Sony засилва производството на 3D камери за телефони

Sony засилва производството на 3D камери за телефони

3D камерите отново ще намерят място в мобилните телефони, но под различна форма от тази в първата вълна устройства отпреди няколко години. Според информация на Bloomberg най-големият производител на сензори за камерите на смартфони Sony засилва производството на 3D сензори от следващо поколение, след като е получил запитвания от много клиенти, включително и Apple. Шефът на подразделението за сензори Сатоши Йошихара споделя, че компанията ще започне масовото производство на тези компоненти в края на лятото, за да задоволи пазарното търсене.

Нещо повече, през следващата година тези сензори би трябвало да се появят в предните и задните камери на смартфони от няколко производители. Йошихара смята, че 3D сензорите ще революционизират смартфоните, както това са направили с тях добавените камери. Подобна прогноза със сигурност е добра за производителите на устройства, които се борят със спад в търсенето на смартфони, защото все повече потребители ползват телефоните си по-дълго време. Sony контролира половината от пазара на фотографски сензори за телефони и доставя компоненти на компании като Apple, Samsung и Google.

Наскоро Bloomberg разкри, че Huawei също ще ползва 3D сензори на Sony в своите нови продукти. Подобни чипове правят и компании като Lumentum и STMicroelectronics, които ги ползват за функции като лицево разпознаване и отчитане на дълбочината на сцената за подобряване на фокуса при снимане в условия на недостатъчна светлина. Технологията на Sony се различава от разработките със структурирана светлина, които имат ограничения за точност и разстояние.

Японците разчитат на метода time of flight, при който устройството излъчва невидими лазерни лъчи и след това измерва времето, за което се връщат обратно след отразяване в обектите. Така се създава 3D карта на околността, а според Sony функцията работи на разстояние до 5 метра. Сред другите й приложения влизат мобилни игри с добавена реалност или пък такива, които се управляват чрез жестове с ръката. Според Сатоши Йошихара телефоните имат нужда само от два 3D сензора от двете си страни въпреки тенденцията устройствата да са снабдени с три или повече камери.

Източник: Bloomberg

  • Номер едно са японците!
    Ванката