Facebook анонсира криптовалутата Libra

Facebook анонсира криптовалутата Libra

Facebook обяви детайлите около своята критовалута, за която усилено се говори от известно време. Тя се казва Libra и според компанията ще позволи на милиарди потребители да правят финансови трансакции навсякъде по света, което на свой ред има потенциала да разтърси световната банкова система. Libra се представя като начин за връзка на хората, които нямат достъп до традиционни банкови платформи. Всеки месец Facebook се ползва от 2.4 милиарда потребители, така че услугата може да се окаже революционна в много отношения, но пък ще се следи с особено внимание на фона на многобройните скандали около социалната мрежа.

Криптовалутата може да окаже и положително влияние върху финансовите резултати на компанията на фона на забавянето в ръста на развитие. В началото на следващата година ще бъде пуснато самостоятелно приложение за извършване на трансакции на име Calibra, а освен това услугата ще е интегрирана в WhatsApp и Facebook Messenger. Libra ще позволи на потребителите да си изпращат пари, а освен това ще служи за покупка на стоки и услуги. Управлението на платформата ще бъде поверено на Libra Association - група от организации с нестопанска цел, финансови и търговски компании. Всяка от тях е осигурила поне 10 милиона долара, така че Facebook е получила над 1 милиард долара за подкрепа на криптовалутата.

Сред компаниите в асоциацията са Mastercard, PayPal, борсата за криптовалути Coinbase, eBay, Uber, Lyft, Women’s World Banking, Kiva и Mercy Corps. Организацията ще е базирана в Женева, а според Facebook ще е напълно независима от нея и от правителствена намеса. За разлика от биткойн и другите криптовалути Libra е свързана с комбинация от глобални активи, за да се предотврати непостоянството, което е често при дигиталните валути. В допълнение компанията е изградила Libra на базата на своя блокчейн технология, за да може да увеличи бързо броя на потребителите.

За разлика от традиционните криптовалути, при които мрежата може да работи при всеки с достъп до компютър, в началото блокчейн технологията на Libra ще е затворена и само малък брой избрани потребители ще могат да изпълняват софтуера, който задвижва системата и верифицира трансакциите. Услугата ще заработи през следващата година, но пред компанията все още има много регулаторни препятствия за преодоляване преди да достигне до крайните потребители. Според Facebook тя няма да се опита да заобиколи съществуващите банкови регулации, а иска да иновира при тях.

Така например Libra ще използва същите процеси за верификация и предотвратяване на измами като при банките и кредитните карти и ще включва автоматични системи за откриване на измами. Компанията обещава да възстанови средствата на всички потребители, които са били хакнати или са установили кражба на Libra от техните дигитални портфейли. Трансакциите ще бъдат изолирани от социалната мрежа и потребителите няма да виждат реклами спрямо това, което са купили.

Ако се питате как ще зареждате пари в Calibra, това ще може да стане по много начини. Според Facebook ще може да се избира между различни партньори като MasterCard, Visa, PayPal и Stripe, а освен това потребителите ще могат да ползват локални или онлайн обменни бюра за конвертиране на средства в Libra за добавяне в портфейла. Засега Calibra няма да действа като обменна услуга за криптовалути, но след време може да има интеграция с някои от съществуващите.

Източник: Facebook, Guardian