Смартфоните с IP сертификация не са водоустойчиви завинаги

Смартфоните с IP сертификация не са водоустойчиви завинаги

Почти всички смартфони от висок клас имат IP сертификация за прахо- и водоустойчивост, обикновено с рейтинг IP67 или IP68. IP е съкратено от International Protection Marking, като първата цифра обозначава защитата от прах, а втората от вода. Колкото по-голяма е цифрата, толкова по-висока е защитата.

Въпреки наличието на подобна сертификация, телефоните не са изцяло устойчиви на проникване на течности. При определени условия дори в модел с IP68 защита може да проникне вода. Такъв е например случаят със силна струя с гореща вода.

Дори тази защита обаче не е вечна и намалява с времето. Това е нормално дори при обичайните обстоятелства свързани с ежедневната работа с устройството. Освен това изпусканията, излагането на екстремна температура и контактът със солена вода допринасят за деградирането на уплътняващите елементи. Разбира се при спукване или счупване на екрана не можете да разчитате на каквато и да е водоустойчивост.

Все пак за средностатистическия потребител наличната защита е достатъчна. Трябва обаче да се въздържате от екстремни дейности, като гмуркане на дълбоко или излагането на екстремни температури. При намокряне на смартфона е добре да го подсушите адекватно след това. Не се опитвайте да заредите телефона докато е мокър.

Източник: phoneArena

 • То това със сладката вода важи и за часовници (изключвам професионалните за гмуркане), но аз преди няколко години разбрах. Това не ми пречеше десетина годинки да си влизам в морето с моя и да си бачка без проблем до сега. :lol:
  Виж с телефона не бих правил проби, измих го веднъж, че падна сладолед на него. :D Работи си, но както казва Радко гаранцията не важи, ако установяват проблем вследствие на вода.
  Вито
 • Уловката е, че стандарта се отнася за потапяне в чиста вода, а то такава май вече няма. Освен може би в казана за ракия :mrgreen:
  Scorpinox10
 • Не съм убеден, че това е така..
  IP стандарта мисля, че е препоръчителен, но няма тежест в съда..
  Как би доказал, че при възникване на проблем той е възникнал в условията покрити от конкретния рейтинг, на който отговаря устройството, което твърдиш, че не отговаря?
  Примерно ако е телефон - по препоръка от производителя той издържа до 3 метра до 30 минути - как ще докажеш, че ако телефонът е фалирал поради навлизане на вода в корпуса е бил на под 3 метра и под 30 минути във водата - няма как.
  Точно поради тази причина и всички производители пишат, че не покриват по гаранция щети от вода…
  Това е по-скоро маркетингов трик, но за собствениците е също така една идея спокойствие, че все пак устройството е тествано и не е чак крайно опасно за него ако се намокри.

  Бях писал, че за медицинската индустрия компанията, в която работя също сертифицира устройство по IP. Устройството се вгражда в дефибрилатори и екг апарати, което го прави крайно опасно ако фалира поради влага, вода и т.н., но въпреки това в нашата спецификация също е описано, че при повреда настъпила поради вода не се покрива гаранция и не носим отговорност - просто е недоказуемо, че щетата е настъпила в условия, покрити от тестовите параметри по време на сертификация.
  В крайна сметка набития печат посочва, че X н брой устройства са издържали при тестове в Y среда.
  Дали твоето ще издържи никой не може да каже!
  radko89
 • IP XX е световен универсален стандарт за работоспособност на ел. устройства в тежка среда. Отнася се за степента на защита от течности и прах и пряко касае безопасността на ползване. Все пак се прилага и за вериги от 110 220, 380V. Съответно не може да се изкривява, интерпретира, поставя под условия и бля бля, защото е равносилно на убийство. След като си набил печат и посочваш в характеристиките IP XX, значи устройството отговаря точно и дословно на предписанията в този стандарт. И както всяка друга храктеристика е обект на гаранционно покритие, стандартно за потреб. стоки - 2 год. Всичко друго е измама, подвеждане на потребителя с цел неоснователно обогатяване и други такива, ясно написани законо нарушения. При споменатите вериги с високо напрежение - влизаме в наказателния кодекс. Та с 2 думи - IP XX не е просто рекламен надпис.
  propov
 • Аа не, не, това беше миналата година. Промених си мнението, защото сега вече е очевидно, че 250-левовите китайци късат шортите на миналогодишните флагмани.

  Браво, печелиш :mrgreen:
  Scorpinox10
 • силна струя с гореща вода
  ...
  екстремни дейности, като гмуркане на дълбоко или излагането на екстремни температури
  Това не се покрива от IP67/IP68.

  [b]силна струя с гореща вода[/b] и [b]екстремни температури[/b] се към IP69K стандарта.
  [b]гмуркане на дълбоко[/b] не е част от IPxx стандартите. Там са описани потапяния до макс 3м.
  npet


 • Аа не, не, това беше миналата година. Промених си мнението, защото сега вече е очевидно, че 250-левовите китайци късат шортите на миналогодишните флагмани.
  Показваш завидни "инженерни" аргументи :mrgreen:
  Ние неразбиращите пък ще продължаваме да се "набутваме" с флагмани, за да има за теб 250 левови китайчета, с които да си мислиш, че късаш шорти :lol:
  Spikul
 • Не вярвам такова нещо! Тука само колко потребители са склонни да платят х2, заради този сертификат, как така с времето не важи? :))) Ти да не би да ползваш телефона си 10 години? Иначе за теб знаем, че най-велики са китайските телефони за 500 лева :lol: Аа не, не, това беше миналата година. Промених си мнението, защото сега вече е очевидно, че 250-левовите китайци късат шортите на миналогодишните флагмани.
  arakchiev
 • "Не се опитвайте да заредите телефона докато е мокър." На мен нищо не ми пречи да го сложа на безжичното зарядно :P
  centur
 • "Не се опитвайте да заредите телефона докато е мокър."

  На мен нищо не ми пречи да го сложа на безжичното зарядно :P
  centur
 • Телефоните са water resistant, а не waterproof - и двете се превежда на български като водоусточив.
  Всичко си има "граници" - до какви степени (налягане, написана като дълбочина и време) може да останат устойчиви на водата.
  Също така се има предвид ВОДА, а като се пробави химията в басейните и/или солта в морето - доста по-бързо буквално "разяждат" уплътненията (препотъчително е след досег с басейнова или морска вода да се измият със чешмяна вода).
  Чо :)
 • Не вярвам такова нещо! Тука само колко потребители са склонни да платят х2, заради този сертификат, как така с времето не важи? :))) Ти да не би да ползваш телефона си 10 години? Иначе за теб знаем, че най-велики са китайските телефони за 500 лева :lol:
  Spikul
 • Много ясно, че с времето защитата пада, телефоните имат лепило и гумени защити в статията е написано екстремни температура, много топло или студено или просто от постоянното зареждане на телефона го загрява и от там с времето лепилото отслабва а гумените уплатнения се свиват и почват да пропускат вода
  dani1974
 • Не вярвам такова нещо! Тука само колко потребители са склонни да платят х2, заради този сертификат, как така с времето не важи? :)))
  arakchiev