В САЩ започва мащабно разследване на големи технологични компании

В САЩ започва мащабно разследване на големи технологични компании

Правосъдното министерство (DoJ) на САЩ е започнало разследване срещу водещи онлайн платформи, което има за цел да провери дали те нечестно не ограничават конкуренцията. Не се споменава конкретно кои са разследваните, но е доста вероятно сред тях да са Facebook, Google, Amazon и Apple. Разследването е породено от „широко разпространени опасения“ за нарушаване на конкуренцията при търсенето, социалните мрежи и някои онлайн търговски услуги. Сред правомощията на министерството е дори разделянето на компании на по-малки структури, ако те са прекалено доминантни.

Подобни разследвания вече се провеждат от Федералната търговска комисия на САЩ, както и в Европейския съюз. Миналия месец от министерството обявиха, че подготвят проучване на Google дали компанията е нарушила антитръстовите закони. Очаква се DoJ да разследва как най-големите технологични фирми са се развили до настоящите си обеми и как са използвали влиянието, породено от голямата си база потребители.

Поставя се под съмнение възможността на новосъздадените компании да се конкурират успешно срещу установените платформи. От своя страна технологичните фирми твърдят, че имат жизнеспособна конкуренция, а разделянето им на части ще помогне на външни компании, особено на такива от Китай. Според анализатори крайният резултат от разследването няма да доведе до големи размествания, а по-скоро до малки промени и/или глоби.

Източник: BBC

Оферти на деня