Telenor ще дари 100 000 лв. в помощ на Хитрино

Telenor ще дари 100 000 лв. в помощ на Хитрино

Telenor обяви, че се присъединява към кампанията за набиране на средства в полза на пострадалите от тежкия инцидент в Хитрино и ще дари 100 000 лв., които още днес ще бъдат преведени в сметката на Българския червен кръст. Компанията се надява сумата да помогне за лечението на ранените и за възстановяването на домовете, унищожени при експлозията на 10 декември.

Заедно с това изпълнителният директор на Telenor Майкъл Фоли призовава своите клиенти, партньори и конкуренти да направят същото. Компанията напомня, че всички клиенти на телекома могат да дарят в кампанията, като изпратят SMS на стойност 1 лв. до кратък номер 1466. Този номер е валиден и за клиентите на другите телекоми, в сайта на БЧК може да намерите и другите начини, по които може да направите дарение.

 • При предплатените проблемът е, че ДДС вече е платен с покупката на пакета/ваучера. Редът за връщане на ДДС е... Абе не си е работа.
  samoznai
 • [Quote]Това е от предплатена карта на ВИВАКОМ[/Quote] при предплатените се удържа ДДС, затова СМС-а е 1,20. Посочено е изрично в условията на DMS, но и при БЧК е подобен случая. Хубавото , при СМС-ите пратени от предплатени карти, е че парите се превеждат веднага от мобилните оператори, при договорите - след плащането на сметката, поне при DMS го има в условията, но се съмнявам, че при другите е различно.
  Swabhav
 • [Quote]Незнам на кой оператор си[/Quote] Това е от предплатена карта на ВИВАКОМ. Пуснал съм и от БОБ, но ще разбера как е при тях като ми излезе фактурата.
  Luke_Netwalker
 • Незнам на кой оператор си, но при Мтел се издава допълнителна фактура за дарителските СМС-и и съответно отделен касов бон. Така бе до преди 2 години, когато от основният ми номер изпращах подобни СМС-и. Сега си имам една прима, която зареждам, и при която ДДС-то не се приспада, т.е. отчита 1,20 за изпатен 1 лев. Но така е при предплатените. :)
  Swabhav
 • [Quote]Колега, ето ти извадка от фактурата ми.[/Quote] При мен изглежда малко по-различно:
  Luke_Netwalker
 • Колега, ето ти извадка от фактурата ми. ДДС-не се връща на теб, ами това по-скоро е, че компанията не взима пари за услугата с СМС-ите. Демек 1лв. дарен = 1лв. получен
  deexteer
 • "....[i]По принцип казват, че е достатъчно да изпрати човек празен смс, но телефона не приема такъв[/i]...." Пробвайте с натискане на "интервал" без да пишете нищо и след това "изпрати" , обикновено става. ....[i]SMS-те към БЧК са освободени от ДДС[/i].... Въпреки това, другия месец си погледнете фактурите и евентуално поискайте от оператора да Ви приспадне стотинките за ДДС от следващата сметка ако Ви е начислено "случайно, поради грешка на софтуера". По спомен от кампаниите със SMS-и за гр.Мизия и с.Бисер : С парите от национални дарителски кампании на БЧК чрез SMS-и, се разпорежда Обществен съвет (представители на мобилните оператори, журналисти, политици, министри, някой от шефовете в БЧК, известен спортист, артист и т.н.). До сега винаги са давали отчет за какво са похарчени събраните пари. За Хитрино до понеделник сутринта бяха събрани от SMS-и над 800 000 лв.
  kamengospodinov
 • Само да ви напомня, че страдащи хора в България имаше и преди Хитрино и преди бежанци и мигранти да преминат границата - без дом, без покъщина, без място, на което да отидат, без храна и без бъдеще, без достъп до лекари и лекрства. Не сме ги обсъждали тук, нормално. Преди три дни, един влак с опасни материали се обърна, взриви се цистерна насред едно българско село. Загинаха хора, други бяха ранени, мнозина останаха без дом. И сега, като чета някои от вас изглежда сякаш е добре че има някакви мигранти и бежанци в България, та има кого да обвиним за това? Кво ви става бе, хора? Няма връзка между тия две неща. Не се сещате да питате чий е бил влакът, кой го е натоварил, спазени ли са правилата, има ли застраховка, кога ще се плати, на кого, как? Тия хорица, които така жестоко пострадаха, не са ли имали застраховки на домовете си като живеят до влаковата линия? Задайте си тия въпроси. Държите джиджавки за по една-две средни заплати в ръцете си, обсъждате микропроцесори, оперативни системи и кво ли не, а не си задавате елементарни и логични въпроси... Добре, че има мигранти и бежанци, та да има някой виновен... Край на мрънкането ми.
  samoznai
 • [Quote]смс трябва да е с текст "За Хитрино" [/Quote] Не е задължително. Това е номер (1466), който се използва за събиране на помощи при бедствени положения. Доскоро е бил за т*либ*ните, но сега е за хората в Хитрино. Мисля, че е така от 11.12.2016 г. Аз изпратих вчера СМС с "...' и ми отговориха: "Благодарим Ви, че дарихте 1 лев в подкрепа на пострадалите в Хитрино!" По принцип казват, че е достатъчно да изпрати човек празен смс, но телефона не приема такъв. Сега ще опитам и през VoIP-номерата. P.S. За ДДС-то пишат: [Quote]КАК ДА ПОМОГНЕТЕ чрез SMS-и на кратък номер 1466 на цена 1 лев към всички мобилни оператори. Дарителските SMS-и за кампаниите на БЧК са освободени от ДДС.[/Quote]
  Luke_Netwalker
 • @Ванка, под [i]символична[/i] имам предвид символична за нас, защото за мен 3-5-10 лева не са проблем, както и за повечето хора, но ако се обединим, сумата ще е огромна. И остава само да се надяваме, че тези пари ще отидат при нуждаещите се, а не при някой управник. Това са хора, които с риск за живота си, се връщат в домовете си, за да нахранят животните си, защото тяхната прехрана зависи от тях. Израснал съм на село (не ме е срам, даже напротив - гордея се с това) и знам колко трудно се печелят пари от земеделие и животновътство. А едва ли всеки ще изпрати SMS, че да го смятаме като 7 милиона по един смс = 7 млн. лв. Пак го казвам - искрено се надявам да сме единни, да ги подкрепим, дано и фирмите го направят.
  Blue Sky
 • [Quote]макар тя да е символична.[/Quote] Символична, колко да е символична? По левче от всеки минимума е 7 000 000 лева. Като се намеси и държавата да даде няколко милиона, това селце може да се възроди от пепелта, при това в напълно европейски вид, който липсва на 90% от селата в България. Хората ще имат нови - прекрасни домове. Жалко само за загиналите, защото техните животи не могат да се върнат с пари!
  Ванката
 • Никой не казва, че няма пари. Просто това са допълнителни средства. А и е като морална подкрепа - да знаеш, че на някого му пука за теб, без дори да те познава и заделя сума от бюджета си, макар тя да е символична.
  Blue Sky
 • Съжалявам, ако това което мисля ви прозвучи расистко, но ми е странно. За тая м@нг@лоидн@ паплач, която преминава границите незаконно държавата осигурява всичко - храна, вода, подслон, ток и никой не е казал че няма пари. В момент, в който българи се окажажат в беда пари няма, давайте СМС-и. Те получават на готово всичко онова, за което ние българите трябва да работим. Респект към Теленор за жеста! (независимо от мнението ми за тях). Тук не е мястото му.
  velnsl
 • докога държавата ще проси от хората пари, и ще слага ддс ,,,, фирмата собственик има депозити от 40 милиона : редно е тя да плати всичко
  daniel _
 • смс трябва да е с текст "За Хитрино"
  kriss_55