Скоро ще можете да стартирате колата си с iPhone или Apple Watch

Преди дни Apple пусна първата бета версия на iOS 13.4, а в нея са налични доказателства за доста интересна нова функционалност, която може да е достъпна скоро и за крайните потребители. В кода на софтуера се споменава за CarKey API, която би позволила отключване, заключване и стартиране на автомобил през iPhone или Apple Watch.

Вътрешните файлове, открити от 9to5Mac описват възможност за използване на тази опция за работа с автомобили, които разполагат с NFC свързаност, като смартфонът или часовникът трябва да се доближи до съответната зона, за да се използва като ключ. Няма да е необходима оторизация с Face ID, а това означава, че опцията може да се използва, дори когато устройството е с изтощена батерия.

Сдвояването със съвместимите автомобили ще става през приложението Wallet, а след това ще е необходимо процесът да бъде завършен през програмата към съответното превозното средство. На този първоначален етап трябва да задържите устройството си върху съответния NFC четец. Интересна ще е възможността за споделяне на създадения CarKey с други потребители, което също става през приложението Wallet. Остава да видим кога ще бъде налична тази функционалност и с кои автомобили ще е съвместима.

Източник: 9To5Mac

 • Чакаме, чакаме.
  Сигурно е нещо от рода на приложението Тесла (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.teslamotors.tesla&hl=en). Ще припишем заслугата на Хуйавей ... щото върви на техен телефон ли?
  npet
 • Я коя е тая функция в хуавей ,че нещо не я наирам в моя Mate 20 Pro или и ти като оня само лакърдии ръсиш?! И да определено тази услуга при епул ще е много по-добре направена отколкото при другите , нека да е по скъпо има защо.


  Sent from my iPhone 11 Pro Max using Tapatalk Pro
  kanar
 • Тия пак претоплена манджа предлагат. Хуавей имат такава функция вече от поне година. От тогава знам, щото имам такъв телефон де. Щом я има в Андроид телефон, значи всички или поне повечето Андроиди ще я потдържат. Ама ще кажете сега, то като не е Айфон няма да е защитена тая работа. Това клише, отдавна се изтърка обаче , и вече не е актуално. Би ли споделил каква е тази магическа функция и в коя кола/модел е налична?
  npet
 • Тия пак претоплена манджа предлагат. Хуавей имат такава функция вече от поне година. От тогава знам, щото имам такъв телефон де. Щом я има в Андроид телефон, значи всички или поне повечето Андроиди ще я потдържат. Ама ще кажете сега, то като не е Айфон няма да е защитена тая работа. Това клише, отдавна се изтърка обаче , и вече не е актуално.
  propov
 • Да доживеем да си купим от тези коли, които се палят през NFC, пък това ще го мислим ;) Това което карам сега е модел 2019 и мога да го паркирам дистанционно ама не е голям праз
  Dan4o13
 • Да доживеем да си купим от тези коли, които се палят през NFC, пък това ще го мислим ;)
  board
 • Леголасеееее, нали NFC-то не ставало за нищо в айфоните. Чети и се образовай. Той отдавна си стартира мерца с престижиото 🤣🤣
  Dan4o13
 • Леголасеееее, нали NFC-то не ставало за нищо в айфоните. Чети и се образовай.
  npet