Руски оператор показа иновативен смартфон с два екрана

Руски оператор показа иновативен смартфон с два екрана
В търсене на нов телефонен дизайн, с който да привлече вниманието на потребители, руският оператор Yota е готов с особено интересно предложение. Става дума за смартфон с Android 4.2, който разполага с два екрана - отпред е 4.3" дисплей с резолюция 720 x 1280 пиксела, а отзад е разположен 4,3" E Ink дисплей с пикселна гъстота 200dpi, който е отчасти чувствителен на допир (само в долната част). И двата са покрити със стъкло Gorilla. За бързата работа се грижи двуядрен процесор Snapdragon S4 с честота 1.5GHz и 2GB RAM памет, а вградената памет е 32GB или 64GB.

Сред останалите характеристики влизат LTE възможности и 12МР камера. Всичко това в корпус с дебелина под 10 мм и тегло от 140 грама. Желаещите да се сдобият с иновативния телефон обаче ще трябва да почакат до третото тримесечие на следващата година, и то ако всичко върви по план с производството на устройството. След това ще го видим и на пазари извън Русия. Според Елдар Муртазин от Mobile-Review.com продажбите в Русия ще започнат през септември догодина на цена 20 000 рубли (500 евро).

Най-интересно в случая е добавянето на екран от електронна хартия. Освен че става за четене на книги с минимален ефект върху живота на батерията, той ще може да покаже нотификации за събития и информация от различни приложения, благодарение на API, което ще могат да ползват авторите на софтуер. Така и батерията с капацитет 2100 mAh ще може да изкара с до 50% по-дълго.

http://www.engadget.com/2012/12/12/yota-devices-dual-screen-smartphone/

 • Добро като замисъл, но недодялано изпълнение... Трябвало е да бъде изцяло touch, а защо не и цветен.:)
  mkpetrov
 • Доста добра идея! Като се замисли човек за повечето всекидневни дейности(обаждане, SMS, е-mail...) не му е нужен цветен дисплей.Така телефона ще може да се ползва за тези дейности с изключително икономичния e-ink дисплей, а само когато се гледат снимки и видео ще се ползва цветния. Гениално наистина! А патента на Apple е още по-добър като идея, но странно защо още не са го изкарали на пазара!? Един iPad с такъв хибриден дисплей ще е перфектното решение и за четене на книги!
  ion4ev
 • [Quote][B][u]Хибридният[/u] екран[/B] ще има слой прозрачно електронно мастило[B] [u]над[/u] [/B]стандартния LCD екран. Така част или целият екран може да използва едната или другата технология. Когато четете книга, [u]ще можете да преминете в режим[/u], използващ електронното мастило. Когато гледате видео, ще използвате LCD режимът.[/Quote] Ммм,даа това е друго нещо;) Говорим за екран над екрана(грубо казано) а при руснаците е сплит на две у-ва;) Та за това казвам дано са го патентовали;)
  rado243
 • Ама Майкрософт и Самсунг не са пускали патенти за такива неща като плодчетата нали,а няма и да се учудя ако те са измислили тая технология.
  fox_vt
 • И Майкрософт и Самсунг имат патенти за устройства с двойни екрани, но против тях нямаш нищо, нали? Да ви се невиди и злобарите... [Quote]Заявление за патент, което Apple е подал още през октомври 2009 г., стана известно. Патентът описва потенциална технология за създаване на екран, който комбинира електронно мастило (подобен на екранът в четецът за електронни книги Amazon Kindle) и стандартен LCD екран, който можем да видим в повечето мобилни телефони и таблети. Хибридният екран ще има слой прозрачно електронно мастило над стандартния LCD екран. Така част или целият екран може да използва едната или другата технология. Когато четете книга, ще можете да преминете в режим, използващ електронното мастило. Когато гледате видео, ще използвате LCD режимът. Цената на резултатното устройство може да бъде доста висока. Екранът е една от най-скъпите части в мобилните устройства. Съчетаването на два типа екрани в едно устройство се очаква да доведе до сравнително висока цена за устройството. Освен това, когато се сложи допълнителен слой върху LCD екранът, неговата яркост ще намалее, ще намалее ъгълът на видимост, може да се намали чувствителността му на допир.[/Quote] За мен лично това би било едно великолепно устройство....
  afficionado
 • Надявам се да са го патентовали, че една плодова компания само това чака;) Иначе браво за идеята, изглежда интересно и май доста практично (yes)(yes)(yes)(yes)
  rado243