Вече е възможно закупуването на карти за градския транспорт в София и през телефон

Вече е възможно закупуването на карти за градския транспорт в София и през телефон

Софийският Център за градска мобилност обяви въвеждането на нова услуга, която позволява на пътниците в градския транспорт да закупуват дневна и нощна карта за всички линии през мобилния телефон. За целта е необходимо да се регистрирате на адрес sofia.mpass.bg и за заплатите картата (4 лв. за дневна и 2 лв. за нощна), което може да стане по два начина.

При ползване на дебитна/кредитна карта няма значение коя е банката издател, а освен това не се дължат никакви допълнителни такси. Заплащате единствено и само 4 лева за дневна карта или 2 лева за нощна (може да закупите и двете). Втората опция е заплащане чрез сметката за услуги към мобилен оператор - в момента се поддържа само А1, но в близките седмици би трябвало да се включат и останалите оператори.

След успешно плащане се получава QR код, който на практика представлява карта за транспорт. Той може да се сканира на входа на метрото, а при пътуване в наземния транспорт трябва да се покаже при проверка. От ЦГМ посочва, че карта може да се закупи непосредствено преди да се влезе в метрото, но са необходими 45 секунди за валидиране. Със същата карта може да се влезе пак в метрото след период от 5 минути.

A1 обяви, че първите 2000 карти (по 1000 от всеки вид), които са закупени от нейни клиенти с опцията за добавяне на сумата към месечната сметка , ще са безплатни. Инициативата е интересна и продължава започнатото от приложението Tickey, което позволява закупуването на билети за метрото през телефона. На пръв поглед прави впечатление липсата на превод на страницата на други езици, което ще ограничи употребата на услугата от чужденци, които през последните месеци стават все повече в столицата.

Източник: Център за градска мобилност, снимка Дневник

  • Вместо да го направят безплатен, както за част от обществото в момента и т.нар. "социални" линии!
    chasovnik