Вече можете да изтеглите първата публична бета на Android 11

След известно забавяне Google пусна първата публична бета версия на Android 11, която още сега може да се инсталира в съвместимите устройства. Засега това са моделите от серията Pixel (Pixel 2 и по-нови), но през следващите седмици ще бъдат добавени и други устройства от компании като OnePlus, Xiaomi, Oppo Vivo, Sharp, Realme и Transsion.

Записването за тестовете става само с няколко клика в специален сайт, а няколко минути по-късно устройството ще получи безжичен ъпдейт до новия софтуер. Имайте предвид, че още става дума за ранен софтуер, в който не е изключено да има бъгове.

От публикация в блога на Google става ясно, че промените в Android 11 засягат три области. За улесняване на комуникацията платформата ще комбинира всички ваши разговори от различни приложения в специална секция в падащото меню с нотификации.

Според компанията по този начин съобщенията ще могат да се разглеждат и управляват много по-лесно. Има опция и за задаване на приоритети, което ще покаже тези разговори върху екрана в заключено положение и дори при активиране на режим Do Not Disturb.

Android 11 ще въведе и познатите балончета за показване на различните чатове върху екрана за бързо взаимодействие без излизане от текущото приложение. Балончето за даден чат може да се отвори от менюто с нотификации. В допълнение при писане с Gboard ще се получават автоматични предложения за текст и емоджита.

Платформата получава и ново меню, което се активира чрез продължително натискане на бутона за включване. В него са достъпни не само бутоните за изключване и рестартиране, но и такива за контрол на умните устройства в дома. Така можете бързо да настроите температурата, да включите осветлението или отключите входната врата, без да се налага работата с различни приложения.

В това меню са достъпни и други неща, от които имаме нужда често, като платежни методи за безконтактни разплащания и бордни карти за полети. Google посочва, че гледа на това меню като на своеобразен джоб за дигиталния портфейл, ключове и др. Платформата добавя и нов начин за контрол на мултимедийния плейбек чрез секция в падащото меню - през него бързо се превключва възпроизвеждане на съдържание между различни устройства.

И за финал Android 11 включва нови инструменти за контрол на личните данни. Вече е възможно еднократно да дадете достъп на приложение до микрофон, камера и местоположение, а следващия път то отново ще поиска разрешение да ги ползва. Ако не ползвате някое приложение дълго време, дадените разрешения ще бъдат нулирани.

Източник: Google