Sony представи WF-1000XM4 с Hi-Res звук и подобрено шумопотискане

Sony представи WF-1000XM4 с Hi-Res звук и подобрено шумопотискане

През последните седмици научихме много за новите безжични слушалки Sony WF-1000XM4, но официалното им представяне е едва днес и вече знаем всички официални подробности за тях. Слушалките наследяват чудесните WF-1000XM3 и осигуряват достатъчно подобрения, за да оправдаят цената от около 280 евро, когато продажбите им започнат по-късно този месец в черно и сребристо. В България ще ги видим на препоръчителна цена 499 лв.

Засилена конкуренция при смартфоните с цена до 300 лв. през 2021

Засилена конкуренция при смартфоните с цена до 300 лв. през 2021

Както е видно WF-1000XM4 са значително по-малки от своя предшественик - компанията посочва, че техния обем е намален с 10%. Формата също е променена и очакваме да бъде по-ергономична от преди. Намаление и то с 40% има в обема на калъфа за съхранение, в който има допълнителна батерия. Това е довело и до значителна редукция на търговската опаковка на слушалките - с 34%, а освен това тя е изработена напълно от рециклирана хартия без никаква пластмаса.

Нека обаче се върнем към слушалките. Те вече имат рейтинг IPX4, което означава, че са устойчиви на водни пръски и пот, така че са подходящи и за употреба по време на фитнес. Външната повърхност отново е сензорна и служи за контрол на силата на звука, шумопотискането и възпроизвеждането на музика - функцията се променя през приложението Headphones Connect. Слушалките са получили нови уплътнения от полиуретанова пяна, за които компанията твърди, че осигуряват по-плътно и стабилно прикрепване в ушите.

Част от слушалките е новия процесор V1, който се грижи за шумoпотискането, но за разлика от QN1e в WF-1000XM3 е комбиниран заедно с Bluetooth чипсета, а това спестява място и консумира по-малко енергия. Компанията изтъква, че с него качеството на шумопотискането е допълнително подобрено. Всяка слушалка има по два микрофона за отчитане на околните звуци - те са насочени в различни посоки за прецизно улавяне на шума, който след това се анализира и потиска.

За подобреното качество помага и използвания новоразработен говорител с по-гъвкава 6 мм диафрагма, който включва с 20% по-мощен магнит. Това не само помага при възпроизвеждането на ниските тонове, но и подобрява шумопотискането чрез генерирането на по-прецизен сигнал за потискането на ниските тонове в шума. Sony обещава добро представяне дори и при силен вятър - в този случай външните микрофони се изключват автоматично.

Компанията е включила в приложението и нова секция с напътствия за поставяне в ушите за постигане на най-добро изолиране и съответно най-добро шумоизолиране. Тази опция ще ви препоръча какъв размер уплътнение да използвате. Sony обещава и подобрена работа на функцията за пропускане на околния звуков фон, което би трябвало да го направи по-естествено звучащ. Добавена е и поддръжка за активиране на гласови асистенти като Google Assistant и Amazon Alexa с ключова дума.

Процесорът V1 и новите говорители възпроизвеждат още по-широка честотна лента, което е добре дошло за поддръжката на кодека LDAC (поддържа битрейт до 990 kbps) - по този начин слушалките получават възможност за безжично възпроизвеждане на Hi-Res звук. В допълнение откриваме и поддръжка за технологията DSEE Extreme (видяхме я в WH-1000XM4), която подобрява качеството на компресирана музика и го доближава до това на Hi-Res файловете като ползва изкуствен интелект, който разпознава жанровете, отделните инструменти и частите от изпълнението.

Слушалките ползват Bluetooth 5.2 и поддържат функцията Fast Pair, така че лесно могат да се свържат с устройства с Android. Това позволява още откриването им през Find My Device и показва детайли за батерията в слушалките и в калъфа при свързването им с телефона. При Windows 10 има съвместимост с подобната технология за сдвояване Swift Pair. За жалост слушалките не поддържат едновременната връзка с няколко устройства. Все пак откриваме функцията Speak-to-Chat, която е позната от WH-1000XM4 и позволява провеждане на кратки разговори без сваляне на слушалките.

Компанията обещава и по-добра и стабилна Bluetooth връзка с по-малко прекъсвания дори и в среда с повече интерференция чрез оптимизация на алгоритъма за предаване на данни с ползване на процесора V1. Другите познати функции са Quick Attention за пропускане на околните звуци с поставяне на пръст върху лявата слушалка и адаптивен контрол на звука, който автоматично променя шумопотискането според вашата активност - като пътуване, ходене или чакане. Има и възможност за промяна на настройките според местата, които посещавате често. Компанията е обърнала внимание и на качеството на звука при разговор, което беше една от слабите страни на WF-1000XM3.

Новият модел включва технологията Precise Voice Pickup, която комбиниран микрофоните с bone conducting сензор за улавяне на вибрациите в челюстта при говор. Според Sony това води до по-ясно и точно улавяне на гласа при провеждането на разговори. Микрофоните на свой ред са насочени са така калибрирани, че да улавят само звуците от устата, а с подобреното съотношение signal-to-noise отсрещната страна би трябвало да чува гласа ви по-ясно дори и около вас да е шумно. Вие пък ще чувате по-ясно гласа на вашия събеседник благодарение на шумопотискането.

Що се отнася до живота на батерията той е по-добър спрямо предходното поколение. Едно пълно зареждане на слушалките осигурява 8 часа на работа с включено шумопотискане (спрямо 6 часа при WF-1000XM3), а в калъфа за съхранение има енергия за още 16 часа работа или общо 24 часа. 5-минутно зареждане пък осигурява енергия за 60 минути работа. Калъфът поддържа безжично зареждане по стандарта Qi за ползване със съвместими зарядни или пък с телефони с функция за обратно зареждане.