Според Стив Балмър Microsoft става все повече като Apple

Според Стив Балмър Microsoft става все повече като Apple
В писмо до акционерите в Microsoft шефът на компанията Стив Балмър потвърждава тенденцията, която беше видима през последните няколко месеца - компанията възприема стратегия, която много прилича на използваната от Apple, макар и да има съществени разлики от нея. Става дума за създаването на собствени устройства и услуги и интегрирането им по начин, който позволи на Apple да достигне позицията, в която се намира в момента.

Според Балмър акционерите могат да очакват Microsoft периодично да прави устройства за специфични цели, подобно на игровата конзола Xbox и таблетите Surface, с които да демонстрира най-добре възможностите на услугите си. Макар и да не се споменава изрично, това предполага, че в плановете влиза и създаването на собствен телефон, както подсказаха скорошните слухове.

Като част от дългосрочната стратегия се посочват разработването на нови форми устройства, които ще предлагат естествен интерфейс за взаимодействие с тях чрез допир, жестове и глас; създаването на по-интуитивни технологии, които ще могат да ни помагат по-ефективно; изграждането на нови облачни услуги; налагането на платформата Windows в компютри, таблети, телефони, сървъри и в облачните услуги за унифицирана екосистема; и откриването на нови начини за подобрения в начина, по който хората учат, работят, забавляват се и общуват.

http://www.microsoft.com/investor/reports/ar12/shareholder-letter/index.html

 • [Quote]Абе , то до миналата година и Flash изглеждаше непробиваем. Къде е сега?[/Quote] Толкова и си наясно - смъртта на Флаша е предначертана много отдавна. Затова и Епъл никога не го подкараха на устройствата си. Само дето той път взе че просъществува по-дълго от очакваното и айПотребителите останаха с прс-в-гз...
  KOBRETI
 • Те имат такава, само че не я рекламират, тъй като са в transition период и не се чувстват подготвени за още едно противопоставяне. Apple TV е над класа на Nintendo Wii като хардуер, но отстъпва съществено на кашона и PS3.
  A4i
 • Често пъти ми се случва заради тъпия flash да ми забие целия компютър, а не е като да е бавен. Случва се принципно когато използвам някой browser. Аз се чудя само Apple как досега не са направили и конзола, с която да конкурират Xbox и PS3.
  nmnikolov
 • Еее баце, къде беше преди няколко години да ме подкрепиш по темата за Flash! (beer)
  A4i
 • Flash изобщо не изглеждаше непробиваем, защото от доста време му се търсеше алтернатива главно с HTML5. А и винаги е бил прекалено тежък и аз лично никога не съм го харесвал. Пак по темата Apple vs Microsoft то и геймърите няма да се ориентират към дребните устройства, а ще предпочетат или конзола или персонален компютър.
  nmnikolov
 • Абе , то до миналата година и Flash изглеждаше непробиваем. :D Къде е сега?
  A4i
 • Какъв спор спираш, като ти едно смислено мнение не можа да напишеш? Една смислена теза не изказа, която да се опиташ и да защитиш по някакъв начин.
  nmnikolov
 • Аз също не харесвам Епъл, ама ти си някакъв абсолютен хейтър и просто не може да се спори конструктивно с теб. Спирам спора тук, всеки може да прочете мненията ти и да си направи сам извод.
  Parmenion
 • За да имитира Apple то Microsoft трябва да започнат да правят неработещи приложения в стил Apple Maps, драскащи се корпуси и т.н. Бавноразвиващият си явно ти, след като по 100 пъти трябва да си те повтаря, че за разлика от Apple си партнират с конкурентите. Това копиране ли е? А Apple от кой копираха като представиха телефона си с диспей над 4 и се очаква да пуснат таблет под 10 инча? A4i донякъде си прав, но има толкова места, където Apple не могат да вършеят. В световен мащаб се използвам предимно Windows на работните места или Linux. Дела на Apple е толкова нищожен, а и не виждам точно как ще пробият там на този етап. От там идва голяма част от приходите на M$, защото там няма мърдане и всички фирми си плащат лицензите. Много от професионалните програми нямат версия за операционната система на Apple и това е голям проблем за тях. Дребните устройства трудно ще заменят 15инчовите дисплеи да кажем при преносимите компютри.А и виждаме, че се правят все по-големи таблети и телефони.
  nmnikolov
 • Писал съм преди по темата, ще се повторя и потретя. От гледна точка на M$ основното нещо е обема на приходите от софтуер. Този обем е обвързан с вида и цената на устройствата за които продават лицензи и програми. Няма начин да продадеш лиценз за часовник от 30 грама ( Motoactv) на цената на ОС за 4 кила лаптоп или 25 кила настолно ПЦ. Това беше и причината M$ да забави развитието на Windows Mobile и в крайна сметка да зареже ПокетПЦ-тата и HTC. По същата логика, когато лаптопа се замени от ултрапортативен такъв (около кило тегло) или 400-500 грамов таблет , цената на лиценза за ОС също пада от $150 на $10-20, че дори и по-ниско. Apple атакува M$ на няколко фронта. Единият е миниатюризиране на джаджите . От Tower десктопи през all-in-one ПЦ-та до Mac Mini. Ако си виждал Apple TV кутийка - това е крайната спирка за сегашния десктоп. Няма как да продадеш софтуерен лиценз за $200 на десктоп, които ти се събира в джоба и струва целият $99, барабар с операционната система, вградените приложения и т.н. Тази тенденция може да се разтегне във времето, но следващата направо помете всичко . Това са сматрфоните и таблетите от типа на iPhone и iPad. Тези устройства заместват и изместват всичко, за което преди потребителя е плащал на M$.
  A4i
 • [B]nmnikolov[/B], почвам да си мисля, че или си наистина доста глупав или просто спориш за спорта. Работата е там, че сърцето на M$ беше Бил Гейтс, както сърцето на Епъл беше Стив Джобс. След оттеглянето на Бил, палячото който поведе M$ просто не може да измисли нищо революционно и за това просто ще се опита да "имитира" поведението на най-големия играч в момента - Епъл. Това се има в предвид с това писмо.
  Parmenion
 • Толкова много си изписал в стил разтегляне на локуми. Първо не разбрах как точно Microsoft са в положението на Nokia от 2008? При персоналните компютри Microsoft не страдат от никаква криза като са пълни господари. Пазарния дял на Windows е в пъти по-голям от този на Apple. Microsoft изкупуват най-различни компании, за да разширяват портфолиото си, докато при Nokia има криза и сериозно намаляване на печалбите и оптимизиране на разходите. От доста време Windows Mobile и Phone не са толкова атрактивни както iOS и Android, но и нямаха чак такъв пазарен дял. То като цяло смартфоните не бяха и толкова разпространени както сега. Microsoft досега не знам да са произвеждали нито лаптопи или ултрапортативни такива, нито смартфони, нито таблети. Досега нямаха и Windows за таблети, но ето че и това се променя. Така че ще видим след време какъв ще е пазарния дял и при този вид устройства. Microsoft в момента искат да навлезнат във всички пазарни ниши със свое устройство с цел по-голяма печалба и пазарен дял. Това не го отричам, но Apple не са единствените, които произвеждат всички тези устройства. А и не са ги и измислили те реално. Така че пак не става ясно кое точно копира Microsoft от Apple. Както вече споменах в софтуерно отношения стратегията им е коренно различна от тази на Apple, след като си партнират с конкуренцията. В крайна сметка скоро ще започнат да произвеждат устройства, които не са измислени от Apple. Всичко това е с цел по-голям пазарен дял и печалба, което е цел на всички компании в световен мащаб и изобщо не може да се твърди, че в това отношение копират изобщо от някого. И понеже използваш думата "копиране", а знаем Apple как обичат да съдят всички за това, то сега да очакваме ли Apple да съдят Microsoft само заради това, че започват да създават свои устройства? И нека тези, които си мислят, че Microsoft създава само мишки и клавиатури, да си припомнят XBOX и Zune чия собственост е...
  nmnikolov
 • Вижте сега, нека почнем малко от по-далече. Бизнеса много обича статуквото. Това важи в пълна сила за монополният бизнес. БТК беше така навремето. Сега такива са топлофикациите, ЕРП-тата, държавните институции. Навсякъде където доставчика на стока или услуга е само един, той има желанието времето да спре и статуквото да се запази во веки веков такова каквото е. Всеки бизнес се е докопал по някакъв начин до монополното си положение. Някой със специален закон, който им дава право единствено и само на тях да извършват определена дейност. Други са изкупили конкуренцията и активно саботират всякакви опити за навлизане на други компании в конкретният бизнес. Трети оперират с огромни капитали и прага за навлизане в техният бизнес е непосилно висок за конкурентите. Който както се уреди. :P Сега да погледнем нещата от страната на клиента : той в повечето случай не е доволен от качеството на стоките и услугите който получава от монополиста. Другото важно за него нещо е цената. Цената на монополен пазар може само да расте нагоре. Колкото и пари да плати клиента, те винаги се струват недостатъчно на монополиста и той периодично завишава тази цена. Основе риск за монополиста е навлизането на друг доставчик на пазара. Всяко такова навлизане отнема част от приходите на монополиста и те отиват при новият конкурент. От гледна точка на клиента , появата на нов доставчик на монополен пазар е възможност за избор, там където не е съществувал такъв преди. Клиентите си водят отчет за направените покупки от монополен доставчик и когато се появи алтернативен такъв веднага се възползват от неговите услуги. Ако установят, че предложеното качество и цена са по-добри, то тогава е напълно възможно бившият монополист да изпадне във финансов колапс за съвсем кратко време. Подобни процеси текат непрекъснато. Сега във във фокуса са технологичните компании. Появи се Apple на практически монополен пазар за смартфони с продукт, който Nokia представяше на клиентите си като невъзможен. N-серията по това време си бяха 180 грамови тухли с клавиатура и TN (или недай си боже STN) екранче от 2 инча, че и по-малко. Nokia разполагаха с прототипи на подобни на iPhone устройства , но за какво да се напъват при 80% пазарен дял и липса на конкуренция. Виждате как само за 1-2 години стигнаха до положението да си продават офисите, а M$ да им назначава борд на директорите, CEO, както и среден/нисък мениджмънт. Apple обаче не се ограничиха само с iPhone/iPod Touch. Предложиха и MackBook Air/Pro, а малко след това и iPad. На домашния си (US) пазар Apple продава към 20% от смартфоните, 65% от медиа плеърите, 68% от таблетите и 27% от лаптопите. Интересното е , че MackBook Air има 40% световен пазарен дял при ултрапортативните лаптопи. Изведнъж M$ се оказа в позицията на Nokia от 2008 година. За 2-3 години Apple размести пластовете на световният пазар и придвижи цялата индустрия към ултрапортаивни джаджи. Конкурентите на Apple бяха доволни от статуквото преди и нямаха никакво желание да миниатюризират компютрите. За тях това предстоеше след 5 години, а този срок постоянно се отлагаше и местеше напред във времето. Заслугата на Apple е това, че клиентите получиха стока 2008г, която иначе нямаше да я има 2020 година. Nokia в първият момент през 2007г. -2008г. се сниши , да отмине бурята. Очакванията бяха за "всяко чудо - за три дни" и след като клиентите се отдръпнат - Business as usual. Това е била печеливша стратегия само няколко години преди това с вълната от флип телефони на конкурента Motorola. M$ изучава опита на Nokia и активно предприема действия да го повтори. Дали това е възможно и как бихте реагирали, ако Топлофикация София реши да навлезе на пазара за кабелна телевизия- щото има подземна инфраструктура? (woo) Всичките писаници по-горе ги сложих за да поясня как и защо M$ копира Apple. Много ми е неприятно да чета глупави постове от колеги без грам разбиране по материята. Дано съм им бил полезен.
  A4i
 • [Quote]Става дума за създаването на собствени устройства и услуги и интегрирането им[/Quote] Ай стига бе, сега Апле и създаването на собствени устройства и интегрирането ли ще си патентоват?!?! А мое ли, така лекинко, да ми патентоват шнура, ръгнат в задния им щепсел?
  KOBRETI
 • [Quote]Егати тъпотията и за какво ни е втора клонирана ябълка, като си имаме оригинална, на всеки е известно, че клонингите не просъществуват дълго! Още едно потвърждение, че освен клонираните роботи от гугъл и останалия свят се стреми да копира Apple! Жалки клонинги! Като не могат да измислят или откраднат някоя свежа идея и клонира всичко хубаво![/Quote] Пич, понеже гледам, че си много надъхан, я ми кажи нещо, коео Епъл са измислили наситина сами, без да го откраднат от някой друг, който го е направил преди тях? Хайде да видим какво ще ми дадеш...
  KOBRETI
 • [Quote]Никой не е казал, че те са измислили затворената екосистема първи, не знам защо продължаваш да го повтаряш.[/Quote] Повтарям го заради хората, които все още твърдят, че Microsoft копира Apple. Което не е така, най-малкото защото Microsoft си партнират с почти всички големи производители на телефони и споделят с тях операционната си система. И за разлика от Apple нямат нищо против другите да им плащат, за да им ползват патентите, а не да съдят всичко наред. Така че единственото, което остана е факта, че Microsoft започват да правят и устройства, което изобщо не може да се нарече копиране точно пък от Apple.
  nmnikolov
 • [Quote]И какъв е бизнес модела на Apple? Покажи ми черно на бяло къде пише, че Apple са измислили и приложили за първи път затворените екосистеми?[/Quote] Никой не е казал, че те са измислили затворената екосистема първи, не знам защо продължаваш да го повтаряш. Просто те са най-добрия пример за успешна и добре направена, затворена екосистема. [Quote]Ми то и Nokia използва такава екосистема и то не от вчера.[/Quote] Ти на това което Нокиа ползва(ше), ако му казваш "екосистема", явно имаш нужда от опресняване на знанията. Изглежда все още не си разбрал, че в "бизнес средите" не е важно кой какво ще измисли първи, а кой ще изкара най-много пари.
  Parmenion
 • Аааа. Българският гъзар не се интересува от свързаност. Купува си iPhone, ползва само Facebook и сяда на китайското РС с откраднат Windows. За iTunes, не е и чувал. А тези, за облачни услуги говорят.:D
  wladoal
 • [Quote]A4i, остави няма смисъл да спориш с лумпели. Някои хора просто не могат да четът между редовете.[/Quote] Само с това си изречение показваш какво ти е нивото. Не знаех, че четенето между редовете е повод за гордост. И понеже нямаше какво друго да измислиш излезна с това: [Quote]Дори само да видиш начина по който [B]nmnikolov[/B] конструира изреченията си и ти става ясно, че е някоя хлапе което най-вероятно няма и завършен 12 клас все още.[/Quote] И какъв е бизнес модела на Apple? Покажи ми черно на бяло къде пише, че Apple са измислили и приложили за първи път затворените екосистеми? И тези бизнес клишета, които A4i дава, се ползват от край време в бизнес средите и са типични за задоволяване на интересите на акционери и потребители. Ми то и Nokia използва такава екосистема и то не от вчера.
  nmnikolov
 • [B]A4i[/B], остави няма смисъл да спориш с лумпели. Някои хора просто не могат да четът между редовете. За тях явно, щом не се използва името на компанията, то тя няма нищо общо. Дори само да видиш начина по който [B]nmnikolov[/B] конструира изреченията си и ти става ясно, че е някоя хлапе което най-вероятно няма и завършен 12 клас все още. МС започва да създава екосистема която много напомня тази на Епъл.
  Parmenion