САЩ наложи санкции на водещи китайски ИИ компании

САЩ наложи санкции на водещи китайски ИИ компании

Американското правителство разшири търговския черен списък, в който присъства Huawei, с още 28 китайски организации, сред които са и водещи стартъпи в областта на изкуствения интелект. Според САЩ това се прави в отговор на отношението на Пекин към мюсюлманските малцинства в страната. Решението засяга 20 организации за обществена сигурност и 8 компании включително компанията за видеонаблюдение Hikvision и лидерите в технологиите за лицево разпознаване SenseTime Group и Megvii Technology.

Включването в списъка забранява на организациите да купуват компоненти от американски компании без изричното разрешение на щатските власти, което може да се отрази значително на дейността им. По подобен начин администрацията на Тръмп наложи санкции и на Huawei, които засегнаха работата на компанията и доведоха до представянето на серията Mate 30 без услугите и приложенията на Google.

Според американски официални лица действията не са свързани с възобновяването на търговските преговори между двете страни през тази седмица. В официалното съобщение се посочва, че въпросните организации са били намесени в нарушения на човешките права и злоупотреби в осъществяването на китайската кампания за репресии, масово задържане и високотехнологично следене срещу уйгури, казаси и други членове на малцинствени мюсюлмански групи.

Според Китай САЩ трябва да спре да се меси във вътрешните й работи, а тя ще продължи да предприема твърди и решителни мерки за защита на своята суверенна сигурност. Hikvision е сред най-големите производители на оборудване за видеонаблюдение с пазарна капитализация от 42 милиарда долара. Миналата година SenseTime беше оценена на 4.5 милиарда долара и е сред най-ценните ИИ стартъпи с цена над 1 милиард долара, а подкрепената от Alibaba Megvii е оценена на около 4 милиарда долара и вече подготвя дебют на борсата.

Източник: Reuters

Оферти на деня