Засега Samsung и Qualcomm няма да продават 5G модеми на Apple

Засега Samsung и Qualcomm няма да продават 5G модеми на Apple

Според информация на тайванското онлайн издание Electronic Times Samsung и Qualcomm са отказали да продават 5G модеми на Apple. Решението на Qualcomm не е особена изненада с оглед на бушуващата патентна война между двете компании, която се води на много места по света. Много по-любопитно е, че Samsung също са отхвърлили опцията да снабдяват компанията от Купертино със своя модем Exynos 5100.

Причината при корейската компания е ограниченото производство към момента. Наличните чипове ще бъдат влагани изцяло в 5G продукти на Samsung, което на този етап изключва доставките за външни клиенти. Ако Samsung успеят да повишат сериозно производствените си капацитети за 5G модеми, те ще имат сериозно предимство при преговорите с Apple. Intel към момента нямат готово работещо решение, а техният модем XMM 8160 ще бъде готов чак през 2020 година.

Huawei също има 5G модем, но компанията не го предлага на други клиенти. По този начин хората на Тим Кук са поставени в сложна ситуация, защото ще имат сериозни проблеми да осигурят iPhone с 5G възможности не само тази година, но и през следващата. По този начин единствената реална опция е модемът Helio P70 на MediaTek, който обаче според анализатора Тимъти Аркюри от UBS не отговаря на стандартите на Apple. Компанията явно ще трябва да чака Intel да завърши своята разработка.

Източник: Electronic Times

Препоръчани оферти

  • Интересна дилема
    Kuzmanovv