А1 с приложение за защита от телефонни измами

Покрай епидемията от коронавируса се появиха и първите опити за измами от злонамерени лица, които се възползват от страховете на хората. Покрай появата на това ново лице на телефонните измами A1 обяви, че пуска специално приложение, което има за цел да помогне на потребителите да предпазят себе си и своите близки от злоупотреби.

Приложението се казва A1 Guard и е достъпно за абонатите на всички мобилни оператори у нас, както и за ползващите фиксирани телефони от А1. Компанията посочва, че услугата е част от мащабна кампания, която се провежда в партньорство с МВР. Тя има за цел да насочи общественото внимание към проблема с телефонните измами и да даде достъп до безплатно, ефективно и удобно решение за превантивна защита.

А1 Guard позволява ограничаване на входящата комуникация с непознати номера и се състои от две части – управляващ номер и защитен номер. Решението дава възможност за автоматично блокиране или пренасочване на входящите обаждания на защитения номер към друг потребител, който предварително е избран от защитения абонат.

Управляващият потребител определя списък с до 30 номера, които могат свободно да се свързват със защитения абонат. Освен това получава известие при всяко входящо обаждане към защитения номер от непознат. Управляващият номер може да ползва смартфон с Android или iOS. Защитените номера трябва да имат устройство с Android, но в случай че ползват стационарен телефон на А1, iOS устройство или такова без операционна система, могат да се възползват от функциите чрез регистрация на безплатен номер 1441 (валиден само за клиенти на A1).