Samsung очаква 56% спад в оперативната печалба за тримесечието

Samsung очаква 56% спад в оперативната печалба за тримесечието

Samsung Electronics Electronic обяви, че оперативната печалба от дейността през второто тримесечие вероятно е намаляла с 56% на годишна база до 6.5 трилиона вона (5.6 милиарда долара), което е по-добър резултат от очакваната от анализаторите печалба от 6 трилиона вона. Финалните резултати се очакват в края на месеца, но се очертава трето последователно тримесечие на спад на печалбата. Според анализатори намалението в доставките на чипове с памет към Huawei е влошило ситуацията.

Приходите за тримесечието вероятно са намалели с 4.2% до 56 трилиона вона. Samsung посочва, че оперативната печалба включва и еднократeн приход в подразделението за дисплеи, но не посочи на какво се дължи. Според анализатори компанията е получила от Apple обезщетение на стойност 800 милиарда вона (683 милиона долара), защото американската компания не е успяла да поръча първоначално договорените количества от панели за смартфони. Това се дължи на спада в доставките на iPhone.

Третото поредно тримесечно намаление на печалбата е свързано с намалените доставки към ключовия клиент Huawei на фона на американските санкции срещу компанията и намаляването на цените на чиповете памет. Произвеждащите памети Samsung и SK Hynix страдат от повишаването на митата, което засяга търсенето на електроника в глобален мащаб. Корейските технологични гиганти ще бъдат засегнати и от ограничения износ от Япония към страната на ключови суровини, които се ползват в производството на чипове и смартфони.

Източник: Samsung, Reuters

Препоръчани оферти