Защо изпращането на SMS в България е толкова скъпо?

Защо изпращането на SMS в България е толкова скъпо?

Short Messaging Service, или за по-кратко SMS. Помните ли тази услуга? Да, вече е позабравена малко.

Бях дете, когато баща ми се похвали, че вече може да си разменя кратки съобщения с приятели през телефона “ей така на момента”. Дотогава това беше възможно само през e-mail, IRC и ICQ и то само през компютър с физически свързан кабел до него. Понеже не мога да се сетя коя година стана това, след справка с Wikipedia страницата на А1 видях, че в България услугата е стартирала през 1999 от "Мобилтел".

Бях измумен! За кратко време новата услуга направи революция в начина, по който комуникираме. Чрез нея поздравите за рожден ден, Коледа, Нова година, както и за какви ли не още поводи се промениха изцяло, но от друга страна личният контакт започна да намалява. Страхотно за интроверти.

Бързо превъртаме до 2019 година, в която вече почти не ползваме тази услуга. Защо? На първо място имаме безброй начини да комуникираме – Messenger, iMessage, Viber, WhatsApp, Telegram и още безброй други, които са безплатни.

Точно така - те са безплатни, а в повечето случаи SMS-ите не са. Честно казано се вбесявам, че трябва да дам още 20 стотинки, за да пратя съобщение за паркиране. Някои куриери и банки също таксуват за известяване с текстови съобщения. Въпросът е защо в днешната ера на почти мигновена размяна на всякаква информация тези неща се заплащат и при това цената им не е ниска.

Кратко проучване в страниците на произволни мобилни оператори в Европа – Vodafone (Румъния), O2 (Чехия), Tele2 (Естония), TIM (Италия), Play (Полша), Wind (Италия), Free (Франция), A1 (Австрия), Telemach (Словения), Telenor (Сърбия), Vodafone (Португалия), BH Telecom (Босна и Херцеговина), Albtelecom (Албания) и Telekom (Македония), показва интересна тенденция. Навсякъде операторите дори и в най-евтините си планове включват ако не неограничени SMS-и, то поне някаква прилична бройка такива. От разгледаните операторски сайтове само в Испания и Унгария не видях да има включени съобщения в евтините планове.

Както може би знаете, в ЕС/ЕИЗ има регулация за максимална цена на международните съобщения. В момента тя е 6 евроцента без ДДС (14 ст. с ДДС), но този лимит не важи за цената на съобщенията във вътрешните пазари.

Какво е положението тук?

А1 – Всички актуални планове A1 ONE Unlimited имат следните цени на SMS – 0.25 лв. до България и 0.40 лв. до мрежи в чужбина извън ЕС/ЕИЗ.

В ценовата листа на актуалните планове на Telenor виждам, че едно съобщение към мрежи в у нас и чужбина извън ЕС/ЕИЗ е от 0.19 до 0.40 лв. според плана.

VIVACOM предлага най-евтината цена за съобщение от 0.18 лв. в страната и 0.21 лв. към международни оператори извън ЕС/ЕИЗ.

Да, операторите предлагат допълнителни пакети за съобщения, но те са с месечни такси и невинаги излизат изгодно за потребителя, ако точно в този месец не ги е ползвал. Сигурно се питате “Какво от това, аз имам мобилен интернет?”. Все още има доста хора с обикновени телефони, които могат да изпращат и получават единствено текстови съобщения. Необяснимо е през 2019 година да бъдем таксувани по 20 стотинки на съобщение с 160 символа или само 70 на кирилица. Още по-необяснимо, е че SMS към страни от ЕС е по-евтин от SMS в България.

Ако направим една елементарна сметка при най-евтината цена на съобщение от 0.18 лв., един SMS от 160 символа е 140 байта, това значи, че с 1GB мобилни данни, ще можем да изпратим 7 669 584 кратки съобщения. При единична цена 0.18 лв. това означава, че 1GB SMS трафик би трябвало да струва 1 380 525 лв.

Скъпо, нали?

Оферти на деня

 • И те се изпращат спокойно през СМС-са( макар като ММС ). Има стикери и емотиконки вече вградени в клавиатурата ( разбира се има по-голямо разнообразие в приложенията) но като форма на базова комуникация е достатъчно. Вече за чат с авери е ясно кое е по-добре.
  CuBG
 • Сещам се за една причина - емотикони, стикери, снимки и т.н. А те са неизменна част от днешната комуникация.
  iWolff
 • В Щатите СМС-сите са винаги са си били безплатни и е основен метод на комуникация между хората ( особено между непознати ). Неможе да се очаква от всеки да има наредени в телефона си WhatsUp, Viber, Facebook Messenger, Telegram и прочие. Аз също обожавам СМС-сите и всеки път когато си прибера в БГ се удивлявам на факта че не са безплатни. Хората свикнали да не изпращат са свикнали само и единствено заради факта че е платена услуга, а всички останали са безплатни. Няма човек който при наличие на безплатни СМС-си да предпочете другите заради удобството.
  CuBG
 • 40 стотинки СМС, тия на ред ли са? И по-важното - Къде са регулаторните органи? А хората, защо си траят? Нема такава кочина!
  Lukalu
 • тия от А1 да не се ядосаха нещо на темата - от сутринта не ми идват смс-и за верификация - нито от банката, нито от ПейПал..
  maxito2
 • Току що говорих с КРС - не регулират SMS на вътрешния пазар, а само тези в роуминг и към ЕС/ЕИЗ.. Реално могат да сложат и 5лв цена на SMS :)
  mishobehar
 • тук има една екселска табличка с някакви изчисления на КРС - https://crc.bg/bg/statii/1158/komisija-za-regulirane-na-syobshtenijata-prie-okonchatelno-reshenie-za-opredeljane-na-razhodoorientirani-ceni-za-terminirane-na-povikvanija-v-individualni-mobilni-mreji-za-perioda-2016-g-2020-g

  1 смс струва 0.001 евро според техните калкулации..
  Пише "примерни данни" на първата страница?!? Кой ги знае кое какво е.
  Вече съм се отказал да си губя времето с четене на техните писания. Сложни са ми, да ги четат умните.
  nkolev_bg
 • тук има една екселска табличка с някакви изчисления на КРС - https://crc.bg/bg/statii/1158/komisija-za-regulirane-na-syobshtenijata-prie-okonchatelno-reshenie-za-opredeljane-na-razhodoorientirani-ceni-za-terminirane-na-povikvanija-v-individualni-mobilni-mreji-za-perioda-2016-g-2020-g

  1 смс струва 0.001 евро според техните калкулации..
  maxito2
 • Мишо, имам някакъв спомен (от 2009-10), че смс между операторите се разплащат както минутите и цената се регулира от КРС. Но не си спомням колко беше. На сайта на КРС не откривам нищо такова. Може и тях да питаш.
  nkolev_bg
 • Има ли някой, който е запознат с таксуването в операторите? Ако абонат например на А1 изпрати SMS на абонат например на Виваком, кой на кого плаща - А1 и Виваком си разделят парите ли, А1 плаща на Виваком цена на едро ли, безплатно ли е получаването? А тези например международните СМС които пристигат за двустъпкова верификация например от Фейсбук и Гугъл плащат ли се за получаването тук?

  Искам да си отговоря на тези въпроси, за да видя ако мога да формулирам въпроси и да ги изпратя до трите оператора за отговор.
  mishobehar
 • Причина не са били, но определено бих махнал повечето IM апове ако знаех, че всички имаме неограничени SMS-и. Който с айфон минава през iMessage, който не е - смс-и и не се занимавам с други тъпотии. Но в това си мнение сигурно съм един от около 12 в страната. Това е отговорът, който очаквах. Всичко останало е "смешен плач".
  samoznai
 • И по темата - дайте да сме сериозни: кога пък точно смс-ите са били причина да изберете един или друг план в последните 4-5 години? Не е сериозно цената на националните текстови съобщения да е по-висока от тези в ЕС/ЕИЗ. Говори или за много лоша конкуренция, или за липсващи регулации, или за олигополни схеми, или за всичко по-горе комбинирано. Напомня ми на факта с липсващата въздушна линейка (хеликоптер) на ПСС или въобще със спешни случаи в национален мащаб, даже и да си милиардер от чужбина, дошъл за почивка за 3 дни, който не само може да си плати за пътуването, ами може и да си купи цялата линейка (или цяла флота от такива). Нямаме спешен хеликоптер и си умираш и пари да имаш, и това е неглижиране и въобще липса на отношение на национално топ ниво. Не друго. И срам за държавата.

  Аз съм с план във Великобритания за 20GB дата, безплатни разговори и безплатни текстови съобщения в ЮК и ЕС за 20 паунда на месец. Мога и още данни да си взема, но имам wifi и на работа, а и навсякъде другаде и не ми трябва. Във връзка с първия абзац, къде е богатата България в конкуренциите и регулациите, че един прост смс да ми е 40 стотинки? 2019, а не 1999 с две клетки само в центъра на София??
  MEnergy
 • Не технологията, а потребителят не е сигурен. Дайте да правим тази разлика.
  И по темата - дайте да сме сериозни: кога пък точно смс-ите са били причина да изберете един или друг план в последните 4-5 години?
  Причина не са били, но определено бих махнал повечето IM апове ако знаех, че всички имаме неограничени SMS-и. Който с айфон минава през iMessage, който не е - смс-и и не се занимавам с други тъпотии. Но в това си мнение сигурно съм един от около 12 в страната.
  smite
 • Не е сигурна въобще. Изключително лесно се манипулира името/номера на изпращащия. Не технологията, а потребителят не е сигурен. Дайте да правим тази разлика.
  И по темата - дайте да сме сериозни: кога пък точно смс-ите са били причина да изберете един или друг план в последните 4-5 години?
  samoznai
 • Не е сигурна въобще. Изключително лесно се манипулира името/номера на изпращащия. На Стара нокиа поне можеш да видиш, че смс центърът не е българския с +359, а друг, в детайлите на съобщението, сега на смартфон не се вижда (или ако знаете как, подскажете, моля).
  Дори така бяха откраднати пари. Ти виждаш където са ти писали revolut напр. в същия смс чат уж пак от тях, че трябва да кликнеш да си потвърдиш профила, но то не е от тях, само е манипулирано да пише, че е от тях и телефона понеже вижда същия изпращаш го слага пак там и ако кликнеш - гориш.
  tzincbg
 • Впрочем преди Глобул имаха навика да включват много СМС-и в плановете си,
  Иначе според мен СМС-а е най-сигурният начин за текстова комуникация. Понякога при ползване на някои от приложенията съобщението понякога се забавя или не се изобщо доставя.
  Apple_fan
 • Ами защо не изпратите едно официално запитване до операторите ей така от интерес да видим какво ще отговорят. Аз мисля, че точно поради факта, че никой до сега не го правил на въпрос е такова положението. Спомена за автоматичното подписване мисля е все още пресен :)
  r3tr0
 • :D Ще спрем въобще да ползваме SMS, опции много за пращане на съобщения, да не ги изреждам. Лично аз не съм пращал SMS повече от 2 години и не ми липсват. Въпрос на навик. То не е да ти липсват а да ти се налага. :D Щеш не щеш пращаш и пат 25 ст гърмят (Теленор) и като ти се наложи да пратиш десетина не да ти липсва а да намразиш извратеното ценообразуване.
  Лека :)
  skyways
 • :D Ще спрем въобще да ползваме SMS, опции много за пращане на съобщения, да не ги изреждам. Лично аз не съм пращал SMS повече от 2 години и не ми липсват. Въпрос на навик.
  Rumm
 • Поредното доказателство, че илюминатите имат заговор срещу нас - само в България се плащат допълнително SMS-ите.. Помня 2006 бях на студентска бригада в САЩ и бях удивен как още тогава в предплатените им планове СМС-ите са включени почти неограничено.. Беше WOW!
  mishobehar