Snapdragon 865 обещава подобрения в камерата, гейминга и 5G

Snapdragon 865 обещава подобрения в камерата, гейминга и 5G

Qualcomm вече разкри как ще се казва новият флагмански чипсет на компанията, но днес сподели повече подробности за неговите възможности. Snapdragon 865 ще се използва от следващата вълна смартфони с Android от висок клас, които ще видим догодина, а подобренията спрямо Snapdragon 855 са много и засягат области като производителност, работа с изкуствен интелект, фотография и гейминг. Snapdragon 865 ще се прави по 7nm N7P процес на TSMC.

Чипсетът ще работи с 5G чрез комбиниране с представения преди няколко месеца модем Snapdragon X55, който на теория може да осигури трансфер на данни със скорост до 7Gbps. Модемът поддържа различни честоти в обхвати като mmWave и sub-6, което ще го направи универсално решение за навлизащите 5G мрежи. Qualcomm няма да осигури друг модем, което означава, че на теория всички телефони със Snapdagon 865 ще поддържат 5G, но производителите може да решат да деактивират тези възможности. Ползването на външен модем повдига някои въпроси за увеличената сложност на вътрешния дизайн и енергийната ефективност.

Snapdragon 865 предлага и новите ядра Kryo 585, които са с 25% по-бързи от тези в 855, а при графичния ускорител Adreno 650 подобрението е с 20%. Новият чипсет носи и подобрения по отношение на камерата. Добавен е нов ISP чип Spectra 480, който поддържа обработката на 2 гигапиксела в секунда, което позволява неща като заснемане на 200МР снимки, запис на 8K видео и правене на 960 fps slow motion клипове с резолюция 720p и неограничена продължителност. За първи път в мобилни устройства ще се поддържа и запис на Dolby Vision HDR видео. Поддържа се и 4K slow motion видео при 240 fps.

По отношение на гейминга Snapdragon 865 добавя поддръжка на дисплеи с опресняване при 144Hz, което става за първи път в мобилни устройства, но вече е задължително за геймърските монитори от висок клас. Компанията дори ще позволи на производителите да обновяват софтуера на графичния ускорител през магазините за приложения, което е подобно на ъпдейтите на драйверите на компютърните видеокарти.

Snapdragon 865 обещава и по-добра производителност при задачи с изкуствен интелект чрез петото поколение на Qualcomm AI Engine, което е два пъти по-бързо от предходното издание при 35% по-добра енергийна ефективност. Добавен е и нов Sensing Hub, който се грижи за разпознаване на думи за стартиране на гласови асистенти като Alexa или Google Assistant с консумация на енергия под 1 mW.

Първите телефони със Snapdragon 865 се очакват през първото тримесечие на 2020.

Източник: Qualcomm

Оферти на деня

  • " Ползването на външен модем повдига някои въпроси за увеличената сложност на вътрешния дизайн и енергийната ефективност." - това е най-важното в статията. Далече са от Kirin 990 ...
    Kuzmanow