Sony WF-1000XM3 са близо до съвършенството

Sony WF-1000XM3 са близо до съвършенството

През последните години Sony успя да се наложи сред лидерите на пазара на слушалки с активно шумопотискане, което постигна главно чрез слушалките в серията WH-1000XM. Преди година третото издание в нея WH-1000XM3 успя да ме впечатли сериозно със своите възможности да възпроизвежда качествен звук и почти напълно да елиминира нежеланите околни звуци, а междувременно компанията добави технологията в нещо много по-малко. Това е моделът WF-1000XM3, който е представител на напълно безжичните слушалки - тези, чиито две части не са свързани с кабел.

Името е трудно за запомняне, макар че вероятно ще искате да го научите, защото съм сигурен, че подобно на WH-1000XM3 ще искате да ги препоръчате на своите приятели. Това е така, защото слушалките предлагат достъп до впечатляващата технология за шумопотискане на Sony от по-големия им събрат, но имат значително по-компактна форма. Малките им размери водят със себе си и някои недостатъци спрямо другия модел, но въпреки това в сектора на напълно безжичните слушалки WF-1000XM3 са почти напълно без конкуренция. Цената им от около 400 лв. не е ниска, но е напълно оправдана на фона на възможностите им.

Дизайн и батерия

Устройството идва в комплект с калъф за съхранение, който съдържа допълнителна батерия за зареждането им, но за това - след малко. Иначе компанията продължава с дизайна, който въведе в WH-1000XM3, и слушалките са снабдени с някои бронзови акценти. Така е оцветено капачето на калъфа, а освен това върху слушалките има такива кръгове около външните микрофони, което поне на мен ми изглежда леко ретро. Джаджата се предлага в черно и в бежово, така че няма големи възможности за персонализиране да изберете цвета, който ви допада най-много.

Калъфът има матова текстура, а размерите му са малко по-големи от тези на други подобни модели - например на Huawei Freebuds 3, което създава някои проблеми при носенето му в джоб, особено на по-тесни панталони. Сред другите му особености трябва да спомена капаче с магнитно затваряне, магнитно фиксиране на слушалките, NFC за по-лесно сдвояване с телефони и USB-C порт за зареждане.

Кутийката може да зареди слушалките три пъти, така че като цяло можете да получите общо 24 или 32 часа на автономност - с включена и изключена функция за шумопотискане времето за работа с едно зареждане е съответно 6 и 8 часа. Имайте предвид, че ако активирате технологията DSEE HX, която подобрява качеството на компресираната музика, времето за работа с едно зареждане спада съответно до 3 и 4 часа. За щастие, слушалките поддържат бързо зареждане и 10 минути в калъфа дава енергия за 90 минути работа, което може да се окаже много удобно при пътуване.

Самите слушалки също имат матова повърхност, а теглото на всяка от тях е около 8.5 грама. Формата им обаче е по-обемна и стърчат от ушите малко повече, отколкото ми се иска, а при носене ми се струва, че ходя с две Bluetooth хендсфри устройства. Това обаче има и своите положителни страни - благодарение на триточковия контакт с ухото слушалките се фиксират много добре, а гумената повърхност в долната им част създава допълнително триене за по-стабилно закрепване в ушната мида.

Най-важно обаче е да подберете точното силиконово уплътнение с най-добро изолиране, което е ключово за оптималното качество на звука и на шумопотискането. В комплекта има цели 7 сета уплътнения, така че би трябвало да успеете да намерите точния размер за вашите уши. Това не стои на дневен ред при големия модел WH-1000XM3, защото при него наушниците обхващат целите уши и гарантират отлично пасивно изолиране, но е от голямо значение в WF-1000XM3.

Функции

Слушалките са допълнени от мобилното приложение Sony Headphones Connect, което служи за управляване на различни аспекти на слушалките. През него става обновяването на софтуера, което добавя нови функции, можете да видите колко е зарядът в слушалките и калъфа, да промените настройките на адаптивната функция за контрол на звука, да включите еквалайзер, да активирате технологията DSEE HX и да промените неща като автоматично поставяне на пауза след сваляне от ухото и изключване след определен период от време, както и езика на гласовите напътствия.

През него е възможно да промените и функцията на сензорите за докосване върху двете слушалки. По подразбиране лявата служи за управление на функцията за адаптивен звук - с докосване преминавате последователно между включено шумопотискане, околен звук и изключено шумопотискане, а с поставяне на пръст и задържане се активира опцията за внимание. При нея възпроизвежданата музика се заглушава и се пропускат околните звуци, което е полезно, ако искате да чуете нещо или пък водите разговор, без да се налага да сваляте слушалките.

По подразбиране дясната слушалка активира Google Assistant - със задържане задействате асистента и той започва да слуша за гласови команди, а двойно потупване го кара да изчете актуалните нотификации в устройството. През приложението обаче можете да промените функциите на двете слушалки според предпочитанията ви - например да управлявате възпроизвеждането на музика, да ползвате Amazon Alexa или пък да контролирате силата на звука, което беше добавено с последния ъпдейт.

Шумопотискане

Шумопотискането е сред основните отличителни черти на модела, защото при премиерата му на пазара нямаше много напълно безжични слушалки с подобна функция. По-късно Apple я добави в AirPods, а освен това и Amazon пусна такъв модел с технология на Bose. Наскоро писах и за Huawei Freebuds 3, но те са с open fit дизайн, което означава, че шумопотискането им не е толкова ефективно, а липсата на уплътнения понякога води до някои проблеми с фиксирането в ушите.

WF-1000XM3 включват процесора QN1e, който комбинира няколко неща - шумопотискане, 24-битова обработка на звука, DAC (Digital-to-Analog converter) и усилвател за слушалки. Според компанията той е като QN1 в по-големия модел, но с намалена консумация на енергия, което е важно предвид размерите на слушалките. Технологията за шумопотискане работи по познатия начин - двата микрофона върху слушалките регистрират околните звуци и ги изпращат към QN1e, който генерира звукови вълни с обратна фаза, за да елиминира нежеланите шумове.

Въпреки че става дума за механизъм на работа, който се ползва от всички слушалки с шумопотискане, разработката на Sony се справя изключително ефективно със задачата да намали околните звуци, които достигат до ушите ви. При активиране се изпитва познатото усещане за заглъхване на ушите и светът около вас изчезва почти напълно. Почти, защото технологията е най-ефективна за борба с нискочестотните звуци като тези от улично движение, влак или самолет и не толкова с гласовете, така че макар и по-слабо ще продължите да ги чувате.

Съвсем разбираемо шумопотискането не е като това на WH-1000XM3, при които много помага пасивното изолиране от големите наушници, но все пак слушалките успяват да намалят сериозно околните звуци. Освен в метрото и на улицата ги изпробвах и в няколко полета и определено направиха пътуването много по-приятно. Допълнителен бонус при пътуване в полза на модела са и компактните му размери, защото WH-1000XM3 и техният обемен калъф могат лесно да се превърна в бреме на летището.

Както споменах, приложението Sony Headphones Connect предлага функцията Adaptive Sound Control, която се опитва да разбере какво правите в момента, за да настрои шумопотискането - например дали ходите, тичате, стоите неподвижно или пък се намирате в транспортно средство. За всяка от тези опции можете ръчно да промените работата на системата за шумопотискане или пък напълно да изключите функцията, ако работата й не ви допада.

Тук е мястото да добавя, че ако наоколо е ветровито, е най-добре да оставите шумопотискането изключено и да разчитате на пасивното заглушаване от силиконовото уплътнение. В този случай нежеланото свистене се блокира най-добре, защото иначе се усилва. Подобно на WH-1000XM3 в настройките на шумопотискането в приложението има специална опция за редуциране на звуците от вятър - тя работи много добре, но е за сметка на блокирането на другите звуци.

Слушалките имат сензори за близост, които отчитат дали са в ухото или не и съответно спират музиката при сваляне. Ако искате, можете да ползвате само едната за слушане на музика или провеждане на разговори. Моделът разчита на Bluetooth 5.0 и ползват технология, при която всяка от тях се свързва с източника на звук, което намалява закъснението на сигнала, така че няма разминаване при гледане на видео например.

Не се сблъсках и с никакви проблеми по отношение на стабилността на връзката - дори на разстояние няколко метра и през няколко стени от телефона възпроизвеждането на музика беше без никакви прекъсвания, за което вероятно помага оптимизираният дизайн на антената, която е поставена на голяма част от периферията. Не мога да коментирам за употребата по време на спорт, но както казах, слушалките стояха стабилно в ушите ми, а освен това в приложението има опция за бягане, така че явно компанията предвижда такава употреба. И все пак не забравяйте, че слушалките не са устойчиви на пот и вода, което не ги прави подходящи за интензивно спортуване.

Звучене

Sony WF-1000XM3 се представят добре при провеждане на разговори при ползване на двете или само на едната слушалка, като осигуряват ясен и силен звук, но от отсрещната страна нямаше много суперлативи за качеството. Не останах разочарован и при слушане на музика, макар че слушалките не поддържат кодеци като LDAC, aptX или aptX HD, които позволяват предаване на звук с по-високо качество, а работят само с SBC и AAC. Това най-вероятно е направено с цел пестене на енергия, защото все пак батерията в слушалките е малка.

Въпреки това, дори и без да ползвам еквалайзера, WF-1000XM3 осигуряват ясен и балансиран музикален звук с добре изразени и плътни баси, отчетливи средни и високи честоти, които не са прекалено ярки. Независимо от жанровете, които слушах, инструментите звучаха естествено и правдоподобно с достатъчно добро отделяне, вокалите бяха изразителни и завладяващи, а звуковата картина се оказа изненадващо отворена за толкова малко устройство. Като цяло това е звукът, който се очаква от напълно безжично слушалки на такава цена - плащате повече, но и получавате повече за парите си.

Финални думи

В крайна сметка Sony отново успява да направи правилния ход с WF-1000XM3, които са може би най-добрият избор за търсещите комбинацията от напълно безжично слушалки, качествен звук и отлични възможности за шумопотискане. Моделът осигурява стилен дизайн, дълго време на работа с едно зареждане на батерията и удобство при продължително ползване, а подобренията при свързването и конструкцията на антената гарантират голям обхват и липса на проблеми със синхрона на звук и картина.

Управлението чрез сензорните зони също работи добре, а освен това може да го настроите според предпочитанията ви чрез последното приложение с допълнителни функции. Разбира се, слушалките блестят своите способности за шумопотискане, които са впечатляващи и могат с лекота да конкурират тези на по-големите WH-1000XM3. Устройството не само може ефективно да ви изолира от нежеланите околни звуци, но е изключително способно и при възпроизвеждането на музика с високо качество.

Всичко това обаче има своята цена, която на фона на предложенията на конкурентите не изглежда чак толкова висока за всичко, което получавате. Липсата на водоустойчивост означава, че моделът не е подходящ за употреба при спортуване, а освен това и размерите на слушалките не са от най-компактните, макар че не пречат на удобството при носене. Искаше ми се да видя поддръжка на кодеци кaто aptX и LDAC, но разбирам, че това не е особено реалистично предвид на малките размери на слушалките.