Revolut получи европейски банков лиценз

Базираният в Лондон финансов стартъп Revolut получи европейски банков лиценз чрез централната банка на Литва, което ще му позволи с времето да разшири значително своето портфолио и да предложи разнообразни услуги, включително спестовни сметки и заеми. Получаването на лиценз в Литва ще позволи на компанията да оперира като банка на територията на целия ЕС. Според говорител на Revolut Литва е избрана, защото в страната вече има над 150 000 ползватели на услугата, което е около 7% от всичките й потребители (2.25 милиона към юли). Освен това регулаторните органи на Литва са приятелски настроени към финансовите стартъпи, което е ускорило издаването на лиценз.

Като цяло през следващите месеци няма да се промени нищо за потребителите, но пред компанията има още много работа. Предстоят многобройни тестове и работа с регулаторите за премахване на всякакви ограничения от лиценза, за да могат да бъдат предложени всички услуги, които се очакват от една банка. Всеки, който отвори сметка в бъдеще, ще получи и защита на своите средства до 100 000 евро като част от Европейската схема за гарантиране на влоговете (EDIS).

Очакваме още неща като овърдрафт и лични заеми за покриване на непредвидени разходи. Тестовете на лиценза ще започнат в Литва в началото на следващата година, а ако всичко върви по план, по-късно ще бъдат обхванати и други европейски пазари. Междувременно компанията работи по изграждането на своя технология за обработка на трансакциите (payment processor), която би трябвало да подобри работата на услугата и да намали всякакви забавяния.

Източник: Revolut, Bloomberg

 • И сега Revolut отваря сметка за минута, а с получения банков лиценз ще започне да прилича все повече на банка, но дигитална. [Quote]Free UK current account Free Euro IBAN account[/Quote]
  chilko
 • трудно ще намериш чужда банка, която да ти отвори сметка без адресна регистрация в съответната държава. Проучвах и аз преди време немски банки - N26 предлага дори онлайн откриване на сметка, но не сме сред поддържаните държави.. Тук все още има банки, които събират минимални такси - дебитната ми карта в Уникредит има само 1 лев месечна такса, може да се тегли/внася на техен банкомат без никакви такси, плащане в интернет също няма такси, входящ sepa превод до 100 евро няма такса. Изходящият sepa превод е скъп, но от декември 2019 падат и тези такси и ще струва колкото струва и превод до друга бг сметка.
  maxito2
 • A1 картата изглежда ще е без всякакви такси ако се зарежда и тегли в А1. Разбира се едва ли завинаги, докато се утвърди, и естествено не кредитната.
  tzincbg
 • [Quote]Така че захранването на сметките не е проблем. Колеги, дайте съвет за европейска банка, където: 1. Да откриват банкова сметка срещу лична карта. 2. До страната да има редовни полети на Уиз и/или Райън еър. 3. SEPA преводи с такса под 1 евро. 4. Електронно банкиране с пълни възможности. Всякакви препоръки от хора, реално ползващи чужди банки, ще са изключително ценни!![/Quote] Не мога да говоря за всички банки в целия ЕС, но в поне 7-8 държави няма как да стане това. Искат постоянен адрес в държавата и още куп реквизити (особено за българи). Този мит, че сме ЕС и сме едно семейство е само химера, не се заблуждавайте.
  algor
 • Да, наистина БГ банките прекаляват с таксите, постоянно измислят нови и нови. Сега върха е с таксата върху покупки от интернет, всички ги въведиха. Аз постоянно пазарувам отвън, за да избегна идиотските надценки на търговците в България. Има европейска директива, която ограничава таксите по SEPA преводите до 1 евро, но БНБ нарочно спи и не прилага директивата, за да могат банките да продължават да ни скубят незаконно! От Нова година смятам да приключа с Бг банките. Вътре в Евросъюза може свободно да се пренасят 10 000 евро в брой. Така че захранването на сметките не е проблем. Колеги, дайте съвет за европейска банка, където: 1. Да откриват банкова сметка срещу лична карта. 2. До страната да има редовни полети на Уиз и/или Райън еър. 3. SEPA преводи с такса под 1 евро. 4. Електронно банкиране с пълни възможности. Всякакви препоръки от хора, реално ползващи чужди банки, ще са изключително ценни!!
  Мilen
 • [Quote]Прокредит банк станаха почти виртуална банка - затвориха повечето клонове, направиха добра онлайн платформа и предлагат преводи през SEPA [/Quote] И не им пука за малките хора с 20-30к в сметката. Две такива сметки закрих при тях.
  PoceH_BS
 • @chilko Интересно. За Евро и Паунди няма смисъл в момента, но доларите са 2% разлика м/у централния и курс купува/продава в банка. Екзотичните валути повече. При повече онлайн пазаруване (извън България) ще има смисъл. Има смисъл за изпращането и на дребни суми - примерно депозит за хотел в чужбина. @zazabg Преводът може и да е през Сепа, но таксата не е. Таксата за такъв превод е 1 Евро (тествано с банки в Германи, Гърция, Англия), а ПроКредит взимат 5. Тази Сепа им е голям проблем на БГ банките.Аз не знам нашенска банка да предлага такъв превод с тази такса.
  npet
 • [Quote]Няма смисъл да им плащаме наемите за офиси, обзавеждане и заплати на невежи служители, които не са запознати с услугите, които предлагат[/Quote] Тук много грешиш. Заплатите не са толкова сериозно перо колкото джиповете, яхтите, вилите(по-скопо замъците) на собствениците на банки и техните отрочета. Например за Левон Хампару... някъв си преди беше изтекла информация, че взима на месец 200 000лв заплата. Сиромаха жив да го опплачеш! Разбира се не мака част от от печалбата и отива и към съвременните еничари, които коват закони по начин, който да обсулжва олигархията, статуквото и всички етноси различни от българите. Същите тези еничари лапкат здраво да държат народа на хляб и вод и от разни неправителствени организацийки(от държавите, чийто флагове са именно в аватара ти) да да държат народа с "наведена главица". За това за мен лично това са ми май омразните държави в света(без извинение). Много подпалих на тема политика, за което се извинявам. Ако някой желае да говорим или поспорим за политика нека пише на мейл или ЛС. Сега последно има ли такса или не тази услуга? Какви такси има - издаване, месечна и т.н.? Все пак не вярвам издателят на тази карта просто така да ги прави. Да живее на хляб и вода и да го прави с една единствена мисъл - да цака банките. Има си и разходи по подръжката на такава система, а и е нормално да има някаква печалба и за него.
  velnsl
 • Прокредит банк станаха почти виртуална банка - затвориха повечето клонове, направиха добра онлайн платформа и предлагат преводи през SEPA
  zazabg
 • При плащанията е по-изгодно от стандартна банкова карта заради курсовете при превалутиране, защото Rеvolut ползва междубанковите.
  chilko
 • Крайно време е да има виртуални банки с РС и гарантиран влог от 100К евро. Няма смисъл да им плащаме наемите за офиси, обзавеждане и заплати на невежи служители, които не са запознати с услугите, които предлагат.
  Blue Sky
 • Съветвам Ви да си прегледате извлеченията от последния месец на картите си. И аз, и други приятели (други банки) се оплакаха, че за плащания през интернет (международни) са им начислили някакви малки такси. Сега покрай черните петъци беше сериозно пазаруване… Аз специално ползвам ПИБ, и поне за плащане с Кредитна карта беше безплатно. Имаше по едно време и с Виза дебитна беше безплатно. Сега на всички карти (дебитни/кредитни) им начисляват 0,25%.
  StefiMo
 • Колегата имаше предвид вероятно възможността да се тегли в брой безплатно, което особено за екзотични валути си е голям плюс Безплатният лимит за обикновен потребител е: ATM Withdrawals up to £200 / ?200 / 200USD / 200CHF / 800PLN / 1,500DKK / 2,000SEK / 2,000NOK / 800RON / 4,500CZK or currency equivalent per month are free. Anything over the above limits is charged at 2% of value of ATM Withdrawal. За платените потребители е по-висок лимита.
  meteor
 • Периодично имат промоции с безплатни карти и в момента също има такава - безплатна първа карта до Коледа. https://blog.revolut.com/order-your-first-revolut-card-for-free-until-christmas/
  chilko
 • [Quote]Препоръчвам на всеки да има една такава карта в портфейла, поръчката и доставката са безплатни[/Quote] Безплатна физическа карта е налична само при план с месечна такса от 7 паунда или повече. В противен случай се заплаща минимум 5 паунда такса издаване - https://www.revolut.com/en-BG/fee-schedule [Quote]плащания в чужбина излизат най-изгодно с тях!!! [/Quote] С нормалните Виза и Мастъркард е безплатно плащането в чужбина. За някакъв специфичен случай ли става въпрос? Единственото предимство на тези карти е безтаксовия международен превод. Нашите обирджии не предлагат СЕПА и дерат зверски такси.
  npet
 • Много добра новина! От години имам Revolut и ще отбележа, че за разлика от българските банки, нямат 2 лв. такса всеки месец за поддръжка на банковата сметка! Препоръчвам на всеки да има една такава карта в портфейла, поръчката и доставката са безплатни: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.revolut.revolut Приложението им е много добро и на светлинни години пред това на банка ДСК например! От 01-ви януари спирам една от българските ми карти, а в перспектива и останалите! Влезте в произволен Бг сайт за пътешествия и пътеписи- всеки се е снабдил с такава карта, преводите и плащания в чужбина излизат най-изгодно с тях!!!
  Мilen
 • Ползвам icard българско и върши добра работа
  zazabg