В Китай осъществиха дистанционна мозъчна операция през 5G

В Китай осъществиха дистанционна мозъчна операция през 5G

Медиите в Китай твърдят, че в събота е била осъществена първата дистанционна мозъчна операция през 5G мрежа. Оперираният пациент е страдал от болест на Паркинсон, а лекарите са успели да осъществят интервенция и да реализират успешно имплантирането на чип за дълбока мозъчна стимулация. Операцията е осъществена от Главната болница на Народноосвободителната армия с помощта на China Mobile и Huawei, които са осигурили 5G връзка между лечебните заведения.

Интервенцията е била извършена от главния лекар на болницата Линг Жипей, който от клиниката в Хейнан е третирал пациента в Пекин, като разстоянието между двамата е било около 3000 км. Цялата процедура е продължила около три часа и е завършила с успех. Д-р Жипей работи едновременно в клиниките в Пекин и Хейнан и операцията го е заварила по време на смяна в Хейнан. Според него 5G технологията е решила проблемите със закъснение при дистанционното управление на медицинските инструменти, които са  сериозна пречка пред подобни операции чрез 4G мрежи.

Линг Жипей твърди, че изобщо не е усетил, че се намира на 3000 км от своя пациент и вижда сериозно бъдеще пред подобен тип операции, които могат да помогнат особено на пациенти в отдалечени райони. Медиите в Китай съобщават и за втора подобна операция в Шънджън. В този случай е бил опериран черният дроб на пациент, а местните лекари са действали по указания на техен колега, който е осъществявал връзка в реално време с тях от Пекин. Преди самата интервенция докторите са осъществили онлайн консултация помежду си, а професорът от Пекин е наблюдавал техните действия в реално време.

Източник: CGTN


Втора употреба с гаранция