Wireless Life: И все пак, какво представлява 5G?

Wireless Life: И все пак, какво представлява 5G?

Новото поколение мобилни мрежи носи със себе си потенциал за съществена промяна в света на комуникациите и технологиите, която ще се отрази на ежедневието ни и разбиранията ни за свързаност. Като всяка друга промяна и тази предизвиква множество въпроси за функционирането на технологията, както и за прякото ѝ отражение върху ежедневието ни. Това прави темата за 5G изключително важна, въпреки че отговорите на въпросите, които предизвиква, често са по-прости, отколкото човек би очаквал.

Рубриката Wireless Life, която правим съвместно с Telenor, има за цел да даде отговори именно на тези базови въпроси, свързани с 5G. В следващите седмици ще ви разкажем какво представлява 5G, докъде сме в развитието на технологията, как ще повлияе на живота и устройствата ни и къде е границата между реалността и митовете по темата. Ако имате каквито и да е 5G въпроси, можете да се свържете директно с Telenor на специалния имейл 5G@telenor.bg, Twitter, Facebook или на www.telenor.bg/5G

Защо точно 5G?

Както вече е ставало дума, буквата G в 5G идва от generation - поколение. Това означава, че 5G е петото поколение мобилни мрежи, което надгражда възможностите на добре познатите ни 4G LTE мрежи. Новата технология позволява свързването на повече устройства, които могат да се възползват от много по-високи скорости на трансфер на данни.

Това ще доведе до вълна от нови технологии, устройства и услуги, както и до очевидни подобрения за потребителите на мобилни устройства. Тъй като мрежите все още правят първите си стъпки в реалния живот и продължават да съзряват, много от интересните начини за употребата им все още дори не са измислени.

Какво прави 5G мрежите специални?

Най-вълнуващият елемент в 5G продължава да е свързан със скоростта, която достига до 100 пъти по-високи стойности, отколкото при 4G. Това обаче не е единственото подобрение. 5G също така има много по-широка честотна лента, което означава, че може да поеме много повече едновременно свързани устройства, отколкото предходните мрежи.

Благодарение на това ще кажем сбогом на загубата на услуга от претоварването на мрежите по време на големи събития и в новогодишната нощ например. Освен това по-големият капацитет на мрежата ще позволи свързването на много повече устройства като например умни аксесоари и автономни автомобили.

Не на последно място, 5G намалява многократно времезакъснението (latency) на мрежата. Този показател показва времето, което отнема на свързано устройство, например смартфона ви, да поиска информация от сървър и да получи отговор. Това ще направи комуникацията с облачни платформи много по-бърза и лесна, а връзката между различни устройства ще може да е почти мигновена.

Как е възможно това подобрение?

Най-краткият отговор е - чрез технологичен прогрес. По-дългият е, че 5G внася ключови подобрения в оборудването и ефективното използване на честотния ресурс спрямо предните поколения мрежи. Освен това 5G технологията разчита на три честотни обхвата, които могат да бъдат комбинирани, за да отговорят на всички изисквания.

В основата е ниският обхват (около 600–850 MHz), който осигурява покритие на големи площи с по-малко клетки. При тези честоти скоростите обаче са едва с около 20% по-високи от тези на 4G мрежите. Затова и те не могат да са единственият компонент в 5G, а по-скоро ще служат като основата, която да осигури свързаност навсякъде.

В другия край на ползвания спектър е обхватът, познат и като милиметров (mmWave), който осигурява и най-високите скорости на трансфер. Тези честоти между 24 GHz и 40 GHz обаче осигуряват много малко покритие, а сигналът им лесно се спира от различни обекти.

Затова и mmWave 5G мрежите ще разчитат на повече микроклетки, които могат да са на електрически стълбове, автобусни спирки и други места около нас. Те ще бъдат разполагани в гъсто населени райони с много потребители, както и на места като стадиони, концертни зали и т.н. Този тип мрежи ще се изграждат според нуждите на конкретни локации.

По средата във всяко отношение са честотите от средния обхват, които предоставят баланс между скоростта и покритието. Тук влизат честоти между 2300 MHz и 6000 MHz - най-често в диапазона 3.5-3.7 GHz. Те позволяват на операторите да предоставят добро покритие, включително и на закрито, както и значително по-високи скорости, отколкото в 4G. Този обхват има съществено значение и представлява ядрото на всяка 5G мрежа по света, докато останалите опции ще се прилагат според конкретните нужди.

Преди дни в България бяха разпределени честоти именно в обхват 3.6 GHz, което ще даде възможност на родните телекоми да ускорят своите планове за предлагане на 5G на територията на страната. Едно от най-важните качества на технологията 5G е, че тя може да ползва едновременно честоти от различни обхвати или пък няколко ленти в един обхват. Това на свой ред не само увеличава капацитета, но и подобрява обхвата, което в крайна сметка ще е от полза за всички.

Източници: 1, 2, 3, 4, 5


Втора употреба с гаранция

  • "И все пак" чакаме официално потвърдено многогодишно изследване от независима лаборатория, институция, университет и т.н. върху живите организми (не само хората). ДО момента НЯМА такова. Така, че Теленор, Мобилтел и компания - не ни наливайте лимонада в ушите.
    strikercho
  • В момента единствената екстра на 5G e хабенето на повече батерия на телефона.
    STE1
  • Най-сетне един да обясни колко е яко 5 жи-то и как не трябва да се тревожим за врабчетата. Но истинските възможности са в съсвем различна посока, дай боже да не доживеем да ги видим.
    ipolit