САЩ ще позволи още 90 дни на американски компании да работят с Huawei

САЩ ще позволи още 90 дни на американски компании да работят с Huawei

Както очаквахме американският министър на търговията Уилбър Рос потвърди, че САЩ удължава с още 90 дни разрешението за американски фирми да продават продукти и услуги на Huawei, за да може компанията да продължи да обслужва съществуващите си клиенти и да  осигуряваъпдейти на телефоните си. Според думите на Рос във Fox Business Network Monday временният общ лиценз ще важи още 90 дни, което означава, че би трябвало да е валиден докъм 19 ноември.

Засега не е ясно какво ще стане след тази дата, но Рос посочи, че досега е имало много разговори на Тръмп по темата, което подсказва, че до изтичането на срока ще бъде намерено постоянно решение на ситуацията. Министърът потвърди, че в забранителния списък ще бъдат добавени още 46 филиала на компанията и така общият им брой ще надхвърли 100. Включването в него означава, че американските компании, които искат да работят с Huawei, трябва да  получат специален лиценз за това.

Междувременно над 50 от партньорите на Huawei вече са подали заявки за такива лицензи, а Рос заяви, че очаква това да направят още много. От интервюто за Fox обаче става ясно, че досега не са били издадени никакви специални лицензи. Вероятно това ще стане през идните седмици. През миналата година Huawei е купила компоненти за 70 милиарда долара, а 11 милиарда от тях са отишли в американски компании, включително Qualcomm, Intel и Micron Technology.

Източник: Reuters

Оферти на деня