Telenor е загубила 146 000 клиента през миналото тримесечие

Telenor е загубила 146 000 клиента през миналото тримесечие

Норвежката компания Telenor публикува резултатите за финансовото си представяне през последното тримесечие на миналата година и те разкриват, че безпрецедентната конкуренция между родните мобилни оператори, на която станахме свидетели, е довела до спад на абонатите със 146 000. Така в края на миналата година общата клиентска база е била 3,9 милиона или с 2,4% по-малко от края на 2013 г. С абонамент са 2,7 милиона клиента (годишен ръст от 0,5%), които са 70% от общата клиентска база.

Става ясно, че 27% от абонатите активно използват услуги за пренос на данни, а увеличението на тези приходи е с 35,1% на годишна база. Печалбата преди данъци, лихви и амортизации (EBITDA) за цялата 2014 г. е увеличена с 8,5% на годишна база. Telenor уточнява, че обновяването на мрежата върви по план и то е причина за високите капиталови разходи през тримесечието. До края на миналата година почти 80% от мрежата вече е била подменена, за завършването на процеса се очаква през първата половина на тази година.

Печалбата преди данъци, лихви и амортизации за последното тримесечие се е увеличила с 18,4% на годишна база, което компанията отдава на подобреното управление на разходите. Общите приходи на Telenor за последните три месеца на миналата година отбелязват ръст от 1,4% за година, а при приходите от услуги увеличението е с 4,2%. Средното месечно потребление на абонат през последното тримесечие e на нивото от година по-рано, докато средният приход от абонат (ARPU) за тримесечието е достигнал 11,50 лв., което е ръст с 4,1% на годишна база.

Източник: Telenor

 • Теленор е загубила 150 000 абоната, но това са някакви официални данни. Не че ме интересува, но загубите на абонати са много повече от официално обявените.
  Ванката
 • [Quote]Ами, явно си го пропуснал. Но не се учудвам - в телайнор нета ви е толкова зле, че не можете и новините да следите...[/Quote] те изобщо имат ли нет,защото това е много далече от нет:D(yes)
  graal
 • [Quote]А сегашния нов промоционален план е тотална подигравка със всички /стари и нови/ клиенти.[/Quote] Това си е по традиция в глобул/телайнор...
  KOBRETI
 • [b]Модератор: [/b]Няма връзка с обсъжданата тема.
  KOBRETI
 • Ей папагал, стига си спамил едно и също!!!
  AVKansazov
 • тотална,свръх подигравка,не ми го побира главата как е възможно това,но пак казвам,не е виновен този,който яде баницата,а този ,който им я дава
  graal
 • А сегашния нов промоционален план е тотална подигравка със всички /стари и нови/ клиенти.
  angelstamb
 • (yes)(yes)(yes) повече от подигравка
  graal
 • LTE е добра технология, но не е рентабилна на този етап. За мен по рентабилна инвестиция е изграждането на платени Wi Fi мрежи. Изграждането става в пъти по-бързо и е далеч по-евтино. Освен че са по-бързи от 4G са и по енергоефективни, пък и щадят батерията на смартфона/таблета. Също така няма да се налага човек да търси конкретно lte устройство. В този ред на мисли за мен LTE не е определящ фактор при избора на доставчик.
  asenna5
 • Само не мога да се сетя кой е пуснал ЛТЕ, че нещо ми се губи и съм пропуснал!? Зададе един въпрос по-горе един човек, защо да се купува ЛТЕ телефон. Отговарям веднага - потреблението на Смартфони в България беше трагично преди година и половина, колкото и да ви се струва нелогично, Теленор държи 50% пазарен дял в продажбата на смартфони. И изводът е, че не всеки може да си позволи ЛТЕ апарат. Някой даде пример с 99 долара, ама това са около 200 лева. Потребителите се назлъндисват на планове за 20 лева, че им е скъпо, въпреки че Теленор и Вива пуснаха по 30 лева 2000 и кусур минути с 9-10 гига нет, а Мтел 35 лева за 5000 минути с 10 гига нет, какво остава да дават пари първо - за устройство с ЛТЕ, а после за програма с такъв високоскоростен интернет. Пропуснали сте, може би, че наскоро един СЕО обяви, че може да пусне ЛТЕ, но не вярва, че в момента това ще пожъне успех. За това резултатите ще дойдат май месец и малко след това. Иначе, стратегическата дата е първи май, когато ще отпаднат неустойките по договорите
  houdini
 • [b]Модератор: [/b]Няма връзка с обсъжданата тема.
  KOBRETI
 • [Quote]Теленор се вършат работата, не афишират шумно нищо, а просто като направят нещо го обявяват.[/Quote] Това ми звучи точно като "безшумната" им кампания за подновяването на мрежата ПРЕДИ да я почнат :D Леееееко си противоречат думите ти с действията на Теле...
  KOBRETI
 • [Quote]Бъди сигурен, че Теленор пръв ще пусне 4Г и ще разцепи пазара. [/Quote] Да го пуснат първи, вече не е възможно, пич... Изпревариха ги и то с перфектно качество... Обхватът не е идеален, но се подобрява постоянно...
  KOBRETI
 • Така е като премахнаха предплатените планове и като скъсиха живота на картите... Пожелавам им още три пъти по толкова да изгубят. Б*****! [B][i]mod edit: Спазвай добрия тон![/i][/B]
  E. Kosta
 • Nokia Lumia и Microsoft Lumia също.
  Ванката
 • Само не разбирам кво се притесняват повечето, че тррябва да купуват нови телефони за LTE. Айфон, например, има LTE и при евентуално пускане... Всички с 5-ца и нагоре ще имат LTE. Проблем идва при измислените корейци, тайванци, които имат специални версии с LTE и трябва да си купиш отделно устройство. Apple продава телефон, който работи с всички мрежи, всички честоти, навсякъде.
  MobileBoy
 • Преди седмица някъде споменах, че беше 2011-та година, когато Мтел и Вива пускаха шумни реклами по Телевизията, че ще пускат ЛТЕ. Резултат? Никакъв. Знам, че се правят тестове, Теленор също прави тестове. Аз говоря за това, кой ще пусне пръв широкомащабен достъп, за цялото население. Теленор се вършат работата, не афишират шумно нищо, а просто като направят нещо го обявяват. Така стана с Епъл, някой очаквал ли е, че ще пуснат макинтоши? Единствен официален представител, нали знаете какво означава това!? Защо не Вива или Мтел!? Пак ви казвам, проверете кои са Теленор, вие много подценявате компанията, а на знаете нищо за нея. И да ви кажа нещо за промоциите в това тримесечие, което коментираме - как да пуснат промоции Теленор, като още нямаха договори с вносителите!? За какво да ги пускат тия промоции? Да продават старите телефони на гърците ли?! Нямаха мрежа, нямаха договори с вносителите, на какво отгоре да пускат промоции? Целта беше да се задържат настоящите клиенти. После се надгражда. Става дума за дълбока стратегия, а не за краткосрочни резултати, които се опитват да постигнат Мтел и Вива притиснати от акционерите.
  houdini
 • [Quote]Други халюцинации?[/Quote] Май ти свършиха аргументите и започна с обидите, а? Очевидно е за всички във форума как се правите на шут в опит да спасите малко клиенти да напуснат следващото тримесечие. Е, имам една новина- няма да ви се получи! [Quote] Бъди сигурен, че Теленор пръв ще пусне 4Г и ще разцепи пазара.[/Quote] 4G вече има и то е от Макс телеком, а не от вас. Първа лъжа. Булсат също има сигнал в много градове- Перник, Русе, Добрич, Силистра и т.н. Реален сигнал- тук и сега. Вие какво имате- обещания на някакъв анонимник във форума за светлото бъдеще :)
  Мilen
 • Колега, не знам дали си наясно, но от януари 2012г. Мтел постепенно изгражда LTE мрежа. Дори в момента се ползва от определени юридически лица в София, Варна, Русе и Добрич.Теленор/Глобул изостават с около три години. Just saying.
  asenna5
 • Които 98% са "кухи" карти взети от някой за 1-2 месеца и неизползвани след това :)
  Fonzo