Samsung The Serif - когато телевизорът стане част от интериора

Samsung The Serif - когато телевизорът стане част от интериора

Кога един продукт от ежедневието, който сме свикнали да приемаме за даденост, надхвърля своята тривиалност, за да се превърне в истинска част от интериора? Това вероятно е бил и един от въпросите, които си е задал екипът на Samsung, преди да се обърне към братята Ронан и Ерван Бурулек, стоящи зад едноименното парижко студио за промишлен дизайн (Ronan & Erwan Bouroullec). То е специализирано в проектирането на мебели и има множество престижни награди за такива проекти, така че е повече от естествено да се заеме и със задачата за преосмисляне на телевизора и мястото му в средата около нас.

Дизайнът

Резултатът е The Serif - телевизор с толкова неконвенциален дизайн, че в началото е стъписващ. И не говорим за футуристичен външен вид, а за нещо, което изглежда толкова познато, че чак си задаваме въпроса "Защо друг не се сети по-рано?". Името на устройството е пряко свързано с неговата форма - профилът му прилича на буквата “I” от серифен шрифт. Това означава, че в горната и в долната част има характерни по-широки части, което създава допълнителни възможности за употреба.

Така например можете да го монтирате върху четирикраката стойка за под от комплекта или просто да го сложите върху маса, шкаф или директно на пода. В допълнение горната по-широка част може да послужи за поставяне на малки предмети или пък да се превърне в любимото място за наблюдение на котката. Телевизорът е с т.нар. 360-градусов дизайн, което означава, че изглежда добре от всеки ъгъл и дори не се налага да криете задната му част, защото и тя е максимално изчистена.

И за да може да се впише още по-добре в интериора, устройството се предлага в два неутрални цвeтове, които компанията нарича облачно бяло и памучно синьо. Не е изненадващо, че в началото телевизорът се предлагаше ексклузивно в мебелни и универсални магазини, което акцентира върху употребата му в интериорния дизайн. Всичко това вече донесе на The Serif престижните награди 2020 iF Design Award, Wallpaper* Design Award в Обединеното кралство и Good Design Award в Япония.

Свързаността

И тъй като това е телевизор от 2020, в него са добавени куп интелигентни технологии, които имат за цел да улеснят живота ни. Върху горната рамка на устройството например е вграден NFC чип, който позволява връзката с телефона ви да стане просто като го поставите отгоре. Така например лесно ще пуснете любимата си музика през по-мощната аудио система. Телевизорът ползва платформата Tizen и осигурява достъп до приложения за най-популярните услуги за стрийминг на видео и музика, а освен това може да се управлява и чрез гласови команди.

Бързо докосване на телефона до която и да е част от рамката на телевизора пък позволява прехвърляне към него на мобилно съдържание за удобно разглеждане на голям екран. В този случай има възможност за разделяне на екрана на две части, за да можете да гледате едновременно видеото от телефона и любимото ви телевизионно предаване. The Serif поддържа и технологията AirPlay 2, което осигурява още по-лесно прехвърляне на снимки, музика или пък видео от iPhone, Mac или iPad. И не на последно място, телевизорът може да послужи като център за управление на съвместимите с платформата SmartThings умни устройства от дома.

Технологиите

В основата на The Serif от 2020 се крие последното поколение на панелите QLED на Samsung, която разчита на технологията Quantum Dot, за да осигури още по-реалистични и обемни цветове. На разположение е поддръжка на HDR10+ за изображение с над милиард цветове, а 4K резолюцията ще осигури достатъчно детайлна картина. Няма страшно дори и да гледате съдържание с по-ниска резолюция, защото телевизорът включва технология за мащабиране, която ползва изкуствен интелект, за да анализира всяка сцена и да настрои цветове, текстура, контраст и осветление.

За да покаже съдържанието по най-добрия начин, The Serif разчита на сензор за околната осветеност, така че може въз основа на промяната й да оптимизира параметрите на картината за оптимални яркост и контраст. Така без значение дали гледате денем или нощем, би трябвало да получите картина с постоянно качество. Друга интелигентна технология следи за околните нива на шум и при нужда автоматично променя силата на звука, за да могат гласовете от екрана да останат винаги ясни.

Няма как да пропуснем и отличителния режим Ambient Mode, който е част от QLED телевизорите на Samsung. Той позволява на телевизора да се впише още по-добре в обстановката и по разбираеми причини е особено важен за The Serif. С въпросната опция устройството показва допълнителна информация върху екрана, когато не се използва. Така можете да видите новинарски заглавия, прогнозата за времето, избрани от вас лични снимки или пък творби на известни художници и още. Почеркът на братята Бурулек може да се види и тук под формата на два ексклузивни шаблона, които са вдъхновени от природата.

 • Защо не си завреш чувството за дизайн от зад Боби 13 Отзад се пище заедно, неграмотнико :)
  Боби13
 • Абе вярно е грозен :)
  Напомня ми за онази "мода" модерна от фешън тв, която не прилича на нищо ама всички са "уау" :lol:
  radko89
 • :D Разработчиците от Samsung, един добър телевизор с OLED не направвиха. Взели да рекламират някакъв с безпереспективната (с подсветка на дисплея) QLED. Нека пуснат модел с Micro LED (какъвто обещаваха), и тогава да се хвалят. Моля почитателите на TV Samsung да не се засягат и не пишат неадекватни отговори.
  Rumm
 • Защо не си завреш чувството за дизайн от зад Боби 13
  dani1974
 • Защото освен, че не можеш да пишеш правилно, ти липсва и чувството за дизайн и естетика, макар че това е индивидуално :)
  Боби13
 • Този телевизор защо има толкова голяма грозна рамка и то бяла
  dani1974