но и идентификацията им е слаба (виж предните новини). Другите марки препоръчват да не се ползва биометрична идентификация за сериозни неща - но нямат вежда нали ;)
    326 пиксела пър инч да бяха направили 400 Единия 11 е 326 а другите 2 11Pro/11ProMAx са 458. Така бе и при XS.
    всъщност произведени именно в Китай Имаш предвид [b]сглобени[/b] в Китай.

    @scenic
    Препоръчвам ти да се ограмотиш и пишеш коректни (поне от техническа страна) коментари.
    Много добре обяснено,и с точните данни(особено за “веждата”).
    Хубаво е преди да се плюе да се чете малко....
    pretorianec
  • -
    npet
  • Хахаха, нямало разлика между дисплеите на един S9 и 6s......

    Само едно бързо въпросче, защо, след като ТОЛКОВА ЧАК няма значение тази дреболия, на хептен "премиум" телефоните, за по 2+ бона дето са, вдигат все пак резолюцията на 400 и нещо пиксела?
    И друго, защо в комплекта на телефон за 1600 лева - айфон11, няма поне едно бързо зарядно, ами трябва НЕзаблудените хора да си го купят отделно??

    абе има една стара и много добра нашенска поговорка за баницата и кой точно е луд покрай нея, ама който не я е чувал.....
    scenic
  • Ние сме заблудени хора??
    Аз лично не виждам особена разлика между на жената старият служебен телефон (iPhone 6S), между новия й телефон (Galaxy S9) и между моя iPhone X от гледна точка на дисплей с изключение на по-черното черно в амолед екраните.
    Не подмятайте, че сме заблудени при положение, че на 98% от хората не им пука колко PPI е дисплеят и просто или им харесва или не.
    Това е причината дисплеят да остане 326PPI!
    radko89
  • Скоро очаквам да открият производствени мощности в България. Тогава айфона ще казват че е български... :D :D :D
    Ванката
  • Има огромна разлика от "произведено в Китай" и "произведено от китаец". На едните им казват как да го направят, другите сами се опитват да направят нещо. По тая логика Samsung да не би да са виетнамски телефони?
    iWolff
  • Основното "качество" на айфон е маркетинга на епъл, тоест чувството за някакво си превъзходство и илюзиите, които създава за притежателите на айфони той. Единственото реално нещо, което НАИСТИНА е предимство на айфоните пред всички останали марки, и то никак немалко разбира се, е дългата във времето софтуерна поддръжка, всичко друго е една илюзия и реклама... А като си купуваш един продукт не е ли това най-важното? Усещането от това да го притежаваш.. Как е постигнат ефектът не е от значение, от значение е, че умираш от кеф..
    Няма какво да се лъжем - ако това усещане не беше никой нямаше да купува премиум телефони..
    Всички щяха да ползват тутурутки за по 200-300лв..

    Поне гигантския ноч да бяха орязали на "премиум" телефона, или поне 326 пиксела пър инч да бяха направили 400 и нещо при единайсетката, боже боже, заблудени хора.......

    п.с. А, и между другото, стига с това открито презрително подмятане "китайски" телефони, та "китайски" телефони..., защото любимите ви "премиум" телефони са всъщност произведени именно в Китай.....
    scenic
  • Apple Home kit е поредното топ нещо в екосистемата... Елементарно и мултифункционално. С два клика настройвам всичко и мога да споделя различни сценарии и настройки с всички или определени членове от family sharing.


    Sent from my iPhone 11 Pro Max using Tapatalk Pro
    kanar
  • Минуса на Айфон и Епъл като цяло е бил винаги един и същ - ЦЕНАТА.
    Цената в Сащ е най-евтина е в долари, в Европа се превръща в еврота, в България в Левове (с висока разлика нагоре, разбира се) и цената от 1000$ в Сащ става в България едно 3000лв.
    Да не говорим за странични аксесоари и тн.
    Иначе който има мангизи с хиляди, не виждам какво може друго да търси.
    Обазавеждай всичко с Епъл цялата къща и си гледай кефа:)
    Victormihov
  • То има и айфони с много памет, също така имат и eSim карти, с които можеш да ползваш реално 2 сим карти, една виртуална и една физическа.
    Другото е, че освен ако не си ползваш телефона едновременно за личен и служебен с две карти, не виждам причина за 2 сим карти. Аз лично съм имал 4 Samsung-а с два слота за карти (Note 8, Note 9, S9+ и S10) и абсолютно винаги съм ползвал само една. Преди да върна фабрични настройки на S10 когато го продадох, свободната памет след 5 месечна употреба беше над 100GB от 128GB. Искам да кажа, че лично за мен посочените “предимства” на S10 не са ми приоритет.
    iWolff
  • [emoji1787] колко малко имат ? 256GB не са ли напълно достатъчни ? Какво толкова слагате по тези телефони,че ви е малко паметта? 64 са достатъчни ако не снимаш видео в 4К постоянно. На стария ми iPhone X бях с 64GB и имах 11500 снимки и още 30gb свободни.


    Sent from my iPhone 11 Pro Max using Tapatalk Pro
    kanar
  • Айфоните имат малко памет, и само един слот за сим карта
    debeliat
  • Предишния ми телефон беше S10, хубав е, но далеч не е най-хубавия. Освен дисплея, който категорично превъзхожда този в iPhone, друго нищо не ми липсва. Камерата със сигурност мога да кажа, че е по-добра в iPhone 11. И го казвам от първа ръка, като човек ползвал и двата телефона, а не с предубеждение към нещо, което не съм имал и говоря наизуст.
    iWolff
  • -
    npet
  • 7години малко ли са ?


    Sent from my iPhone 11 Pro Max using Tapatalk Pro
    kanar
  • Radкo колко дълга трябва да е поддръжката на тел за 2000+ че да си заслужава.
    m0ni99
  • Точно в десятката
    Dan4o13
  • Основното "качество" на айфон е маркетинга на епъл, тоест чувството за някакво си превъзходство и илюзиите, които създава за притежателите на айфони той. Единственото реално нещо, което НАИСТИНА е предимство на айфоните пред всички останали марки, и то никак немалко разбира се, е дългата във времето софтуерна поддръжка, всичко друго е една илюзия и реклама... А като си купуваш един продукт не е ли това най-важното? Усещането от това да го притежаваш.. Как е постигнат ефектът не е от значение, от значение е, че умираш от кеф..
    Няма какво да се лъжем - ако това усещане не беше никой нямаше да купува премиум телефони..
    Всички щяха да ползват тутурутки за по 200-300лв..
    radko89