Два оператора в Румъния вече предлагат 5G услуги

Звучи малко изненадващо, но Румъния се оказа една от първите страни в Европа, в които комерсиално се предлагат 5G услуги, и то не от един, а от два оператора. Vodafone и Digi пуснаха услугите си един след друг, съответно на 26 и 27 юни. Vodafone стартира първа само с едно устройство – Xiaomi Mi Mix 3 5G, и с два неограничени плана за 25 и 30 евро на месец, които включват голяма отстъпка за телефона и неограничени данни в 5G мрежата, а по-скъпият предлага повече минути и данни в роуминг извън ЕС. Засега мрежата работи в Букурещ, Клуж-Напока и Мамая.

Digi ще предлага Huawei Mate 20 X и Xiaomi Mi Mix 3 5G в комбинация с още по-привлекателни планове с месечна такса от 5 евро, неограничени минути и неограничен трафик на данни с известни ограничения. Уловката е, че тяхната мрежа е с най-малко покритие и част от данните са ограничени до 3G скорости. В момента мрежата работи само в части на Букурещ, но до септември трябва да покрие общо 14 града и курорти в Румъния. Продажбата на 5G устройства започва от 10 юли.

Наскоро румънското правителство обяви национална 5G стратегия, която цели до 2020 година да са налични 5G услуги, а до 2025 да се покрият всички градове и основни пътища. Справка в сайта на румънската агенция за администрация и регулиране на комуникациите (ANCOM) показва, че тя има амбиции за бързо освобождаване на нужните честоти. Целта е до края на октомври тази година да са приключили процедурите при 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz и 3400-3800 MHz, за да могат да се ползват от 1 януари догодина. Действията на властите поставят северната ни съседка на едно от челните места в света по освобождаването на необходимите честотни ресурси за 5G и особено на най-ценните – тези в обхват 700 MHz.

 
 
 • След като в Румъния може да има неограничен план за интернет за 50 лева или €25, нищо не пречи и тук да има. Смарт Ю се задържа няколко години, значи може и българският пазар има нужда от такива планове.
  Ванката
 • @mjoy383
  Повдигни си самочуствието. Намери си работа. Мобилните оператори не ти пречат на това.
  npet
 • Разликите между двата пазара са очевадни, не знам защо си мислите, че автоматичните сравнения са уместни.
  Колкото до т.нар. картел... при средни приходи от абонат под 15 лева (не евро), кога точно предполагате, че тарифи от 50-60 лв. на месец ще станат масови и приемливи?
  samoznai
 • Преди плановете им бяха много по балансирани , не е нормално на всеки да пробутват неограничени минути и малко интернет .Ползвам реално 500 мин принуждават ме да плащам за неограничени , никой няма план с 500 мин и 20 гб интернет за 20 лв.
  STE1
 • България е държава без аналог! За съжаление не в позтивния смисъл на думата а в негативния.Тук всичко е обърнато с краката нагоре, цени до небесата, но за сметка на качеството във всяко едно отношение. Мобилните оператори заслужават да не си получат платени сметки от нас потребителите поне два месеца наред, но няма единство за промяна. Ей тук като мишки всички ще си пишат, но никога няма да изразят мнение на глас защото виждаш ли някой ще си помисли нещо. За това плащайте високи сметки за нищо и обяснавайте колко ви е изгодно......миша нация със сиренце колкото грахово зърно сме.....Хубав ден! България ще пропада още....мисленето ни е пропаднало!!! И според теб колко трябва да плаща един потребител? 5 лева? 10 лева? Стига глупости. Всеки си преценява какво му трябва и колко може да плаща.. Ако не ти харесва - не ползваш. Операторите работят за печалба, как очакваш да поддържат мрежи, да плащат заплати, 5G да пускат, а клиентите им да се пазарят като на женския пазар за такса от 10-15 лева и всичко неограничено ако може?
  maxito2
 • България е държава без аналог! За съжаление не в позтивния смисъл на думата а в негативния.Тук всичко е обърнато с краката нагоре, цени до небесата, но за сметка на качеството във всяко едно отношение. Мобилните оператори заслужават да не си получат платени сметки от нас потребителите поне два месеца наред, но няма единство за промяна. Ей тук като мишки всички ще си пишат, но никога няма да изразят мнение на глас защото виждаш ли някой ще си помисли нещо. За това плащайте високи сметки за нищо и обяснавайте колко ви е изгодно......миша нация със сиренце колкото грахово зърно сме.....Хубав ден! България ще пропада още....мисленето ни е пропаднало!!!
  mjoy383
 • Хората предлагат за €25-30 неогр.мобилен нет на максимална скорост, а тук операторът Виваком го спря. Защо се пита в задачата? Значи за румънците може, а за нас не може...☹️ Погледни пазарът ... колко е Румъния ( близо 20000000) и колко е България ( 7000000 )
  Всичко зависи от търсене и предлагане и погледнете малко по-широко, не само това около вас. Защото тези които искате да ползвате специално тук във форума сте не повече от 40-50 човека.
  Luckckywallker
 • Румъния върви на пред , тука без конкуренция тъпчем на едно место. Картела тука постоянно флошава парамерите по плановете и не ги интересува. Наистина ги Флошава :mrgreen:
  Диян
 • Румъния върви на пред , тука без конкуренция тъпчем на едно место. Картела тука постоянно влошава парамерите по плановете и не ги интересува.
  STE1
 • Даа ... а на нашата "Агенция за регулиране на честотите" ще им трябват 1/2 години ☺ да освободят необходимите честоти и то ако започнат днес ...
  Kuzmanovv
 • Хората предлагат за €25-30 неогр.мобилен нет на максимална скорост, а тук операторът Виваком го спря. Защо се пита в задачата? Значи за румънците може, а за нас не може...☹️ Е защо! Две години нито един от останалите не се осмели да даде неограничен нет! В конкурентна среда трябваше и те да дадат неограничен бърз нет, а на тях не им пука. В крайна сметка Виваком даде доволно за тея 2 години.
  Вито
 • То и Булсат имат сат тв в много страни, в 2 от които официално, ама...
  tzincbg
 • Значи Digi в Румъния може успешно да се развива като малък оператор с покритие само на важните места, а нашите малки с неадекватни тарифи предвид конкуренцията или пък неадекватно покритие(покрили кварталите, центъра - зле) , нищо не направиха... Промоциите им също бяха слаби, за лоялни клиенти доста скръндзаво, маркетингът смях - голям пакет, малък пакет, можеха да превземат и облепят градския транспорт, напр... Кой пък ти каза ,че Диги са малък оператор?Те имат сат. тв в Румъния,Унгария,,Чехия/Словакия.
  veskopanov
 • Хората предлагат за €25-30 неогр.мобилен нет на максимална скорост, а тук операторът Виваком го спря. Защо се пита в задачата? Значи за румънците може, а за нас не може...☹️
  Ванката
 • 5 Евро на месец е ТОП цена за услуги.. Иначе и 25 евро на месец с такава отстъпка за телефон и неограничен 5G трафик пак изглежда доста добре. Това реално може да елиминира нуждата от домашен интернет почти изцяло
  mishobehar
 • Значи Digi в Румъния може успешно да се развива като малък оператор с покритие само на важните места, а нашите малки с неадекватни тарифи предвид конкуренцията или пък неадекватно покритие(покрили кварталите, центъра - зле) , нищо не направиха... Промоциите им също бяха слаби, за лоялни клиенти доста скръндзаво, маркетингът смях - голям пакет, малък пакет, можеха да превземат и облепят градския транспорт, напр...
  tzincbg