Samsung анонсира 8-ядрен мобилен процесор

Samsung анонсира 8-ядрен мобилен процесор
Надпреварата при мобилните процесори обещава да достигне ново ниво през тази година с представянето на 8-ядрен чип от серията Exynos на Samsung. Очаквахме премиерата му да бъде през февруари, но корейските използваха изложението CES 2013 за интересния анонс. Разработката носи името Exynos 5 Octa и според Samsung осигурява 2 пъти по-висока 3D производителност в сравнение с всеки съществуващ мобилен процесор, което определено звучи впечатляващо.

Както очаквахме Exynos 5 Octa използва технологията на ARM big.LITTLE, която използва две групи от по 4 ядра - едните са Cortex A15 за максимална производителност, а другите са Cortex A7 за по-обикновените задачи. Този подход според компанията позволява да се намали консумацията на енергия с до 70% в сравнение с двуядрения Exynos 5 Dual, който разчита на ядра Cortex A15. Разработката на Samsung е първата с такава технология. Изработена е по 28-нанометров процес (през идните години ще бъде редуциран до 10 nm) и ще намери място в смартфони и таблети от висок клас.

http://www.theverge.com/2013/1/9/3855478/samsung-announces-8-core-exynos-5-octa-mobile-processor

Препоръчани оферти

 • Такъв вариант е добър единствено с цел намаляне на енергопотреблението. От гледна точка на производителност е загуба на място в чипа.
  Nistel
 • Четох някакви материали на ARM за big.LITTLE и там се споменаваше, че преминаването от едните към другите ядра ще става страшно бързо - за около 20 микросекунди, за сравнение на тегра 3 бяха нужни 2 милисекунди(сто пъти повече). Именно за да може да става толкова бързо смяната на ядрата, се препоръчва броя на А15 и А7 ядрата да е еднакъв в чиповете, така просто се копират регистрите и новите ядра заработят без никаква допълнителна обработка на информацията. На практика има вариант наречен big.LITTLE MP, в който всичките 8 ядра могат да работят едновременно, но едва ли този режим ще се използва. На хартия всичко звучи много добре, остава да видим реалните тестова и по-важното, кога ще се появи този хубав чип на пазара, стискам силно палци за S4 :)
  board
 • Да, това е идеята на big little. ARM изкараха супер измервания. Трябва обаче да има много, много добра оптимизация на софтуера. Няма как да стигне критични температури - сто процента ще има някакъв тротълинг, който веднага ще го резне. При тегра 3 устройствата, които също преминават на пети икономичен чип, много оплаквания имаше, че се усещало преминаването. Не знам, SoC-те вече станаха супер мощни... този има потенциал и да е доста икономичен, но зависи как ще се управлява от софтуера. Май това стана най - важно, при наличието на мощ в изобилие.
  E34v8
 • Лелеее, това ще е жестоко...сега Галакси 3ката е 4 ядрена и избива рибата, камо ли това ...оръдие (woo)
  GlupavoMagare
 • Процесора си е страшен, съчетание на брутална производителност и ниска консумация на енергия. Просто това е бъдещето на процесорите. Честно казано мен ме притеснява какво ще се случи с батерията и топлината, ако тези 4 А15 ядра се натоварят на 100%, но след като ги използват и при новите тегри, явно са го измислили. В случая готиното е, че прехвърлянето от едните на другите ядра става за микросекунди и в момента който ти потрябва производителност я получаваш, а в следващия момент пак пести. Примерно влизаш в браузъра, за 2 секунди А15-ките ти рендерират сайта и след това минаваш на А7-ците за да си го четеш. Така за много неща ще се спечели бързина, при цялостно ниска консумация. Остава да видим и кога ще се появи на пазара, дано при следващия телефон от S серията :)
  board
 • За точене си е :) . Всички топ SoC-ве вече са достатъчно производителни. Тук Samsung са решили да ползват big little технологията на ARM, с която демонстрираха много добри резултати. Тая архитектура с тази технология има голям потенциал. Въпросът е така да се оптимизира софтуерът, че да се използва.
  E34v8
 • Ами точно консумацията имаше нужда да се свали, от повече мощност единици ще имат нужда така или иначе, точно колкото имат нужда от миниатюрни HD-дисплеи, както отбелязаха по-нагоре.;)
  mkpetrov
 • Това е четири ядрен процесор с по-ниска консумация, какво му се точите толкова...
  Parmenion
 • Някой прочете ли изобщо новината или само заглавието. Идеята е когато се ползват по-прости приложения и в стендбай да използва слабите ядра а когато трябва макс мощност А15 ядрата. Тоест на практика това са два 4 ядрени процесора. Подобряването на производствения процес на 22нм и все по-големите размери на телефоните им правят това решение възможно. Колко е удачно ще се види в бъдеще аз не съм привърженик на такова решение.
  Nistel
 • 70% по-ниско енергопотребление наистина е страхотно, така че ако е вярно, в случая 8-те ядра наистна ще са важни именно по тази причина, а не заради безсмислената мощност.:)
  mkpetrov
 • Да не си мислиш, че споменавайки това откриваш топлата вода? Intel тестват многоядрени платформи и конфигурации (с цел точно енергийна ефективност) от доста повече време, но това е съвсем друг въпрос. Ще видим дали наистина техния SoC (на Samsung) ще е 70% по-добър откъм енергопотребление спрямо предишните им поколения. Силно се съмнявам.
  Wishmak3r
 • Тъпото е, че сигурно андроида няма да ги ползва ефективно.. ама ако от Самсунг не се направят пак на чукове и пуснат малко код ще може да се портне на нещо от сорта на MeeGo/Mer и ще е чудовищно бързо. Еваларка.
  vakkov
 • О да, броят на ядрата на процесорите, мегапикселите на камерите и резолюциите на дисплеите ми докарват всякакъв вид оргазъм. (woo)(woo)(woo) Сега сериозно: Знам, има хора които ще кажат: За какво са повече от 2 или 4 ядра за смартфони. Но не виждам какво ви пречи броя на ядрата, ако това не влияе на (или даже напротив - намалява) токопотреблението :)
  fintaraBG
 • Това чудовище (woo) ако наистина влезе в употреба с анонса на Galaxy IV , както имам усещането че ще стане, ще е нещо мега , ултра бързо :P;) ей ззатва не си взех 3 ката защото знаех че 4 ката ще е нещо върховно :D:P;)
  Beчния
 • Нека позная, ти си от хората, които си мислят, че 3 инчов fullHD дисплей е нещо страхотно и че 20MPx камера е два пъти по-добра от 10 MPx.
  RadoInc