Samsung разкри подробностите за премиум чипсета Exynos 8 Octa

Samsung разкри подробностите за премиум чипсета Exynos 8 Octa

Скоро след като Qualcomm сподели детайлите за Snapdragon 820 Samsung реши да разкрие и подробностите за своя следващ флагмански чипсет. Това е Exynos 8 Octa 8890, който отново е базиран на 14nm FinFET процес с 3D дизайн на транзисторите за по-добра производителност и ще заложи на процесорни ядра със собствен дизайн. Те ще осигурят 30% по-висока производителност и 10% по-ниска консумация на енергия в сравнение с Exynos 7 Octa. Добавен е и графичен ускорител ARM Mali-T880.

В интерес на истината това е първото едночипово решение на Samsung, което комбинира в едно всички компоненти, включително и 4G модем. Тази интеграция ще позволи да се спести място в корпуса на устройствата и като цяло помага за намалената консумация на енергия. Samsung посочва, че масовото производство на чипсета ще започне в края на тази година (така твърдяха и последните слухове), което подсказва, че ще го видим в продукти в началото на следващата година – почти сигурно в Galaxy S7.

Източник: Samsung

 • ...което би направило телефона нишов модел. Т.е. трябва да започнат нова серия, както запонха преди време с Note.
  muamamu1
 • И аз не мисля, че в момента има софтуер който да се възползва максимално от сегашните мощни чипове. А за 4К дисплеите силно се надявам да не започнат да ги слагат масово в телефоните. Това си е хабене на ресурс, освен ако не ползваш телефона и като VR примерно.
  board
 • (yes) да така е , процесора се очаква да е чудо !
  Beчния
 • Какви игри от ново поколение? Осъзнаваш, че сегашните GPU-та далече не се впрягат максимлано, нали? Само че игрите трябва да поддържат множество устройства, така че и на геймърски компютър да си сложиш Android, по-качествен софтуер няма да има. Освен това, 30% в производителност и 10% в efficiency? Не ми звучи като особен скок. Това си има своите положителни черти. Например, S7 едва ли ще дойде с по-малка батерия. Да се надяваме и за по-голяма дори!
  muamamu1
 • Здрав процесор на Geekbench 3 е постигнал 7400 точки. Явно се готви за 4К дисплей и игри от ново поколение. S7 ще е малко технологично чудо.
  LegolasElf
 • Щом намалява консумация на енергия има защо.
  Beчния
 • Мдам, така си е, не ги ползваме да показваме "статус" на масата в кафето пред "кифлите"... (woo)
  PoceH_BS
 • Та чак от толкова работа ще се преработиш..... :D
  TrEnIoRa
 • Да, за разлика от 3.5/4 инчовите плюнки, на другите можеш да свършиш доста повече работа, за резолюцията да не отварям дума... (woo)
  PoceH_BS
 • [Quote]За Note серията и за таблетите си е идеален![/Quote] Защо, нещо по-специално ли правят хората на Note и на таблетите? Просто ми се струва, че софтуера не се развива достатъчно, за да натовари по-мощните чипсети. [Quote]Представи си сегашния ти S6, само че да издържа 3-4 дена. Няма ли да ти хареса?[/Quote] Би ми харесало естествено, но знаеш ли кое е парадоксалното, че не бих сменил S6 за S6 Active, заради по-издържливата батерия.
  board
 • [Quote]за какво му е на човек такава производителност в телефон? [/Quote] За Note серията и за таблетите си е идеален! :)
  PoceH_BS
 • Това ти го казах още миналата година. Моят SD801 е напълно достатъчен като производителност. След това започнаха да правят процесори с производителност, която е (малко) по-висока, спестяват повече енергия, слагат по-малка батерия и накрая завършваш с телефон, който работи също толкова бързо и издържа също толкова време. Няма смисъл. Ако започнат да работят само върху енергията и батериите, тогава ще се постигне истински успех. Представи си сегашния ти S6, само че да издържа 3-4 дена. Няма ли да ти хареса?
  muamamu1