Това е първата снимка на черна дупка

Това е първата снимка на черна дупка

В поредица от публикации в Astrophysical Journal Letters днес международен екип от астрономи разкри първата снимка на черна дупка, която се намира в далечната галактика Messier 87 (M87). Тя е с размер 40 милиарда километра (три милиона пъти размера на Земята) и се намира на разстояние 500 милиона трилиона километра.

Епохалното откритие е направено чрез мрежата Event Horizon Telescope (EHT), която включва 8 телескопа на различни места на земното кълбо. Според професор Хейно Фалке от холандския университет Radboud, който е предложил експеримента, черната дупка е по-голяма от размерите на Слънчевата система и има маса, която е 6.5 милиарда пъти по-голяма от тази на Слънцето.

Снимката показва ярък пръстен около черната дупка, който се дължи на пропадащ в нея нагорещен газ. Според учените светлината е по-ярка от тази на останалите милиарди звезди в галактиката. Не по-малко интересно е, че изображението отговаря напълно на очакванията от теоретичните физици и потвърждава теориите на Алберт Айнщайн.

Идеята за проекта дошла на професор Фалке още през 1993 година, когато разбрал, че около черните дупки има определен тип от радиоизлъчване, което може да се засече от Земята. 20 години по-късно той успява да убеди European Research Council да финансира проекта, а с помощ от National Science Foundation и агенции от Източна Азия са събрани над 40 милиона паунда.

С тях като част от проекта Event Horizon Telescope са свързани 8 радиотелескопа на различни екзотични места. Синхронизирането им и използването на въртенето на Земята е позволило създаването на огромен телескоп с размерите на планета, който наблюдава при дължина на вълната 1.3 mm. Следващата стъпка включва работата на 200 учени, които в продължение на 10 дни през април 2017 са сканирали сърцето на M87.

Информацията обаче се оказала толкова много, че не било възможно предаването й по интернет, а вместо това е била запазена на стотици твърди дискове, които след това са били доставени в Бостън и Бон за анализ. Екипът се опитва да си представи и черната дупка в центъра на нашата галактика, но нейното заснемане е трудно, защото яркият газов пръстен около нея е много по-малък и блед.

Източник: ESO, BBC

Оферти на деня

 • Към кай обект мислите, че трябва да се насочат сега задружно телескопите? Само да не е към кораба на Танос, че ще стане мелето... :? :lol:
  Вито
 • Към кай обект мислите, че трябва да се насочат сега задружно телескопите?Към центъра на "Млечния път", там също има Черна дупка (и предполагам не една).
  Nik21
 • Темата е за изключително постижение в сферата на астрономията и науката като цяло, не знам как успявате да го обърнете на телефони, кой по-по-най :)

  Нека обсъдим какви са следващите стъпки и очаквания произтичащи от планетния телескоп.
  Към кай обект мислите, че трябва да се насочат сега задружно телескопите?
  radko89
 • :)
  [URL=http://vfl.ru/fotos/b4b592af26146363.html][IMG]http://images.vfl.ru/ii/1554970017/b4b592af/26146363_m.jpg[/IMG][/URL]

  8-)

  [b][color=#FF0040]+1[/color][/b]
  rrr444
 • Добре де, ти честно познаваш ли лично някой който да ползва телефон на Oppo у нас? Или тук във форума има ли някой?

  Официалното предлагане е ценно по няколко причини. Първо можеш да отидеш в магазин, да разцъкаш телефона, да видиш удобно ли седи в ръката ти, да тестваш каквото те интересува... и тогава да прецениш дали това е твоя телефон. А не просто да поръчваш по картинка. Да кажем Reno 10x си е огромен телефон и определено няма да е по вкуса на всеки, но това е трудно да се прецени без да го видиш.
  Второто нещо е, гаранционния сервиз. Особено при наличие на нови компоненти, като изскачащи и перископни камери, гаранцията си е нещо което определено може да ти влезе в употреба. Отделно наличието на оторизиран сервиз дори за неща извън гаранцията, пак си е ценно, вместо някой гаражен майстор да се учи на твоя телефон, защото за първи път вижда такъв.
  Третото предимство на официалното предлагане е възможността за покупка от оператор. Все повече хора взимат субсидирани телефони от операторите. И за сега Oppo не се класират тук.

  Да се надваме, че скоро ще видим по-широка експанзия в Европа и тогава интереса към телефоните им рязко ще се покачи.
  board
 • Порщавай ти в Тайланд ли живееш и това какво отношение има с нас? Телефон на Oppo ли ползваш?
  В Тайланд ходя на почивка :) Телефон на Орро може би ще ползвам в близко бъдеще. Ние, феновете на новите технологии сме отворени към тенденциите по света и новите компании, които ги носят. Тайланд е пример как новите компании изместват старите лидери. България е малък и неплатежоспособен пазар със силно отрицателна демография. С над 100 000 души намалява населението и съответно пазара всяка година. Не може да се ограничаваме само до фирмите, официално представени тук, заради едната гаранция. Твърде ограничен кръгозор е това...
  Мilen
 • Тя принципно темата си е бъзикчийска, за който не е разбрал...

  @board се пошегува, а тук се започна пак с маркетинга...

  Прогнозирам, че Mate 30 Pro, ще снима далечни галактики и екзопланети по-добре от Кеплер! :D

  Те май и затова го пенсионираха...😂
  Ванката
 • Какъв е този спам за китайски телефони в тема за черна дупка?
  Spikul
 • Ако трябва да бъдем най-коректни, Oppo представи по-добро приближение вчера
  https://mobilebulgaria.com/news/noviyat-oppo-reno-predlaga-10h-hibridno-priblizhenie-i-neobichayna-selfi-kamera
  :)
  Те представиха, ама сравнение има ли някъде? Гледам няма снимка от oppo на черната дупка... :roll:
  Вито
 • Ето го пазара в Тайланд. Порщавай ти в Тайланд ли живееш и това какво отношение има с нас? Телефон на Oppo ли ползваш?
  board
 • Ето го пазара в Тайланд. Орро изпреварват Самсунг и вече са номер 1 на пазара, дори и без помощта на сестринската компания Vivo, които са 4-ти. Huawei е на 3-та позиция: https://www.gizchina.com/2019/02/14/oppo-surpasses-samsung-in-thai-market-in-q4-2018/

  Ако не сме слепи, ясно се вижда тенденцията. Продажбите на Самсунг и Apple намаляват стабилно по цял свят, докато в същото време големите китайски брандове заемат освободените позиции и увеличават присъствието си навсякъде!
  Мilen
 • Нещата се променят бързо. Последната информация, която четох е, че от миналият месец са влезли официално в Англия, Полша и Турция. Ще следим новините около тази марка с интерес. Представят някои много иновативни модели телефони.

  Освен това на тях вече не им е достатъчен китайският пазар и залагат на експанзия. В Тайланд например вече са категоричен лидер и номер 1 по продажби на пазара!
  Мilen
 • Kоректно би било да напишеш- "мен лично не ме интересува". Защото пък мен и много други хора ги интересува силно. Китайците настъпват яко по всички фронтове. Орро навлизат и в Европа, това че не са достъпни официално в Бг нищо не означава. Интернет търговията расте с огромни темпове, Амазон стана най-голямата компания в света. Ще поръчваме от европейски сайтове и Алиекспрес, все пак сме 2019 г., а не 1999 :) Пазаруването по интернет от чужбина позволява и да избегнем огромните търговски отстъпки в БГ, достигащи до 35 % от цената! Еми честно да ти кажа не познавам нито един човек около мен, който да ползва Oppo. С Xiaomi се сещам за десетки хора, но с Oppo или Vivo, нито един. За това стигнах до извода, че не са много хората у нас интересуващи се от тях.
  Иначе много бих се радвал да влязат на нашия пазара, показват инетресни телефони. Но на този етап, като не се предлагат официално и нямат гаранция у нас, са по-скоро в графа екзотика за мен.
  board
 • А и как да ти кажа, какво обявяват Oppo, едва ли много хора ги интересува, при положение, че още не се предлагат на нашия пазар.
  Коректно би било да напишеш- "мен лично не ме интересува". Защото пък мен и много други хора ги интересува силно. Китайците настъпват яко по всички фронтове. Орро навлизат и в Европа, това че не са достъпни официално в Бг нищо не означава. Интернет търговията расте с огромни темпове, Амазон стана най-голямата компания в света. Ще поръчваме от европейски сайтове и Алиекспрес, все пак сме 2019 г., а не 1999 :) Пазаруването по интернет от чужбина позволява и да избегнем огромните търговски надценки в БГ, достигащи до 35 % от цената!
  Мilen
 • Ако трябва да бъдем най-коректни Сега пък коректни, просто си правим майтап :)

  А и как да ти кажа, какво обявяват Oppo, едва ли много хора ги интересува, при положение, че още не се предлагат на нашия пазар.
  board
 • Ако трябва да бъдем най-коректни, Oppo представи по-добро приближение вчера
  https://mobilebulgaria.com/news/noviyat-oppo-reno-predlaga-10h-hibridno-priblizhenie-i-neobichayna-selfi-kamera
  :)
  mishobehar
 • :)
  [URL=http://vfl.ru/fotos/b4b592af26146363.html][IMG]http://images.vfl.ru/ii/1554970017/b4b592af/26146363_m.jpg[/IMG][/URL]
  board