Sony разкри кога ще излезе PlayStation 5

Sony разкри кога ще излезе PlayStation 5

През април Sony разкри първите детайли за своята следваща игрова конзола, а днес компанията е готова да сподели следващата порция информация. Вече имаме официално потвърждение, че устройството ще се казва PlayStation 5 и ще се появи на пазара в края на следващата година – навреме за сезона на предпразнично пазаруване. Това не ни изненадва.

Sony разкри, че конзолата ще се продава с нов контролер, което също не е изненадващо. В него обаче функцията за вибрация ще бъде заменена от нова система, която би трябвало да осигури повече възможности за тактилна обратна връзка по време на игра дори и възможност за предаване на усещането за различни текстури.

Другата иновация в контролера са неговите адаптивни спусъци, които са вградени в бутоните L2 и R2. Разработчиците ще могат да програмират съпротивлението им, така че играчите да изпитат усещане като от дърпането на тетива на лък или пък ускоряване на oфроуд автомобил през каменист терен. Създателите на игри вече имат достъп до ранна версия на контролера, за да могат да го интегрират по-добре.

От Wired идват още детайли за конзолата. Системният архитект на PlayStation Марк Черни потвърждава, че очакваната функция за ray tracing ще бъде хардуерна, а не софтуерна, както се опасяваха някои фенове. Както вече стана ясно, PS5 ще ползва SSD (не знаем с какъв обем) за по-бързо стартиране и зареждане на игрите, а от публикацията на Wired се разбира, че физическите игри ще ползват оптични дискове с капацитет 100GB, които ще се четат през устройство, което ще работи и като 4K Bluray плеър.

Този път обаче компанията заложила на различен подход по отношение на задължителната инсталация в паметта на конзолата. За разлика от PS4 потребителите ще могат да избират кои части от игрите да бъдат инсталирани – например само мултиплеър кампанията или пък инсталиране на цялата игра, а след това премахване на изиграната самостоятелна кампания.

Компанията обещава и напълно нов потребителски интерфейс, който ще показва в реално време наличните активности – към кои мултиплеър мисии могат да се присъединят играчите или пък кои са достъпните самостоятелни кампании и какви награди осигуряват. Така не е нужно да стартирате играта, за да видите какво се случва. От Wired идва потвърждение, че версията на конзолата за разработчици прилича на появилите се наскоро снимки, но засега не знаем как ще изглежда финалното устройство. Според другите детайли контролерът прилича на DualShock 4, но с допълнителен отвор – може би за микрофон.

Устройството има подобрен говорител и USB-C порт за зареждане или игра през кабел, а освен това е по-тежко и с по-голяма батерия заради системата за тактилна обратна връзка. От Sony обаче посочват, че контролерът ще е по-лек от актуалния на Xbox. В Wired има повече впечатления от тактилната система, които са силно положителни, така че явно компанията ще успее да ни изненада приятно. Технологията е била готова за добавяне дори в PS4 Pro, но Sony е решила да не раздробява потребителското преживяване и я е оставила за PS5.

Източник: PlayStation, Wired


Втора употреба с гаранция