Сериозни проблеми за криптовалутата на Facebook

Сериозни проблеми за криптовалутата на Facebook

Kриптовалутата на Facebook Libra все още не е готова за масова употреба, но тъмните облаци над нея продължават да се сгъстяват. В края на миналата седмица Mastercard, Visa, eBay и компанията за обработка на разплащания Stripe обявиха, че оттеглят своята поддръжка от проекта. Това става след излизането на друг финансов гигант - PayPal, както и оттеглянето на Mercado Pago, работеща основно в Южна Америка. Така от шестте компании за разплащания, които подкрепиха Libra в началото, в момента е останала само една - PayU.

Тези новини са сериозен удар върху плановете на социалната мрежа да пусне глобална валута, които през последните месеци са подложени на сериозни критики от регулатори и политици. През следващата седмица Марк Зукърбърг ще обсъди Libra и разпространението й с комисията за финансови услуги към долната камара на американския Конгрес. Регулаторите имат много притеснения около Libra включително и това, че може да се ползва за пране на пари.

Междувременно пореден удар дойде от групата на най-големите световни икономики Г-7. В неин доклад се посочва, че развитието на Libra не трябва да продължи, докато не се докаже, че тя е сигурна и защитена. Докладът посочва 9 риска от подобни дигитални валути и изтъква, че предложения като Libra могат да застрашат глобалната финансова система. В него се предупреждава, че дори компаниите, които подкрепят инициативата на Facebook, да адресират проблемните неща, Libra може и да не получи одобрение от регулаторите.

Libra е дигитална валута от типа стейбълкойн, които за разлика от другите криптовалути като биткойн, са привързани към установени валути като долар или евро. В доклада на Г-7 се посочва, че докато не бъдат изчистени всички въпросителни около тези проекти, нито една стейбълкойн валута не трябва да започва работа. Документът все пак признава, че криптовалутите имат потенциал да осигурят бърз и евтин начин за прехвърляне на средства и извършване на разплащания, а сегашната система често е "бавна, скъпа и непрозрачна".

Източник: BBC (1), (2)

 
 

Оферти на деня