Spotify стартира абонаментна платформа за подкасти

Spotify стартира абонаментна платформа за подкасти

През последните години Spotify инвестира значителни средства за развитие на своята колекция от подкасти и компанията не мисли да спира дотук. Последният ход на шведите е свързано с предлагането на възможност създателите да предлагат абонаменти на своите слушатели, което ще им позволи да монетизират своето съдържание.

Засега програмата стартира в САЩ, но през следващите месеци ще получи международен обхват. Първата група от участници включва 12 независими създатели на подкасти, които ще получат възможност да публикуват бонус съдържание за своите абонати. Компанията започва да приема и заявки за включване в програмата преди да я предложи в останалите части на света.

Новите възможности за създателите на съдържание са налични чрез платформата Anchor, която позволява маркирането на епизоди като достъпни само за абонати преди те да бъдат публикувани в Spotify и други услуги за слушане на подкасти. През следващите две години създателите на съдържание ще получават 100% от приходите, а от 2023 Spotify възнамерява да прибира комисионна от 5% за достъп до този инструмент.

Компанията посочва, че като осигури възможност за разширена дистрибуция на предназначено за абонати съдържание ще позволи на създателите да увеличат броя слушатели и съответно на абонатите. В Spotify тези ексклузивни епизоди ще се индексират и показват при търсене.

Източник: Spotify