Samsung преговаря със ZTE и други компании за доставка на чипсети

Qualcomm скоро може да има сериозен конкурент на пазара на мобилни чипсети и това е Samsung. Шефът на System LSI, подразделението на корейската компания, което разработва чипове, е потвърдил пред Reuters, че тя преговаря с различни производители на смартфони, включително ZTE, за доставката на мобилни процесори, което може да я изправи в директна конкуренция с американския гигант. В момента чиповете от серията Exynos се ползват основно в телефоните на Samsung, а външният клиент е само един – китайската компания Meizu.

Инюп Канг посочва, че в началото на следващата година вероятно ще бъде обявено името на нова компания, която ще ползва за чиповете Exynos. Не е ясно дали това е ZTE – компанията определено има нужда от нов доставчик на чипсети след забраната за търговия с американски компании като Qualcomm и Intel. Преди дни обаче Доналд Тръмп заяви, че вече работи с Китай за възстановяване на работата на производителя на телекомуникационно оборудване. Засега не е сигурно дали Samsung и ZTE ще постигнат споразумение.

Samsung LSI гледа и към други сектори с потенциал за ръст като мрежите от пето поколение и автомобилите. Според Канг компанията преговаря с различни производители на смартфони за разработката на чипове за автономни превозни средства. В момента подразделението използва мощностите на Samsung за производството на чипове, но смята да се обърне и към други производители за неща, за които компанията все още не е подготвена като високоволтови автомобилни продукти.

Източник: Reuters

  • Азиатците са с американците само докато им изнася. Винаги ще предпочетат да помогнат на други азиатци обаче, дори да не се обичат. Виж Ким какво направи.
    tzincbg
  • Неслучайно Huawei и Xiaomi почнаха със собствени чипове. За съжаление всичко със затворен код, без шанс дори за неофициални ъпдейти на евтините модели, но това е положението. И да изкарва 2часа само SOT не ми дреме. Имам си 10000 mah Powerbank, свикнах му на тежестта вече. За тежките игри ми е все едно. Най-много някой шах или кръстословица или стратегия за развиване на ума да пусна.
    tzincbg
  • Малко по малко влиянието на глобалните корпорации с централи в САЩ ще се изпарява с всеки ден. На китайците им е ясно, че случаят със ZTE може да се повтори произволно с всяка друга тяхна компания в бъдеще по политически причини и няма да позволят да ги изнудват отново. Влаганите средства в близко време ще им позволят да си правят всичко сами и даже на Тръмп това му е ясно още отсега, затова малко след месец изведнъж се загрижи за загубите и "бъдещето" на ZTE. От друга страна, Samsung са силно податливи на влияние не само в Корея с корпоративния олигопол от свързани политически семейства, но и от САЩ, защото зависят силно от американския пазар и политически регулации. Което значи, че в момента (а вероятно и в бъдеще) не са реална конкуренция на Qualcomm и ще играят по свирката на Белия дом.
    MEnergy