Telenor подготвя онлайн магазин и нови услуги

След финализирането на покупката на източноевропейските активи на Telenor от PPF Group от началото на септември начело на Telenor България стои Джейсън Кинг, който преди това е заемал различни мениджърски позиции в Deutsche Telekom, UPC Liberty Global и Veon и е изпълнявал консултантски роли в CME и Telenor Дания. Днес компанията организира и първата среща на мениджъра с медии, на която Кинг разкри повече за бъдещите й планове. Започваме с това, че още през това тримесечие Telenor ще навакса по отношение на своето онлайн присъствие и би трябвало да отвори собствен виртуален магазин, което е добра новина за желаещите да купуват продукти и услуги бързо и удобно през интернет.

Компанията ще продължи да развива магазина, а според Кинг появата на подобни услуги е свързана с отношението на конкретното общество към пазаруването онлайн. Знаем, че в България това вече не е екзотика и от известно време онлайн покупките в страната растат с бързи темпове, така че Telenor ще се включи в тази тенденция в подходящ момент, макар и след останалите два големи оператора. Според Джейсън Кинг приложението My Telenor също ще има роля в популяризирането на онлайн магазина, но засега нямаме повече подробности как ще стане това. Компанията обещава и нови услуги през идните месеци, като сред тях ще има интересно предложение за финансиране на покупката на устройства.

В момента Telenor трудно може да бъде наречен съществен играч на пазара на фиксирани услуги, макар че компанията вече има такива предложения за бизнес клиенти. Според Кинг Telenor е наясно, че по някакъв начин трябва да присъства на този пазар, и се разглеждат различни бизнес модели. Трудно е да се каже, че компанията може да работи, като предлага само мобилни услуги, защото и сега например си партнира с доставчици на фиксирани. Междувременно през следващите 1 - 2 години Telenor се кани да разшири предлаганото съдържание с помощ от различни партньори. Работата с HBO GO, която се оказа успешна, е само началото.

Джейсън Кинг посочва, че засега целта му е в рамките на няколко години да се изгради устойчив бизнес и след това може да се мисли за промяна на структурата на компанията - например отделяне на фиксираните активи от услугите. Засега обаче не може да се говори за обединяване на всички мобилни оператори на PPF Group в един телеком заради спецификите на отделните пазари. Новият изпълнителен директор на Telenor смята, че досега компанията е била управлявана много добре, а мрежата й е в много добро състояние, особено след последното обновяване. Той вижда и възможности за коопериране с виртуални мобилни оператори, каквито засега са рядкост на нашия пазар. В същото време дава пример с Чехия, където има стотици такива компании, а някои от тях са с по-няколко хиляди клиенти.

Джейсън Кинг посочи, че вижда възможности за ръст на целия пазар в услугите за бизнес потребители, а при крайните потребители те са свързани с увеличеното потребление на мобилни данни и добавянето на нови услуги с допълнително съдържание. При фиксираните услуги също може да се генерира ръст. Интересно е, че в страната ни има сериозна употреба на гласови услуги, което според Кинг е изненадващо в сравнение с други пазари. Засега все още е прекалено рано да се говори за инвестициите в 5G - такива неминуемо ще има, но в момента масовото навлизане на технологията е много напред във времето. Междувременно Telenor работи с другите телекоми и Комисията за регулиране на съобщенията за освобождаването на необходимите честоти за бъдещото разширяване на мобилните мрежи.

 • Телефона ако идва от склад може и да е запечатан, ако е последна бройка и от магазин се взимат. Дали е запечатан зависи с колко допълнителни лепенки идва в комплекта.
  Electronium
 • На А1 тогавашната ми шефка подписа преди две години с куриер. Плик с документи и кутия с IPhone и двете запечатани. Помоли да го прочете, изчете за десетина минути и подписа.
  tzincbg
 • Някой ще обясни ли как стоят нещата с онлайн магазин на Виваком. Поръчваш от сайта, и ти го носи куриер, заедно с договора, така ли? По принцип съм наясно как стоят нещата с онлайн пазаруването, но едва ли много хора имат опит с преподписване с оператор по куриер. Телефонът дали идва запечатан или ти го дават в отворена кутия, каквато е масовата практика? Оператор свързва ли се с теб или всичко става автоматично?
  Cv3T0m1R
 • Да, точно така беше. Но и след като промениха “некоректните” практики, пак им забраниха договорите по телефона.
  samoznai
 • За Виваком не говоря защото техен абонат никога не съм бил. Опита ми беше с Мтел,а там договора ми се носеше от куриер на хартия в два екземляра за подпис. Проблеми никога не съм имал(може би защото четях какво пише). Договор по-телефон само никога не бих сключил!
  pretorianec
 • Само че при виваком влизаха в сила само да си казал едно две да по телефона, не беше нужно да се чака подписа. Това отмениха КЗП, не извъртай.
  tzincbg
 • Тру стори...
  ivo___
 • Хаха, това е изключително забавно и направо умирам от смях :) И не - в никакъв случай не ви се присмивам на Вас или написаното от Вас. И аз искам същото и ползвам всяка възможност. Спомням си аз същите неща, които помните и вие, но си спомянм още зверският вой, който се нададе, когато Мтел въведоха подписа на договор върху таблет, със стилус ("леле-мале ще ми откраднат апартамента!!!"), спомням си колко глоби отноесоха Виваком за договори по телефона (които после се пращаха по куриер, ама кой да ги чете)... Спомням си как КЗП и КРС накараха операторите при всяко подписване на договор да дават на клиентите си половин топ хартия общи условия, напечатан със задължителен шрифт и размер на шрифта - същите ОУ, които има и на сайта, и които никой, никога, никъде не чете нито на хартия, нито на екран. Също си мисля как половината народ пазарува онлайн от Алибаба и къде ли не, дава всичките си лични данни на незнайни китайски ел. търговци, но плаща сметките си за ток, парно и телефон на каса, в брой, "за по-сигурно".
  samoznai
 • Че то малки за купуване останаха ли след експанзията на А1, Виваком, Булсатком и местни гиганти, които не се продават и удържаха на всички мръсни номера като Кабел сат Югозапад, Networx и др.
  tzincbg
 • Най-добрите оферти само в магазин могат да се правят - сейвинг плановете например, плановете за членове на синдикати, и др. Договора се подписва по куриер и влиза в сила чак когато куриера върне документите и ги обработят. По интересното тук е, как ще се развива на пазара на фикс услугите - ще купува малки оператори или сам ще изгражда мрежи?
  Electronium
 • Специално са ел.магазин Теленор дори и закъсняха! А1,и Виваком вече отдавна предлагат това,като първи беше още преди години Мтел. За мен лично предпочитам услуги като преподписване на договор,покупка на устройство,смяна на абонаментен план и т.н. да става онлайн през сайта им. Още си спомням с носталгия как правих всичко това онлайн докато бях абонат на Мтел навремето! Спестява адски много време,всичко ти се носи където ти е удобно с куриер,и не се занимаваш с разни идиоти по магазините(които се увеличават прогресивно).
  pretorianec