Telenor даде старт на своите 5G тестове в България

Telenor даде старт на своите 5G тестове в България

От началото на месеца големите родни телекоми имат честоти за временно ползване за тестовете на 5G мрежи и вече започнаха своите проби на новата технология. Telenor стартира своите тестове със серия от практически демонстрации на 5G. Една от тях включваше медицински преглед на пациент, който се намираше в Хасково, чрез пряка връзка с проф. д-р Асен Балтов, изпълнителен директор на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов“, който се намираше в централата на Telenor, и проф. д-р Диян Енчев, началник "Травматологичен комплекс" в болницата, който беше в своя кабинет.

На събитието беше проведен и разговор през 5G мрежата между изпълнителния директор на Telenor Джейсън Кинг и актьора Башар Рахал, който също се намираше в Хасково. В разговора се включи и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков. Другите демонстрации на събитието включваха реален тест на скоростта на мрежата, онлайн гейминг през 5G и едновременен стрийминг на 16 видео потока с висока резолюция.

Междувременно Telenor се готви да направи подобни тестове на различни места из страната, на които ще покаже предимствата на технологията. Те ще са свързани с виртуална реалност, стрийминг на видео съдържание и гейминг и ще могат да се посетят от всеки. За целта компанията ще ползва две 5G базови станции - едната ще е фиксирана в София, а другата ще обикаля из страната като част от инициативата. Telenor ще използва оборудване на Huawei, а освен това и телефоните в демонстрациите ще са на китайската компания - предимствата на 5G ще покаже Huawei Mate 20 X 5G.

На събитието отново се изтъкна, че за навлизането на 5G трябва да са изпълнени няколко неща - разпределение на радиочестотния спектър, определяне на справедлива цена за ползване на честотите и намаляване на административната тежест при обновяването на базовите станции и изграждането на нови. Според министър Желязков Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Комисията за регулиране на съобщенията разбират значимостта на това и вече водят ползотворен диалог с телекомите.

Джейсън Кинг очаква първите търгове да са за честоти в обхват 3.5GHz, но засега не може да посочи със сигурност кога ще са налични първите комерсиални мрежи, защото трябва да бъдат изпълнени много неща (честоти и цената им, намаляване на административната тежест, наличие на терминали и т.н.), но вероятно ще минат няколко години. Тестовете ще помогнат на компанията да прецени какво ще е търговското приложение на 5G в полза на клиентите. Трябва да напомним, че предстои и финализиране на стандартите за 5G.

Оферти на деня

 • Аз и тук да попитам. Какъв е бил ъплоуда от другите тестове? Ясно е, че теста във видеото беше прекратен в края на даунлоуда. Аз видях това...
  [attachment=0]57D94F31-C5BA-4200-92B2-7F93EE0AFDB1.jpeg[/attachment]
  Ванката
 • Само в А1 може да се споделят мегабайтите за мобилен интернет, на до два номера. Това е супер. Има шанс поне един от трите да е в 4g покритие.
  tzincbg
 • ============================================================================
  Blue Sky
 • Само в А1 може да се споделят мегабайтите за мобилен интернет, на до два номера.
  didolinka
 • не пропускаш да си напишеш злобния коментар..
  И аре да махнеш тия библейски простотии, супер дразнещо е.
  maxito2
 • ============================================================================
  Blue Sky