По данни на Kantar Huawei бележи ръст в доставките на телефони през второто тримесечие

По данни на Kantar Huawei бележи ръст в доставките на телефони през второто тримесечие

Компанията за пазарни анализи Kantar публикува интересни факти за развитието на пазара за смартфони през второто тримесечие на годината. Те показват, че Huawei е понесла първите негативни последици от отразяването в пресата на американските санкции, но въпреки това отчита по-добри резултати на годишна база. Дялът на компанията в големите пазари на Западна Европа е спадал с 1.9% на годишна база и с 9% през юни спрямо май. От това се възползват най-вече Samsung и Xiaomi.

От Kantar споделят, че част от собствениците на смартфони Huawei са отложили смяната на устройствата си до изясняване на ситуацията. Както вече стана ясно американските компнаии ще започнат да работят с Huawei в рамките на няколко седмици, така че положението вероянтно бързо ще се нормализира. Вече писахме, че след облекчаването на санкциите анализатори очакват Huawei да завърши годината с рекорден брой доставени телефони.

Според данните на Kantar китайската компания се радва на по-високи резултати на домашния си пазар, което компенсира спада в международен план. В Китай комбинираният дял на Huawei и Honor през второто тримесечие достига 46.1%. Интересни са данните и от САЩ, където Motorola е с пазарен дял от 8.1% благодарение на високия интерес към моделите Motorola E5 Play и G6 Plus. Най-продаваният телефон в страната е Apple iPhone XR, следван от iPhone 8 и iPhone XS Max. Челната петица се допълва от Samsung Galaxy S10+ и Galaxy S10.

Източник: Kantar

Препоръчани оферти

  • ,
    npet