С macOS Catalina Apple казва сбогом на iTunes

С macOS Catalina Apple казва сбогом на iTunes

По време на конференцията WWDC Apple представи следващата версия на macOS, която носи името Catalina. Предварителните очаквания се оправдаха и в новата операционна система липсва приложението iTunes, което се замества от три нови програми - Music, Podcasts и TV. Функционалността за синхронизиране на съдържанието между различните портативни устройства на компанията е изместена в специална секция във Finder.

Една доста интересна новост в macOS Catalina се нарича Sidecar и предлага възможност за използването на iPad като втори екран към компютъра. Таблетът може да бъде използван и като зона за въвеждане на съдържание. С новата версия на macOS потребителите ще могат да управляват всичко в операционната система чрез гласови команди.

Find My Mac е преименувана във Find My и вече ще може да открива изгубен или откраднат компютър дори когато той е изключен. Това ще е възможно чрез излъчването на криптиран Bluetooth сигнал, който може да бъде уловен от околните устройства на Apple и след това ще бъде предаден към собственика.

Допълнително се подобрява сигурността чрез функционалността Activation Lock, която е налична за всички устройства с чипа T2. С нейното активиране никой няма да може да използва откраднатия ви Mac, без да въведе вашия Apple ID и парола. В macOS Catalina са обновени редица приложения като Photos, Notes, Reminders и Safari, а освен това се добавя поддръжка за Screen Time.

Друга интересна новост е Project Catalyst, която позволява на разработчиците да портват приложения за iPhone и iPad в macOS. Според Apple повечето програми ще могат да бъдат прехвърляни за броени дни като ще е възможно един екип да поддържа версиите им и за трите устройства. macOS Catalina вече е достъпна за разработчици, а следващия месец ще е налична и публична бета версия.

Източник: Apple

Оферти на деня