Слушалките Sony WH-1000XM4 предлагат повече в позната форма

Днес Sony представи следващия модел в своята премиум серия слушалки с активно шумопотискане WH-1000 и без никаква изненада той се казва WH-1000XM4. Наследникът на WH-1000XM3 предлага познат дизайн, но добавя нови технологии, които обещават да подобрят неговото представяне. В основата на слушалките отново откриваме процесора QN1, който ползва нов алгоритъм за шумопотискане в реално време като ползва данните за околните звуци, получени от два микрофона за всяка слушалка.

Добавен е и нов Bluetooth чипсет, който разпознава и настройва музиката и околния шум над 700 пъти в секунда. За качеството на звука при слушане на музика се грижи системата DSEE Extreme (Digital Sound Enhancement Engine), която подобрява компресираната музика в реално време. Тя ползва Edge-AI технология, която е разработена със Sony Music Entertainment, за да разпознае динамично музикални инструменти, жанрове и отделните елементи на всяка песен (например вокали, преходи и т.н.) и възстанови по-прецизно високите тонове, които са загубени при компресирането. Отново се ползват 40mm говорители.

Сред новите добавени е и функцията Speak to chat, която позволява да провеждате кратки разговори без да сваляте слушалките. Когато започнете да говорите те спират възпроизвеждането на музика и пропускат до ушите ви околните звуци. Около 30 секунди след края на разговора музиката отново започва да звучи. Наличен е и познатия режим, с който чувате околните звуци след поставяне на ръка върху дясната слушалка. Включена е и опция за автоматично спиране на възпроизвеждането при сваляне от главата, която разчита на сензор за близост и акселерометър.

Sony обещава и по-добро качество на звука при разговор чрез специална система, която контролира петте микрофона в слушалките и обработва звука за постигане на по-добро звучене при handsfree разговори. Това е важно, защото предходния модел не звучеше много добре при разговор. Слушалките вече могат да се свържат безжично едновременно с две устройства, а при входящ разговор разбират в кое устройство идва той и се свързват автоматично с него. Иначе превключването между двете става с докосване.

Sony WH-1000XM4 са снабдени с NFC възможности за бързо сдвояване и предлагат живот на батерията до 30 часа. Поддържа се и бързо зареждане, което позволява за 10 минути към зарядното да получите заряд за 5 часа работа. Сред другите новости е и функцията Fast Pair за по-лесно свързване с Android и откриване къде сте оставили слушалките, а освен това може да видите местоположението им и през приложението Google Find Мy Device. Не е пропусната и поддръжка за функцията за адаптивен контрол, която ползва мобилното приложение за да промени звука според вашата активност или местоположение.

Продажбите на Sony WH-1000XM4 започват това лято в черно и сребристо на цена около 729 лв.

Източник: Sony