Проект на ЕС ще позволи премахване на фабричните приложения от телефоните ни

Проект на ЕС ще позволи премахване на фабричните приложения от телефоните ни

Много от смартфоните в продажба идват с различни предварително инсталирани приложения, а много от тях са най-малкото нежелани от потребителите. За съжаление обаче невинаги имате опцията да ги премахнете, дори да желаете това.

Изглежда обаче това може да се промени в Европа, ако в края на годината бъде приета промяна в Digital Services Act. Тя ще даде право на потребителите на големите платформи да премахват предварително инсталираните приложения от своите устройства като смартфони и компютри.

На този етап няма допълнителни детайли за новия проект, но той със сигурност би бил от полза за много потребители. Интересно ще е да видим кои типове приложения ще бъдат обхванати. Възможно е законодателството да е насочено срещу големите технологични компании, които имат споразумения с производителите за предварително инсталиране на някои приложения.

На теория би трябвало да можете да премахнете приложения от телекоми и ненужни инструменти, които не са свързани с функционирането на устройствата. Като част от проекта големите компании ще трябва да споделят данни за потребителите с конкурентите си, които развиват същите търговски дейности.

Ще се наложи и ограничаване на обхвата на събираните данни, а такива от реклами например няма да могат да бъдат използвани за други услуги. Законопроектът може да премине в закон до края на настоящата година.

Източник: Financial Times (Изисква регистрация)

 • Мда. Така и Самсунг са набутали фейсбук.
  Вито
 • Q: Can I remove Safari from my iPhone?
  A: It is not possible to delete Safari, which is a core OS application, on iOS. Instead, you can first erase your Safari data and then disable Safari on your iOS device.
  :)
  ilkor
 • Забавното е, че е сложена картинка на екрана на iPhone, чиито приложения могат да се трият без ограничения дали са заводски, допълнителни или каквото и да било друго. При тях тези, които не могат да се трият са: Messages, Photos (Gallery), Camera, Settings, Clock, App Store. Всичко различно от горепосочените може да бъде премахнато.
  radko89