Среща с новите телефони на HTC с Windows Phone 8

Среща с новите телефони на HTC с Windows Phone 8
Днес успяхме да си направим кратка среща с новите телефони на HTC с Windows Phone 8, но заради изискванията на Microsoft впечатленията ни са свързани главно с хардуера на устройствата, тъй като HTC няма право да показва интерфейса (освен новия начален екран) преди официалната търговска премиера на платформата на 29 октомври. За софтуерни отзиви ще трябва да изчакаме ноември, но от досега видяното в появилите се онлайн клипове едва ли ще останем разочаровани от производителността на WP8. Устройствата, които видяхме все още не бяха финални в хардуерно и софтуерно отношение, а премиерата им в България ще бъде едновременно с европейската през ноември.

HTC среща все по-голяма конкуренция от Samsung при телефоните с Android и компанията опитва да си осигури повече опции за пазарен ръст, а точно такава дава Windows Phone 8. Не че и досега компанията нямаше модели с платформата, но след включването на Nokia в екосистемата на Microsoft името на финландците започна да се свързва все по-често с Windows Phone. HTC се опитва да промени това, като стартира съвместна маркетингова инициатива с Microsoft и ще включи името на платформата и в названията на телефоните. Така устройствата ще се предлагат под името Windows Phone 8X by HTC и Windows Phone 8S by HTC, което на пръв поглед би трябвало да асоциира името на компанията с това на операционната система. Дали този ход ще проработи, ще разберем скоро.

Според HTC дизайнът на смартфоните е вдъхновен от Windows Phone, и по-точно от плочките върху основния екран - образно казано, една от тях е увеличена, добавено й е трето измерение и е изработена от поликарбонатна пластмаса. Разликата с моделите на HTC от първите две поколения с WP е драстична, а дизайнът, който няма как да не сравним с този на Nokia Lumia, определено отличава устройството от повечето предложения на пазара. Корпусът на 8X е с матово покритие и ще се предлага в цветове като син, черен, жълт и червен, но не всички от тях ще се предлагат в Европа. Задният панел е леко извит, което улеснява захващането, а прилика с моделите на Nokia има и в начина, по който извитото Gorilla стъкло се свързва с поликарбонатния корпус.

Смартфонът оставя усещане за солиден, добре изработен и изненадващо лек продукт, а Super LCD II дисплеят с диагонал 4,3" и резолюция 1280 х 720 пиксела има големи ъгли на видимост и отлично цветопредаване, за което принос има и оптичната ламинация, намаляваща празното пространство между стъклото и панела. HTC 8Х е с NFC чип, двуядрен процесор Snapdragon S4 на 1.5GHz и 1GB RAM. Вградената памет е 16GB и няма опция за добавяне на повече.

Смартфонът предлага и 8МР камера с BSI сензор и f/2.0 обектив плюс HTC ImageChip, който обработва кадрите преди компресиране. Предната камера е с резолюция 2.1МР и отново с BSI CMOS сензор, който също може да записва 1080p видео. Обективът на предната камера е широкоъгълен и може да улови 4 души при провеждане на видеоразговори. Добавени са и аудиотехнологиите на Beats Audio, които са допълнени от два усилвателя - един за слушалките и един за високоговорителя. Според HTC това осигурява по-ясен и лишен от изкривяване звук - ще проверим това, когато телефонът дойде при нас за тест.

HTC 8S е по-скромното предложение от двете, макар че за някои потребители може да се окаже по-интересен в дизайнерско отношение в сравнение с по-скъпия 8Х. Това е заради избора на цветови схеми, които комбинират по два цвята - бял/черен, сив/жълт, червен/оранжев, син/виолетов. Корпусът също е с матово покритие и стои удобно в ръката. Сред характеристиките откриваме двуядрен процесор Snapdragon S4 с честота 1GHz, 512МВ RAM, 4" дисплей с WVGA резолюция, 4GB вградена памет и слот за microSDXC карта. Други компромиси са направени и по отношение на камерата - основната е с резолюция 5МР, а предна няма. Устройството отново включва технологиите на Beats Audio, но няма допълнителни усилватели като 8Х.

 • Имаш предвид само HTML5 и то на под 50%?
  A4i
 • новия ie mobile е с енджина от ie 10, който поддържа такива неща - contrejour.ie
  chilko
 • Като WP8 e толкова open, поддържа ли HTML5, WebGL, OpenGL, OpenCL. ФрутиКо, уж затворена екосистена , но поддържат всичко що е "open", андроида - абе в тази насока са още-по-по-най. За WP8 чувам само silverlight и дирек-Х. Това ядел ли се, пие ли се? (woo) Ще има ли някой девелопер да го ползва?
  A4i
 • около тези на desire x и one x. ноември
  chilko
 • Имаш ли някаква информация относно цените с и без договор :? Кога почват да ги редлагат мобилните оператори :?
  asenna5
 • никакви проблеми не видях за времето, което прекарах с 8x и 8s, а не стоях само на началния екран.
  chilko
 • Говорим за приложенията за WP версиите до момента и предимствата на системата - последните постове са офтопик, ако не си забелязъл. WP 8 е ясно, че не е излязъл. На фона на досегашното развитие и софтуер обаче няма причина да се смята, че софтуера няма да върви бързо и стабилно и на WP8. Честно казано не знам до сега да има приложение, което да не върви гладко заради оптимизацията на системата и софтуера. Сега по ясно ли стана :? Бъди спокоен - като измисля пътуването във времето първо тук ще се похваля.
  asenna5
 • Asenna5, как разбра че работят бързо и стабилно на WP8. Инфо в нета по отношение на WP8 има само за началният екран с "плочките". От това не може да се прави никакво заключение. По аналогия с RTM версията на Windows 8 би трябвало да чакаме камара бъгове и наработещи вградени функции. Ти вече пишеш в темата за WP8 устройство ''подобни приложения има и работят бързо и стабилно". Къде са бе бате и кога ги тества. Оставам с впечатлението, че си се пренесъл 1 година напред във времето. Да не би да си докопал някой тестов телефон, който да има недокументирана функция "" машина на времето" ?
  A4i
 • ОК, благодаря за отговора и ме извини за по-резкия тон, просто ме ядоса с твърдението, че не съм знаел какво искам. Както и да е: огледай се за алтернативи на посочените от теб - подобни приложения има и работят бързо и стабилно. ..
  asenna5
 • А би ли обяснил на кратко, защо да се избере WP пред друга ОС?
  board
 • в mp има много rdp клиенти. за f1 също не са малко. намерих и приложения с информация за atp live и wta. с wp8 навигацията на nokia вече ще е достъпна за всички плюс опция за зареждане на картите в телефона. иначе версия за wp7 има navigon.
  chilko
 • [Quote]В общи линии не мога да разбера за какво се бориш[/Quote] Сега ще ти обясня, в общи линии симпатизирам на WP и бях почти сигурен, че ще сменя iOS с WP. Но устройствата с WP7 не оправдаха очакванията ми, първо че ползваха смешен хардуер и второ, че платформата не се разви достатъчно бързо. Сега с появата на WP8, отново наострих уши, защото хардуера вече е доста добър, а и при софтуера се очаква сериозна крачка напред. И все пак останах изненадан, колко хора пишат в темите на WP, как са най-добрите телефони, уникалната ОС... и се опитвам да провокирам хората, да дадат разумни доводи защо мислят така, тъй като признавам не съм много навътре с тази ОС. [Quote] Преди три години като си купих магийката подозирах, че рано или късно всеки ще мине на тази ОС. Сега с WP ще стане същото, само че малко по-бързо. След година-две да не те видя с Лумия само.. [/Quote] След година, а дори и по-скоро като нищо може да съм с WP, аз нямам конкретна принадлежност към никоя ОС или марка, просто избирам най-доброто за мен в момента. Но не искам да ми се случва примера който даваш с магийката, защото колкото и перспективен да беше Андроид тогава, истината е, че по онова време си беше пълно дърво, софтуера беше куц и на тогавашния хардуер вървеше много зле. [Quote]И много ми е странно защо гоовориш за брой приложения. Нали било важно качеството ? [/Quote] Не говоря за количеството, а за качествени приложения. Приложенията които изброих, смятам са едни от най-добрите в своята област. Няма смисъл от разговор стил, аз такива неща не ползвам и не са важни, защото като гледам има доста липсващи приложения, което ще засегне много хора. Ясно ми е, че малцина ползват ремоут десктоп, но на мен ми се налага и за в къщи и за работа, защото ползвам специфични софтуери и системи които ме пускат да вляза само от моето IP. Обичам докато си гледам формула едно, да следя времета на всички на телефона. Обичам да си играя игри и не смятам, че това е обвързано с възрастта, а е просто начин за разпускане. Но наистина това съм аз, за това съм проверил за тези приложения, подобни неща ще са важни за един, за друг не. [Quote]А знаеш ли, че WP е на има няма две години и скоро ще чукне 200к приложения ? Знаеш ли къде се намираше iOS на втория си РД ? Имаха ли 50к [/Quote] Разликата е, че когато iOS предлагаше тези приложения, никой друг не предлагаше нищо подобно, докато сега кокуренцията е жестока и има голям избор. Точно добрите приложения ме накараха да сроя толкова време с iOS въпреки недостатъците му, и определено докто WP не се развие в тази насока, не бих го избрал. Та стига съм писал, в общи линии продължавам да търся конкретни мнения, какви предимства виждате в WP и защо бихте го предпочели пред друга ОС. Мисля че това би помогнало на избора и на други хора.
  board
 • Да, точно тези приложения ги няма, но има алтернативи. Отделно с WP 8 ще се появат доста нови приложения.
  makeno
 • Така като чета за пореден път установявам, че знам по-добре от теб какво искам и как да го постигна. Дори не знаеш как да се изразиш. Първо питаш какви предимства виждам, после казваш, че не питаш какво ползвам. Е нали за да разбереш какви са предимствата, които виждам трябва да разбереш какво ползвам и да дам поне един-два примера :? ..после тръгваш да обясняваш какво ти си ползвал. И съвет ? Не бих го потърсил точно от теб. .. Всичко което ползвам (а то хич не се ограничава с мейл и скайп - просто дадох няколко примера) го има в WP Store. И не ми говори точно ти за картинки: картинките се намират в чалгарския телефон, който ползваш, със стария, скучен, дървен интерфейс, на който ако реша да сложа някоя и друга програма повече, да разширя поне мъъъничко възможостите или да го къстъмизирам малко повече (демек да намаля шаренията и картинките точно) почва да лагва, забива и сдухва като последния пробит китайски боклук. Освен това надявам се си наясно, че WP е далеч по-отворена от iOS. След като искаш като станеш от PC-то вкъщи да отидеш до офиса и оттам през тела да си пуснеш торент, който да се сваля на същото PC аз съм ОК - но не ме вълнува. След като искаш шарения, картинки и игри (бе ти на колко си години, за Бога ?!) си радвай на телефона си. За тази цел има далеч по-добри портативни конзоли. Що не си земеш фенерче с вграден телефон и една Вита ? Преди време като говорих, че Андроид ще стане новия Симбиян бях прав. Аз много си го харесвам и никъде не съм казал, че не ми допада: може да прилича на разорана нива, но поне мога да си го ръчкам както намеря за добре. Едно положително нещо: радвам се, че дори ти позаряза iШИТ. Поне се надявам. Преди три години като си купих магийката подозирах, че рано или късно всеки ще мине на тази ОС. Сега с WP ще стане същото, само че малко по-бързо. След година-две да не те видя с Лумия само.. И много ми е странно защо гоовориш за брой приложения. Нали било важно качеството ? А знаеш ли, че WP е на има няма две години и скоро ще чукне 200к приложения ? Знаеш ли къде се намираше iOS на втория си РД ? Имаха ли 50к ? В общи линии не мога да разбера за какво се бориш с постове като този. Съвет: хвани ползвай един WP-смарт един месец. После ще си го купиш, ясно е, но идеята ми е, че сам ще се убедиш, че по-удобно нещо просто за момента няма .. Както и да е, спирам до тук. ..
  asenna5
 • Абе и ти не знаеш какво искаш, до скоро хвалеше андроид за какво ли не, а пък стабилността, плавността и бързата работа на iOS нямаха значение. А сега новата затворена система стана безценна и най-голямото бижу поради същите причини. Не те питам какво ползваш или пък те съветвам какво да ползваш, казах ти, че проверих приложенията които имам на моя телефон. И от отговора ти разбирам, че наистина ги няма, а не че аз не ги намирам, което е направо трагично. Проблема не е в това, че аз не намирам нещата които ползвам, а че щом не намирам 90% от приложенията инсталирани в телефона ми, значи същото ще се случи с повечето хора. Което все повече засилва неразбирането ми, защо хайпа около WP е толкова голям. Но щом при теб приложения се изчерпват с мейл, скайп(който май пак доста време липсваше) и офис, май наистина няма значения коя платформа ще избереш, стига да ти е удобно и картинките вътре повече да ти харесват.
  board
 • При наличие на Мапс не виждам смисъл от ползване на друга навигация - и аз ползвам Аура-та, но предпочитам финландците. Ужасно точни и прецизни (вкл. за Бг) и безплатни, не се налага да правя разни гимнастики за да хаквам или краквам. Или ако не ги правя да плащам, разбира се. Освен това не ползвам ремоут десктоп - пробвал съм подобен софтуер, за мен практическата полза е точно никаква. Спортни събития следя по новините, но предпочитам икономика, технологии, финанси, история и литература - каквито са хобитата и интересите ми. F1 и рали шампионата специално гледаме с приятели на плазмата и се събираме в някой: не мисля, че бих си причинил това да гледам състезанието на 4 или 5 инча дисплей. Ако не ги гледам на живо - резултатите ги следя както казах в новините. Мач (от време на време) - у кафето с агитката, иначе е скука. А игри ..аз НЕ ИГРАЯ ИГРИ, това е последното, ама най-последното нещо, което ползвам и ако играя е например шах или някоя логическа главоблъсканица. Между другото скоро почти всички десктоп игри ще ги има в Zune. Да - сега ги няма, ок. Както казах - аз искам шах. Е - бих се прежалил на Heroes 5 или 6, де - това ми единствената игра, която ми е слабост. Но то така или иначе ги няма за никоя мобилна ОС. Предимствата за мен са стабилността, брилянтния интерфейс, интуитивност и бързина на работа. Самият начин, по който с лекота и едно до две движения мога да свърша нещо. Леснота на управление. Мейл. Скайп. Скайдрайв. Офис. А от новата версия и симбиозата, в която ще се окажат мобилната и десктоп версиите на ОС-та.
  asenna5
 • В твоя пост чета само какво са поправили, но не и някакви предимства. Казваш че имало 200 хиляди приложения, но сега погледнах набързо marketplace-a и има доста неща които ползвам, но не намирам: Не намерих навигациите които ползвам - iGO и Sygic. Не намерих програмите за ремоут десктоп които ползвам - LogMeIn и TeamViewer. Също така програмките с които следя спортни събития - формула 1 (F1 Timing) и тенис (ATP Live). Да не говорим за игри, проверих за Modern Combat, Fifa , Real Raceing и т.н... и пак без успех. С две думи 90% от нещата за които проверих ги нямаше. Та моля те кажи ми, аз ли нещо не се справям с търсенето на приложения в marketplace или в действителност нещата се много по-зле от колко си мислех?
  board
 • За мен огромен недостатък беше липсата на български език за въвеждане на текст. Също и липсата на режим за връзване към компа като външен хард / флашка. Това за мен е много важно. С WP 8 това е поправено и няма причина, която да ме накара да не си купя смарт с тази ОС - още повече, че до края на тази година приложенията в магазина ще чукнат 200 хил. (то така или иначе и сега има предостатъчно разнообразие), а излиза и Windows 8.. :) Ще почакам да видя как са цените и каква оферта ще предложи Мтел при преподписване и ще скачам с двата крака. Няма да е за предстоящите празници, но началото на следващата година на 100%. ..
  asenna5
 • [Quote]Като цяло нещо не схващам съвсем хайпа около WP8, нещо подобно беше и при WP7 пък после никой не купуваше телефони. В смисъл, някой да ми обясни защо ще чака WP телефоните...[/Quote] Четеш ми мислите. И аз точно това се чудя. Хората търсят новото и се надяват на нещо. Дори и ОС да е перфектна (няма такава) , то ще мине доста време, докато се натрупат качествени приложения колкото в Андроид, за иОС да не говорим. Аз лично, след 4.1, нямам никакъв интерес към други ОС. Само чакам 4.2 :) .
  E34v8
 • [Quote]То щото, като го има в Андроид, аз се счупвам да го ползвам... предполагам и ти. :D [/Quote] Ползвам го, колкото да се направя на мъж пред някой от приятелите ми с айфон :D:D:D В действителност съм го ползвал десетина пъти, като съм в движение да отговоря на някое съобщение на скайп или вайбър, но толкова. Но идеята ми беше друга, че докато при едни устройства можеш да въвеждаш текст по алтернативен начин, при други не може и по стандартния. И това не е единственото нещо, а трябва в много неща да догонва Като цяло не схващам съвсем хайпа около WP8, нещо подобно беше и при WP7 пък после никой не купуваше телефони. В смисъл, някой да ми обясни защо ще чака WP телефоните, като още преди половин година можеше да си купи почти същия хардуер с Андроид? За мен WP си е леко ограничена система стил iOS, но пък със супер недоразвита екосистема.
  board