Шефът на Google призовава за регулиране на ИИ

В публикация за Financial Times шефът на Google и на компанията майка Аlphabet Сундар Пичай изрази мнение, че технологиите за изкуствен интелект трябва да бъдат регулирани. Според него е прекалено важно да бъдат въведени подобни регулации, а единственият въпрос е какъв подход да бъде предприет. Пичай смята, че в отделни сектори от разработката на ИИ като автономните автомобили и технологиите за здравеопазване има нужда от специално създадени правила.

Наскоро Европейската комисия обяви, че обмисля петгодишна забрана на технологиите за лицево разпознаване, а по-рано този месец американските власти публикуваха своите предложения за регулаторни принципи и призоваха ЕС да избегне строгите мерки, които могат да спънат иновациите.

В текста на Сундар Пичай се казва, че макар ИИ да има огромен потенциал, технологиите носят и опасности като злоупотребата с лицевото разпознаване и т.нар. deepfake видео - това са компютърно генерирани клипове, които изглеждат изключително реалистично и могат да бъдат приети за истински.

Според него след като ЕС и САЩ са започнали да разработват свои регулации, е важно да има разбирателство на международно ниво, за да се гарантира работата на глобалните стандарти. Пичай посочва, че за да се осъществи това, е нужно споразумение за основните принципи. Той смята, че компании като Google не могат просто да разработват обещаващи технологии и след това да оставят пазарните сили да решат как да се използват.

Шефът на Google изтъква, че Google е публикувала своите ИИ принципи през 2018 и се осланя на тях за етичното развитие на технологията. Според него те помагат да се избегне пристрастност, да се провеждат строги тестове за сигурност, да се гарантира защитата на личните данни и да се осигури отчетност на технологията. В тези принципи се посочват и областите, в които Google няма да ползва ИИ като масовото наблюдение и нарушаването на човешките права.

В интерес на истината до голяма степен думите на Сундар Пичай звучат като излезели от ПР отдела на Google. Компанията говори за масово наблюдение, но как то може да се разграничи от практиките на компанията да следи потребителите на телефоните с нейната ОС, за да може да им доставя по-добре персонализирани реклами? Въпросите около употребата на ИИ са много и тепърва ще търсят своите отговори.

Източник: FT, BBC