Samsung очаква по-малък спад в печалбата за тримесечието

Samsung очаква по-малък спад в печалбата за тримесечието

Samsung обяви прогнозните граници за своето финансово представяне през второто тримесечие на годината и макар да има спад на годишна база цифрите са по-добри от очакваните от анализаторите. Според тях това се дължи на силните продажби на моделите в серията Galaxy Note10, което два надежди, че компанията ще се върне отново към ръст след години на спад в търсенето на смартфони.

Заедно с анонса Samsung е разкрила, че в родината си е продала над 1 милион броя от Galaxy Note10 5G, а и продажбите в Европа са силни. Според анализатори това се дължи на американските санкции срещу Huawei, които забраняват на щатски компании да работят с китайците.

Проблемите на Huawei обаче ще се отразят негативно и на Samsung, защото компанията е сред големите купувачи на памети, а този бизнес генерира две трети от печалбата на корейците. Неизвестните около глобалния пазар на памети идва от търговската война между САЩ и Китай и от японските ограничения за износ на определени материали към Южна Корея, които са важни за производството на чипове и дисплеи.

От изнесените цифри става ясно, че Samsung очаква оперативната печалба за периода юли-септември да намалее на годишна база с 56% до 7.7 трилиона вона с (6.44 милиарда долара), което е по-добър резултат от прогнозата на експерти за 6.97 трилиона вона. Приходите за периода може да са около 62 трилиона вона при 65 трилиона преди година. Финалните резултати се очакват по-късно този месец.

Източник: Samsung, Bloomberg

Препоръчани оферти