Смартфоните почти не се използват за разговори

Смартфоните почти не се използват за разговори
Подобно заключение едва ли е изненадващо, но проучване на британския оператор О2 е установило, че смартфоните се използват все по-малко за провеждане на разговори. Говоренето дори не е сред трите най-популярни активности за притежателите на умните устройства. На първо място е сърфирането в интернет и на него анкетираните отделят средно по 24,81 минути. Следва работата със социални мрежи и 17,49 минути, а на трето е забавлението с музика - на него се отделят по 15,38 минути на ден. Следват мобилните игри с 14,26 минути и едва след това е провеждането на разговори (12,13 минути). Като цяло потребителите прекарват над 2 часа дневно в употреба на устройството. И въпреки че проучването установява, че хората прекарват само 3 минути дневно в използване на камерата, мобилната фотография е най-популярната употреба на смартфон - 74% от анкетираните са правили снимки.

Телефоните продължават да изземват функциите на други устройства - например 54% от анкетираните използват смартфоните си вместо будилник, а за 46% те са заменили ръчен часовник. Тази тенденция е много по-добре изразена в Щатите, където провежданите мобилни разговори намаляват всяка година от 2007 г. насам.

http://www.telegraph.co.uk/technology/mobile-phones/9365085/Smartphones-hardly-used-for-calls.html

 • Виж предния ми пост :)
  emosc [Vivacom]
 • [Quote]Аз даже доста често докато сърфирам и слушам музика. Исках да попитам малко е извън темата за, което се извинявам, защо понякога като говоря по телефона и интернет връзката ми изчезва? Това не е винаги, но в повечето случаи е така. Говоря по телефона с хендс фрии и човека отсреща ми казва примерно да вида нещо в нета и не мога.:| Ползвам основно нет на Глобул![/Quote] [Quote]Това е проблем на оператора, писа се скоро във форума. Виваком наскоро оправиха този си недостатък, но явно Глобул изостават. [/Quote] Това със сигурност не е проблем само на Глобул, ами и на Виваком (за Мтел не мога да твърдя на 100%, но предполагам, че и там е така) Най-вероятно телефона минава на 2G в даден момент типа 2G на трите оператора е NOM2 и това не позволява едновременното ползване data/voice. Доколкото съм запознат, това е възможно при 2G NOM1. Друг е въпроса, че единствено Глобул дава приоритет на data-a, но това няма нищо общо със случая, който споменава.
  emosc [Vivacom]
 • Определено последно време смартфоните не се използват като нормален телефон за разговори, а за сърфиране в интернет и използването на различни приложения ;)
  dobrev87
 • +1 Нормално-още като включих абонамент на мобилен нет разговорите минаха на заден план като честота и обем на ползване :)(woo)(beer)
  motofen2
 • [Quote]Общо взето при мен над 70% от ползването на телефона е за други неща, различни от разговорите. [/Quote] И при мен ситуацията е същата. ;)
  sirgeorge
 • Съвсем нормално е. Нарича се еволюция на технологиите. Новият "телефон" е такъв с интернет и извършващ всички услуги през нета. Очаквам до 10 години телефонията, такава каквато я познавахме досега, да изчезне и да има само мобилен интернет със съответните услуги.
  Kaiser Soze
 • [Quote] за разговори ползвам китайката с 3-те сима [/Quote]:D:D(yes)(yes) Б..си и при мен е същото,накъсвам китаеца а на дизаерчето си НЕТкъм:D:D
  rado243
 • и при мен е така. На стрийка съм със служебната карта, а там говоря много малко. за разговори ползвам китайката с 3-те сима :D
  KOBRETI
 • Моето мнение е, че мобилните оператори са средновековна отживелица. Бих бил супер-доволен от една безжична IP мрежа. Ще си купя iPod за 400 лв. с модем за тази мрежа и 99% от потрбностите ми са задоволени. Много се надявам ЕС да направи обща мрежа. Нали правото на достъп до Мрежата ще става Основно право за всеки европеец?
  A4i
 • И аз основно музика (От нета).:) Всъщност тази статистика е показателна за нуждата от по-евтини планове (Повечето хора нямат нужда от тонове минути при висока месечна такса), противно на тенденцията за оскъпяване.
  mkpetrov
 • Имам го същият проблем. Към мтел съм, но подозирам, че проблемът е в уиндоус фона. :) А по темата, основно го ползвам за музика, не свалям слушалките от главата си. Другите 10% са за работа с офис документи, гледане веднъж годишно на някой филм и играене на фифа. :)
  makeno
 • edit: [B] поста е излишен и не е по темата, съжалявам..[/B]
  Ванката
 • Това е проблем на оператора, писа се скоро във форума. Виваком наскоро оправиха този си недостатък, но явно Глобул изостават.
  Nistel
 • Ами сигурно се губи 3Г-то в тези моменти:)
  mkpetrov
 • Аз даже доста често докато сърфирам и слушам музика. Исках да попитам малко е извън темата за, което се извинявам, защо понякога като говоря по телефона и интернет връзката ми изчезва? Това не е винаги, но в повечето случаи е така. Говоря по телефона с хендс фрии и човека отсреща ми казва примерно да вида нещо в нета и не мога.:| Ползвам основно нет на Глобул!
  Ванката