Виетнамска компания твърди, че е станала 5G сила

Виетнамска компания твърди, че е станала 5G сила

Твърденията на виетнамската компания Viettel, че е успяла да създаде собствени решения за 5G комуникация, с които ще конкурира компании като Huawei, Nokia и Ericsson, породиха скептицизъм у много експерти от сектора. Миналата седмица контролираната от виетнамската армия компания обяви, че е провела видеоразговор през 5G, като е ползвала само разработени от нея софтуер и хардуер. Viettel дори твърди, че е готова да комерсиализира технологията през юни.

В същото време експерти смятат, че компанията трудно би успяла да пробие на този пазар заради високите разходи за изследователска дейност и чуждата собственост на критични патенти. Viettel дори намекна, че нейните инженери са разработили базова станция едва за 6 месеца и така ще се нареди до Ericsson, Nokia, Huawei, Samsung и ZTE, които имат 5G мрежови устройства. Освен това ще бъде първият оператор, който сам произвежда ползваното оборудване.

Според експертите за създаването на 5G портфолио са нужни милиарди долари и това определено не може да стане за една нощ. Засега има големи съмнения с какви средства е разполагала Viettel за разработката и производството на своите продукти. Ако става дума само за ползването на определени свои компоненти, това няма да е голяма новина, но компанията твърди, че вече е от ранга на Nokia, Ericsson и Huawei. И все пак дори да е успяла с тази невъзможна задача, на Viettel ще се наложи да плаща сериозни патентни такси на големите играчи в сектора, които притежават важните патенти.

Източник: BBC

Оферти на деня


Втора употреба с гаранция