Sony още не може да реши колко да струва PlayStation 5

Източници на Bloomberg разкриват, че Sony все още не е взела финалното решение за цената на своята следваща игрова конзола и причината се крие в недостига на някои компоненти – това е вдигнало производствената стойност на устройството до около 450 долара. Изданието посочва, че по традиция Sony финализира цената на своите конзоли през февруари, а началото на масовото им производство е през пролетта преди старта на продажбите през есента.

С PlayStation 5 обаче ситуацията е различна и японската компания е решила да изчака, за да разбере колко ще струва конкурентът Xbox Series X. PS4, която излезе през 2013, в началото струваше 399 долара, а според анализатори производствената й цена е била 381 долара. Ако производството на PS5 струва 450 долара, при същата норма на печалба устройството трябва да се продава поне за 470 долара. Такава цена обаче няма да привлече потребителите – още повече, че сега PS4 Pro струва 400 долара и често се продава и за 300 долара.

Според Bloomberg най-големия проблем за Sony е снабдяването с DRAM и NAND памети, които се търсят усилено от производителите на смартфони. Компаниите от сферата на електронните забавления обикновено продават хардуер с много ниски маржове и дори на загуба, защото компенсират това с продажбата на софтуер и абонаментни услуги. Някои служители на Sony смятат, че PS5 трябва да се продава на загуба, за да се достигне цената на Xbox, която може да бъде обявена през юни по време на изложението Е3, но други предпочитат компанията да печели и от хардуера подобно на PS4.

Повечето от компонентите за конзолата вече са фиксирани, а компанията е решила да похарчи повече за нова охладителна система – тя струва няколко долара, което е по-скъпо от обикновената цена под долар. Така Sony иска да гарантира адекватното охлаждане на по-мощните чипове в конзолата. Засега епидемията от Covid-19 няма отражение върху приготовленията за масовото производство на PS5, като Sony не е решила колко устройства да осигури за продажбите през първата година. Изданието посочва, че след старта на PS5 компанията се готви да пусне и нова версия на очила PlayStation VR.

Източник: Bloomberg