Този Lightning кабел може да се ползва за хакване на свързания с него компютър

Този Lightning кабел може да се ползва за хакване на свързания с него компютър

Посетителите на тазгодишното издание на изложението Def Con можеха да се сдобият с Lightning кабел за iPhone, който е модифициран така, че да осигури отдалечен достъп до компютъра, към който го свържете. Разработчик на продукта е Майк Гроувър, а поне засега решението не е предназначено за потребители, които възнамеряват да го използват злонамерено. Предвижда се обаче масово производство.

Кабелът изпълнява очакваните от него базови функции като зареждане и прехвърляне на файлове. Към него обаче е добавен и безжичен имплант, който функционира на разстояние до 90 метра и може да бъде конфигуриран за връзка към Wi-Fi мрежи, което прави възможностите за отдалечен достъп до системата почти неограничени.

В софтуерния комплект към кабела са налични различни команди за атакуване на свързаната машина, включително такава за изтриване на следите след приключване на дейностите. Разработката му започва като личен хардуерен проект, но вече се е разраснала значително и е достигнала етап на комерсиализация. Цената на един комплект при предварителната продажба беше 200 долара, но се очаква след масовото производство и старта на продажбите през Hak5 да намалее до 100 долара.

Източник: MG

Оферти на деня