Търгът за 5G честоти в обхват 3.6 GHz ще е на 15 март

Търгът за 5G честоти в обхват 3.6 GHz ще е на 15 март

Комисията за регулиране на съобщенията обяви, че насрочва за 15 март дългоочаквания търг за разпределяне на честотите в обхват 3.6 GHz, които ще се ползват от телекомите за развитието на 5G мрежи. Търгът ще е с тайно наддаване и на него ще се разпределят три разрешения с национално покритие за ползване на ленти 3500-3600 MHz, 3600-3700 MHz и 3700-3800 MHz за срок от 20 години.

Тръжните книжа могат да се закупят между 5 и 12 февруари срещу такса от 4000 лева, а заявките за участие в процедурата се приемат до 25 февруари. Предвиден е и депозит за участие от 200 000 лева. От съобщението на КРС става ясно, че началната тръжна цена за един блок от 100 MHz е 4 милиона лева, а стъпката за наддаване е 100 000 лв. Това означава, че комисията се надява да получи минимум 12 милиона лева за трите разрешения.

Очакваме за разрешенията да наддават трите основни мобилни оператора в страната, които вече тестват 5G технологията с честоти за временно ползване. Това ще им позволи след получаване на постоянните лицензи бързо да разширят обхвата на новите мрежи на територията на страната. Това е само един от обхватите, които ще се ползват за 5G мрежи - през есента на 2019 правителството реши да освободи и спектър в обхват 700 MHz и радиочестотна лента 24.25-27.5 GHz.

 • Търг няма да има!
  Диян
 • Обикновени потребители хващат 5G !
  Боби13
 • Имат пробно, но мрежата не е достъпна за обикновените потребители като при другите.

  Иначе за ситуацията с честотите - операторите очевидно са се разбрали предварително кой за коя лента ще наддава. Предполагам и БТК е участвала в договарянето, но в този случай не мога да си обясня желанието да се участва и в търговете за другите ленти, което е довело и до жалбата. Може би е свързано с новия собственик.
  chilko
 • Теленор има на отделни места в София пробно 5G,като това е в югоизточната част на столицата ! Има хора, в друг форум са писали и пускали скрийншотове 😊
  Боби13
 • Между другото, кви са тия работи, "на всичко по равно"?
  Как може да има конкуренция когато всички оператори имат по еднакъв честотен ресурс?
  Тва комунизъма трябваше отдавна да си е заминал...
  Нали идеята на търга е който плати повече да вземе повече?
  TRACKER
 • "...Междувременно и трите мобилни оператора пуснаха пробно първите 5G услуги в България, но за момента те се предлагат само в най-големите градове на страната... "
  кой е третия оператор, предлагащ 5G, че нещо не се сещам? :D
  TRACKER

 • Явно са най-назад от всички и по всякакъв начин се стремят да забавят процеса.
  Те още не са решили кой вендор ще ползват за 5G, явно така си печелят повече време. (А и държавата и ЕС още не са се произнесли за ползването на Huawei в 5G мрежите.)

  Поне ще е интересно, ако се направи реален търг да имаме малко разлика между честотите на операторите и може някой да има и над 100 MHz.
  Надявам се не повлияе на развиването на мрежата на А1 това. Като гледам от половин година почти си я развиват и дори може да я ползваме с временните лицензи. Ако продължи да им е позволено така, не виждам как това дело ще ги забави.
  ivobel721
 • Така - няма търг, но се очертават съдебни спорове, които ще забавят още повече раздаването на честотите.

  https://www.dnevnik.bg/biznes/2021/03/15/4185879_spor_v_suda_moje_da_zabavi_vlizaneto_na_5g_mrejite_v/
  Да, големи мръсници са Виваком. Явно са най-назад от всички и по всякакъв начин се стремят да забавят процеса.
  Apple_fan
 • Така - няма търг, но се очертават съдебни спорове, които ще забавят още повече раздаването на честотите.

  https://www.dnevnik.bg/biznes/2021/03/15/4185879_spor_v_suda_moje_da_zabavi_vlizaneto_na_5g_mrejite_v/
  chilko