Тръмп забранява изтеглянето на TikTok и WeChat в САЩ от неделя

Тръмп забранява изтеглянето на TikTok и WeChat в САЩ от неделя

Американското търговско министерство обяви, че от неделя забранява изтеглянето на приложенията TikTok и WeChat от всички магазини за приложения в САЩ. Заедно с това от 12 ноември на американските компании ще бъде забранено и да осигуряват хостинг за приложенията. Администрацията на Тръмп твърди, че приложенията застрашават националната сигурност и биха могли да предават информация на американски граждани към Китай. Собствениците на TikTok и WeChat отхвърлят тези обвинения.

WeChat на практика ще спре работа в САЩ в неделя, но потребителите ще могат да продължат да ползват TikTok до 12 ноември. От TikTok заявиха, че са разочаровани от заповедта, и изразиха несъгласие с мотивите на търговското министерство. Компанията посочва, че вече се е съгласила на безпрецедентно ниво на допълнителна прозрачност в отговор на притесненията на щатската администрация. TikTok твърди, че ще продължи да се бори с несправедливата според нея заповед.

Забраната от търговското министерство следва изпълнителната заповед на Тръмп от август, която даде на американските компании срок от 45 дни да спрат работа с двете китайски компании. Ако планираното партньорство между американската компания Oracle и собственика на TikTok ByteDance бъде одобрено от Тръмп, то приложението ще продължи своята дейност в САЩ. Засега не е ясно дали Тръмп ще даде зелена светлина на споразумението, но той трябва да го разгледа преди крайния срок в неделя.

Източник: BBC