Apple смята, че новите мита за стоки от Китай ще помогнат на Samsung

Apple смята, че новите мита за стоки от Китай ще помогнат на Samsung

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е разговарял с главния изпълнителен директор на Apple Тим Кук, който според него е изразил притесненията си относно предимството, което може да получи Samsung заради очакваните нови мита за продукти от Китай. Двамата са разговаряли по време на вечеря в петък, а президентът споделя част от засегнатите теми пред американски медии.

За разлика от устройствата на Apple, тези на Samsung няма да бъдат обмитявани при внос в САЩ, тъй като компанията разчита главно на производство във Виетнам и Южна Корея, а това ги изключва от всички допълнителни налози. От друга страна повечето от продуктите на Apple се произвеждат именно в Китай. От компанията вече заявиха, че увеличаването на разходите няма да се отразят на крайните цени за потребителите, но със сигурност ще доведе до спад в приходите ѝ. От своя страна президентът е заявил, че за Apple ще е трудно да плаща мита щом се конкурира с „много добра компания“, която не го прави.

Все пак компанията от Купертино има планове за изнасяне на голяма част от продукцията си извън Китай, което обаче не може да се случи веднага. Възможно е изказването на Тръмп да означава, че той може и да не въведе новата серия от мита, която за телефони, лаптопи и таблети беше отложена до декември и ще засегне по-голямата част от продуктите на компанията. В същото време от началото на септември все пак ще влязат в сила наложените от Тръмп нови мита върху много китайски стоки и те ще засегнат часовниците, слушалките, тонколоните и настолните компютри на Apple.

Източник: Bloomberg

Оферти на деня